2013-02-15 13:30:51
Φωτογραφία για ΜΟΝΙΑ : ΟΠΟΙΟΣ ΥΠΟΤΙΜΑΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ ΤΟΥ...
Ο αρχηγός της Χίμκι, Σεργκέϊ Μόνια, χαρακτηρίζει τον Ολυμπιακό "κυρίαρχο μέχρι κάποιος να τον αποκαθηλώσει", αναφέρεται στο οικονομικό πρόβλημα της ομάδας και μιλάει στο "gazzetta.gr" για τον Κατσικάρη και το ματς με την Εθνική Ελλάδας!

Αναλυτικά..

Το καλοκαίρι του 2004, επελέγη στο ντραφτ (νο24) του ΝΒΑ από τους Πόρτλαντ Τρέϊλ Μπλέϊζερς, αλλά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έπαιξε μόλις μία χρονιά (2005-2006), στη διάρκεια της οποίας, η πρώην ομάδα του, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας κατέκτησε την Ευρωλίγκα με MVP τον πρώην συμπαίκτη του, Θοδωρή Παπαλουκά. Στη συνέχεια, ο γεννημένος στο Σάρατοβ, ξανθομάλλης φόργουορντ (2,02), επέστρεψε στην πατρίδα του και φορώντας τη φανέλα της Ντιναμό Μόσχας, υπήρξε συμπαίκτης του Λάζαρου Παπαδόπουλου και του Αντώνη Φώτση, την αμέσως επόμενη χρονιά που η ομάδα κατέκτησε το ULEB Cup! Το 2007 πάντως, ήταν βασικό στέλεχος της Εθνικής Ρωσίας, που αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στην Ισπανία και πέρυσι με τα χρώματα της Χίμκι, πλέον, κατέκτησε το Eurocup!


O λόγος για τον 29χρονο έμπειρο παίκτη (μ.ο. 7,6π. & 3,7ρ.) της αποψινής αντιπάλου του Ολυμπιακού στο Top-16 της Ευρωλίγκα, Σεργκέϊ Μόνια, ο οποίος μίλησε για το ματς, για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε πρόσφατα η Χίμκι αλλά και για το νέο τεχνικό της Εθνικής Ρωσίας, τον "δικό μας", Φώτη Κατσικάρη και τον αγώνα της χάλκινης ολυμπιονίκη του Λονδίνου με την Εθνική Ελλάδας, στο πλαίσιο του 2ου ομίλου στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας (στις 5 Σεπτεμβρίου στο Κόπερ).

- Πέρυσι φτάσατε στον τελικό του ρωσικού πρωταθλήματος και κατακτήσατε το Eurocup, εξασφαλίζοντας την επιστροφή σας στην Ευρωλίγκα. Φέτος, είστε στην 2η θέση στη Ρωσία αλλά και την VTB League και μετά από εξαιρετική πορεία στην Ευρώπη, αποτελείτε μία από τις πλέον ευχάριστες εκπλήξεις της διοργάνωσης. Που το πάτε;

«Αν κερδίσουμε τον Ολυμπιακό, θα σας πω (γέλια!!)... Η εκτός έδρας νίκη μας επί της Κάχα Λαμποράλ και η αναστρέψιμη διαφορά (82-76) με την οποία χάσαμε από τη Σιένα, μας δίνει την ευκαιρία να διεκδικήσουμε την πρόκριση στους "8", αλλά να μπούμε στην πρώτη δυάδα του ομίλου και να παίξουμε στα προημιτελικά με πλεονέκτημα έδρας! Για να γίνει αυτό, βέβαια, πρέπει να διατηρήσουμε το αήττητο της έδρας μας και να κερδίσουμε οπωσδήποτε τον Ολυμπιακό. Αλλιώς θα είναι σαν να έχουμε κάνει ένα βήμα πίσω!»

- Κι όλα αυτά, ενώ πριν από τρεις εβδομάδες η σεζόν για την ομάδα σας βρισκόταν στον "αέρα", λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στις πληρωμές. Αν δεν κάνουμε λάθος, στα μέσα Ιανουαρίου, είχατε συμπληρώσει σχεδόν 3 μήνες απλήρωτοι... Τώρα είναι καλύτερα τα πράγματα;

«Πράγματι, κάπως έτσι είχε η κατάσταση, αλλά πλέον το πρόβλημα έχει λυθεί! Εδώ και λίγες εβδομάδες, η ομάδα έχει νέο πρόεδρο και νέο γενικό διευθυντή και στην πρώτη συνάντησή τους μαζί μας, μας εγγυήθηκαν ότι η κυβέρνηση της Moscow Region (το μεγαλύτερο προάστιο, βορειοδυτικά της ρωσικής πρωτεύουσας) εγγυήθηκε ότι θα καλύψει όλο το ποσό που το περασμένο καλοκαίρι, είχε υποσχεθεί ότι θα δώσει στην ομάδα.»

- Πως καταφέρατε να παίζετε και να κερδίζετε για σχεδόν τρεις μήνες, χωρίς να έχετε δει το χρώμα του χρήματος; Δεν υπήρξαν παράπονα και διαμαρτυρίες, τσακωμοί και εντάσεις τόσο μεταξύ σας, όσο και με την διοίκηση; Το γεγονός ότι δεν βγήκατε από τους στόχους είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο;

«Αυτό είναι αλήθεια... Τον πρώτο μήνα, δεν είχαμε καταλάβει τη σοβαρότητα του οικονομικού προβλήματος γιατί τα χρήματα που παίρνει ο σύλλογος από την τοπική κυβέρνηση είναι πολλά και μόλις είχε αλλάξει ο κυβερνήτης! Οπότε, οι γηγενείς παίκτες εξηγήσαμε στους ξένους ότι η καθυστέρηση έμοιαζε φυσιολογική, αλλά όταν καταλάβαμε ότι ο νέος τοπικός ηγέτης, δεν ήταν διατεθειμένος να σεβαστεί την οικονομική συμφωνία του προκάτοχού του, τότε το πρόβλημα άρχισε να μοιάζει δυσεπίλυτο... Όμως, προσπαθήσαμε να κρατήσουμε την ηρεμία στο εσωτερικό της ομάδας και λόγω του καλού χαρακτήρα των περισσοτέρων παιδιών, αποφασίσαμε να κάνουμε υπομονή και να συγκεντρωθούμε στη δουλειά μας...»

- Ποιο είναι το μυστικό της εφετινής πορείας σας;

«Κοίτα, είμαστε 7-8 παίκτες που παίζουμε μαζί τα τελευταία 2-3 χρόνια και έχουμε αποκτήσει μία κάποια ομοιογένεια, ενώ οι τέσσερις ξένοι παίκτες που ήρθαν φέτος, μπήκαν πολύ γρήγορα στο κλίμα και δεν δυσκολεύτηκαν να "δεθούν" μαζί μας! Συν τοις άλλοις, έχουμε ένα πολύ έμπειρο προπονητή που είναι για 3η χρονιά μαζί μας και έχουμε εξοικειωθεί με την φιλοσοφία του!»

- Οπότε, είστε πλέον απόλυτα συγκεντρωμένοι στον αυριανό (αποψινό) αγώνα με τον Ολυμπιακό, που όπως όλα δείχνουν είναι εξαιρετικά κρίσιμος «Ακριβώς! Παίζουμε με τους πρωταθλητές Ευρώπης και πέρα από την βαθμολογική κρισιμότητα του αγώνα, ο περυσινός ευρωπαϊκός τίτλος που κατέκτησε ο Ολυμπιακός, μας δίνει έξτρα κίνητρο για να μετρήσουμε τις δυνάμεις απέναντί σε μία ομάδα που ανήκει στην "ελίτ" του ευρωπαϊκού μπάσκετ και να "ζεστάνουμε" ακόμη περισσότερο το κοινό μας, που πάντα δημιουργεί εξαιρετική ατμόσφαιρα...»

- Που πιστεύεις ότι θα κριθεί το ματς;

«Στο μαρκάρισμα του Σπανούλη και των άλλων Ελλήνων διεθνών, στον έλεγχο του ρυθμού γιατί ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα που αν τρέξει μπορεί να βγάλει μεγάλη ενέργεια στο γήπεδο! Μην ξεχνάς ότι η ελληνική ομάδα, βρίσκεται ακόμη στην κορυφή της Ευρώπης και θα παραμείνει εκεί μέχρι κάποια άλλη να την εκθρονίσει! Μπορεί φέτος, να μην έχει σταθερότητα στην απόδοσή της, αλλά και πέρυσι αυτό το έργο δεν είδαμε; Κάπου τέτοια εποχή δεν ήταν, που άρχισε σιγά-σιγά να ανεβάζει ρυθμούς και έφτασε τελικά να κατακτήσει το τρόπαιο; Οπότε, όποιος υποτιμάει τους πρωταθλητές, κάνει κακό του κεφαλιού του...»

- Πόσο δύσκολο είναι να συμμετέχετε σε τέσσερις διοργανώσεις (Ρωσικό πρωτάθλημα και Κύπελλο, VTB-League και Ευρωλίγκα) και να βρίσκεστε συνεχώς μεταξύ αεροπλάνων, ξενοδοχείων και γηπέδων; Φέτος με την αύξηση των αγώνων στην Ευρωλίγκα, αν φτάσετε μακριά σε όλα τα τουρνουά, είναι πιθανό να δώσετε κοντά στους 100 αγώνες...

«Άστα να πάνε... Είναι τόσοι πολλοί οι αγώνες, που όταν παίζουμε με ρωσικές ομάδες, υπάρχουν παιχνίδια που δεν καταλαβαίνουμε ακόμη κι εμείς οι ίδιοι, για ποια διοργάνωση παίζουμε, για το ρωσικό πρωτάθλημα ή τη VTB-League! Είναι δύσκολο και πολύ κουραστικό, αλλά τουλάχιστον, οι συνεχόμενοι αγώνες βοηθούν τις ομάδες να μη χάνουν το ρυθμό τους και το μόνο καλό, για μας τους παίκτες, είναι ότι αυτό το βαρύ πρόγραμμα δεν ευνοεί τις σκληρές προπονήσεις!»

- Κλείνοντας θα θέλαμε να σε ρωτήσουμε για το νέο προπονητή της Εθνικής Ρωσίας, τον συμπατριώτη μας, Φώτη Κατσικάρη που ανέλαβε τις τύχες του ρωσικού μπάσκετ, μετά από μία πολυετή επιτυχημένη πορεία, υπό τις οδηγίες του Ντέϊβιντ Μπλατ. Τον ήξερες ή θα τον γνωρίσεις το καλοκαίρι;

«Τον ήξερα από παλιά, γιατί πριν από κάποια χρόνια είχε εργαστεί στη Ρωσία στον πάγκο της Ντιναμό Αγίας Πετρούπολης! Μιλήσαμε στο τηλέφωνο λίγες μέρες αφότου παρουσιάστηκε επίσημα από την ομοσπονδία και συζητήσαμε κάποια πράγματα σχετικά με το καλοκαίρι! Με ρώτησε "πως είμαι, πόσο ξεκούραση χρειάζομαι", γιατί η εφετινή χρονιά είναι η πιο βεβαρυμμένη της καριέρας μου, αν αναλογιστείτε ότι λόγω και του προολυμπιακού τουρνουά της Βενεζουέλας και των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν έχω ξεκουραστεί σχεδόν καθόλου! Είναι ένας έξαιρετικός προπονητής που άφησε το στίγμα και εδώ στην Ρωσία, τόσο στην Ελλάδα αλλα κυρίως τα τελευταία χρόνια στην Ισπανία! Μακάρι να τελειώσει ομαλά η σεζόν, χωρίς τραυματισμούς και να δουλέψουμε όλοι μαζί για να συνεχίσουμε τις επιτυχίες της Εθνικής ομάδας! Αυτό το Ευρωμπάσκετ, αναμένεται πολύ συναρπαστικό και επειδή αποτελεί πρόκριμα για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2014. Το ματς του ομίλου με την Ελλάδα, πάντως, θα 'χει μεγάλη πλάκα!»
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ