2013-02-15 23:15:27
Φωτογραφία για Κίνδυνος για την αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών η κατακρήμνιση μισθών και συντάξεων
Τον κώδωνα του κινδύνου να χαθεί η μεγάλη κατάκτηση της αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών λόγω των αβάσταχτων περικοπών που έχουν υποστεί τα δύο τελευταία χρόνια έκρουσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) κ. Στάθης Τσούκαλος παρουσιάζοντας το μεσημέρι της Πέμπτης τα αποτελέσματα μελέτης της Ένωσης για το μισθολόγιο και το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς των γιατρών του ΕΣΥ, οι οποίοι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε είναι «μακράν οι πιο αδικημένοι σε σχέση με τους υπόλοιπους δημόσιους λειτουργούς» αφού από το 2010 μέχρι σήμερα είδαν μείωση στο μισθό τους, ανάλογα με το βαθμό, από 30% έως 37%, μείωση στην αμοιβή της κάθε εφημερίας από 40% έως 65% αλλά και μείωση των συντάξεών τους κατά 40% περίπου με παράλληλη αύξηση των ορίων ηλικίας. (Δείτε πίνακες 1 και 2)

Χειρότερα εάν πάμε 15 χρόνια πίσω

Με δεδομένο λοιπόν ότι οι μειώσεις των συνολικών αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών κυμαίνονται ανάλογα με το βαθμό από 35% (για τον ειδικευόμενο) έως και πάνω από 50% (για το διευθυντή και το συντονιστή διευθυντή), οι γιατροί έχουν γυρίσει στις αποδοχές που έπαιρναν τουλάχιστον 15 χρόνια πίσω.


Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το σημερινό μισθολόγιο υστερεί του μισθολογίου του 2003 από 5% (για τον ειδικευόμενο) έως 13% (για το διευθυντή). Το δε κόστος της κάθε εφημερίας σήμερα είναι μειωμένο σε σχέση με το κόστος της εφημερίας τότε από 15% έως 25% με τα επίδομα εφημερίας των Συντονιστών Διευθυντών της Α’ ζώνης να φτάνει να είναι μειωμένο σήμερα κατά 49% σε σχέση με το 2003.

Ζήτημα για την Πολιτεία αλλά και ολόκληρη την κοινωνία

Και εδώ λοιπόν δημιουργείται το ζήτημα με την αποκλειστική απασχόληση, σύμφωνα με τον κ. Τσούκαλο. «Σήμερα κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι οι αποδοχές της αποκλειστικής μας απασχόλησης και, ως εκ τούτου, του μοναδικού μας εισοδήματος, εξασφαλίζουν στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωση και διατηρούν την επιστημονική μας επάρκεια, που οφείλει να ενδιαφέρει την Πολιτεία αλλά και το σύνολο της κοινωνίας. Υποστηρίζουμε την αποκλειστική απασχόληση του νοσοκομειακού γιατρού, αλλά αυτή έχει κάποιο κόστος και οφείλει η Πολιτεία να το αναλάβει.

Προσωπικά, δεν πιστεύω ποτέ ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί που επέβαλαν και αποδέχτηκαν την αποκλειστική απασχόληση τότε, θα την αποδέχονταν και σήμερα με το σημερινό μισθολόγιο. Διαφορετικά, θα υπονόμευαν συνειδητά το σύστημα» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει ότι διατυπώνει προσωπικές του απόψεις.

Ουσιαστικά ο κ. Τσούκαλος ο οποίος έχει δηλώσει ότι δε θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές της ΕΙΝΑΠ θέλησε να στείλει το μήνυμα προς την Πολιτεία – όπως και το έκανε – ότι οι συνεχείς περικοπές μπορεί να οδηγήσουν το ΕΣΥ σε επικίνδυνα αδιέξοδα. «Πρέπει να καταλάβουν οι «ανευθυνο-υπεύθυνοι» ότι δεν μπορούν να κρατήσουν στο σύστημα γιατρούς καθαρούς, ηθικούς και καλούς (επιστημονικά επαρκείς) συγχρόνως, με μισθούς των 1.000 έως 1.600 € το μήνα. Αντικειμενικά δεν γίνεται».

Ήδη υπάρχουν παραδείγματα ικανών εξειδικευμένων γιατρών –έγινε αναφορά στην περίπτωση ενός ειδικού γαστρεντερολόγου στο νοσοκομείο της Νίκαιας- που είχαν νευραλγικά πόστα μέσα στα νοσοκομεία και εγκατέλειψαν τη θέση τους στο ΕΣΥ αναζητώντας την τύχη τους είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δυσαναπλήρωτα κενά που δυσχεραίνουν την αποτελεσματική περίθαλψη των ασθενών.

Το κορυφαίο πρόβλημα

Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό και το Συνταξιοδοτικό, ο κ. Τσούκαλος υποστήριξε ότι «αποτελεί ίσως το κορυφαίο πρόβλημα του ιατρικού κόσμου σήμερα», ένα πρόβλημα που μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον των γιατρών, ειδικά των νεότερων.

«Το ασφαλιστικό ήταν βασικός λόγος επιλογής ενός γιατρού να γίνει νοσοκομειακός. Υπολογίζαμε πάντα ότι θα πάρουμε δύο (2) συντάξεις (Δημόσιο και ΤΣΑΥ) που αθροιστικά εξασφάλιζαν μια αξιοπρεπή σύνταξη. Σήμερα αυτό δεν ισχύει. Τα αλλεπάλληλα μνημόνια κατακρήμνισαν και τις συντάξεις, μειώνοντάς τες και αυξάνοντας συγχρόνως τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης.

Το δημόσιο έχει, συντεταγμένα έστω, χρεοκοπήσει και το ΤΣΑΥ κινδυνεύει να χρεοκοπήσει κι αυτό. Ένα ταμείο που κατά τεκμήριο έπρεπε να είναι ιδιαίτερα υγιές (άριστη αναλογία ενεργών/συνταξιούχων 5:1) δεν είναι, και δεν είναι επειδή και τα αποθεματικά του καταληστεύτηκαν, αλλά κι εμείς δε δώσαμε τη σημασία που έπρεπε, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα ταμείο με απαρχαιωμένες δομές και τρόπους λειτουργίας και πολύ μεγάλη εισφοροδιαφυγή».

Διαχειριστικός έλεγχος και επαγγελματικό επικουρικό Ταμείο

Ο κ. Τσούκαλος ζήτησε να γίνει διαχειριστικός έλεγχος και να αποδοθούν ευθύνες καθώς τα αποθεματικά του Ταμείου πριν από ένα χρόνο ανέρχονταν στα 960 εκατομμύρια ευρώ και τώρα έχουν πέσει μόλις στα 63 εκατομμύρια.

«Πρέπει να πάρουμε την τύχη του ταμείου στα χέρια μας. Να απαιτήσουμε διαχειριστικό έλεγχο και να το οργανώσουμε σωστά, βλέποντας και την ίδρυση παράλληλα ενός επαγγελματικού επικουρικού ταμείου. Πρέπει να δράσουμε τώρα. Έπρεπε να έχουμε επέμβει χθες, γιατί αύριο θα είναι αργά. Σε λίγα χρόνια θα μειωθεί το κλάσμα ενεργών προς συνταξιούχους, (είναι το μόνο που μας κρατάει ακόμα), και τότε το ΤΣΑΥ θα χρεοκοπήσει οριστικά.

Καλούμε τον ΠΙΣ και τους μεγάλους ιατρικούς συλλόγους ν’ αναδείξουν το πρόβλημα του ΤΣΑΥ σαν κορυφαίο πρόβλημα του ιατρικού κόσμου. Εμείς θα τους στηρίξουμε».

Χαράλαμπος Πετρόχειλος

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ