2013-02-16 02:18:03
Φωτογραφία για Αντ.Σαμαράς: Ο «ξερολισμός» είναι εχθρός μας
Στη διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και την ανεργία αναφέρθηκε εκτενώς ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του σημερινού υπουργικού συμβουλίου.

«Τα χρήματα πρέπει να πάνε εκεί που θα πιάσουν τόπο, να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην αντιμετώπιση της ανεργίας και να μην υπάρξει κατακερματισμός σε μικρά έργα» είπε ο Αντώνης Σαμαράς. Επιπλέον ανακοίνωσε τον ορισμό του αρμόδιου υφυπουργού για τη διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Νέος υφυπουργός ορκίζεται αύριο ο Κυριάκος Βιρβιδάκης. Τον ορισμό υφυπουργού, που θα υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης, εισηγήθηκε ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής κάνοντας λόγο για μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση όπου μοιράστηκαν περισσότερα σε λιγότερους και ότι τα επόμενα 9 χρόνια η Ελλάδα θα πάρει 44 δισ. ευρώ ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για το ενδεχόμενο η χώρα μας να λάβει και άλλα κονδύλια από προγράμματα χωρίς εθνική κατανομή
. Τόνισε την ανάγκη της σωστής διαχείρισης του ΕΣΠΑ και είπε ότι τα κονδύλια θα πρέπει να κατανέμονται με τρόπο που να αυξάνουν τον αριθμό θέσεων εργασίας, να ενισχύσουν την εξωστρέφεια της οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων και τάχθηκε κατά του κερματισμού σε μικρά έργα. «Αυτή τη στιγμή φτιάχνουμε το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της επόμενης δεκαετίας, πρέπει να ζητάτε τη γνώμη των περιφερειαρχών, χωρίς αυτή να είναι δεσμευτική. Ο "ξερολισμός" είναι εχθρός μας» τόνισε. Προτεραιότητες για τον πρωθυπουργό είναι επίσης η ενίσχυση της ρευστότητας, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι επενδύσεις και η επανέναρξη των μεγάλων έργων.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο μείζον θέμα της ανεργίας λέγοντας ότι «έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις και ότι αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η αντιμετώπισή της και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής». «Έχουμε σημάνει συναγερμό» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι δύο βασικοί στόχοι της κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και της ύφεσης.

«Εξασφαλίσαμε την παραμονή της χώρας στο ευρώ, τη δανειοδότηση, τα κοινοτικά κονδύλια και τώρα προέχει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών». είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή: «Πρέπει όλοι να φροντίσουμε για την ομαλότητα στην οικονομία και την κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ήταν αιχμηρός με όσους δημιουργούν προβλήματα. «Όσοι μπλοκάρουν δρόμους και επενδύσεις θα μας βρουν απέναντι τους, όσοι θέλουν την ανάκαμψη θα μας έχουν δίπλα τους».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας τονίζοντας πως σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορέσουν να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας και να προχωρήσει η ανάπτυξη. «Κάθε μέρα δίνω αγώνα να τιθασεύσω τη γραφειοκρατία» είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε από τους υπουργούς του να φέρουν μια λίστα με άμεσες λύσεις που προτείνουν για την πάταξη της γραφειοκρατίας.

Ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τους υπουργούς να ενημερώνουν και τους κυβερνητικούς εταίρους για τις νομοθετικές τους πρωτοβουλίες, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως κάτι τέτοιο δεν σημαίνει πως θα υπάρξουν περιορισμοί. «Καλύψαμε τεράστια απόσταση, τώρα είναι η ευκαιρία να ξεκολλήσουμε τη χώρα από το τέλμα» τόνισε, ζητώντας άμεσα λύσεις. «Θέλω λύσεις τώρα, όλοι να τρέξουμε, οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν έκτακτες λύσεις» ανέφερε.

Απευθυνόμενος προς τους υπουργούς του είπε ότι «θέλω να έλθετε να μου πείτε τα προβλήματά σας και ποιες λύσεις προτείνετε».

Για τον λόγο αυτόν ανακοίνωσε κύκλο συναντήσεων με τους υπουργούς του στο Μέγαρο Μαξίμου. Ξεκινά την Τετάρτη στις 10 πμ με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, στις 12 μμ με του υπουργείου Γεωργίας, στις 5 μμ του υπουργείου Περιβάλλοντος και στις 7 μμ του υπουργείου Υγείας.

Την Πέμπτη στις 10 πμ θα δει την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και στη 1 μμ του υπουργείου Εργασίας.

Την Παρασκευή στις 10 το πρωί του υπουργείου Εξωτερικών, στις 12 μμ του υπουργείου Εσωτερικών, στις 5 μμ του υπουργείου Δικαιοσύνης και στις 7 μμ του υπουργείου Παιδείας.

Το Σάββατο στις 10 πμ θα δει την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, στις 12 μμ της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στις 2 μμ του υπουργείου Οικονομικών.

Ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε έμφαση στην ελληνική προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014 και επεσήμανε το γεγονός ότι τον Μάιο του 2014 θα πραγματοποιηθούν και οι ευρωεκλογές και τα μάτια όλου του κόσμου θα είναι, όπως είπε, στραμμένα πάνω μας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι οι υπουργοί πρέπει να είναι προσεκτικοί στη διαχείριση των κονδυλίων και πρότεινε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την προετοιμασία της κυβέρνησης και των περιφερειών. Στις αρχές Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί συνέδριο για την ανάπτυξη με κεντρικό ομιλητή τον πρωθυπουργό ενώ δημιουργείται Συντονιστική Επιτροπή Χάραξης Πολιτικής στην οποία θα συμμετάσχουν όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία καθώς και εκπρόσωποι των περιφερειών.

Στην συνεδρίαση μίλησε και ο υπουργός Γεωργίας Αθανάσιος Τσαυτάρης ο οποίος είπε ότι τα κονδύλια για τον αγροτικό τομέα δεν θα περικοπούν . «Παίρνουμε τα ίδια λεφτά για τη γεωργία, η Ευρώπη στρέφεται στον αγροτικό τομέα, οι αγρότες δεν θα πρέπει να φοβούνται» δήλωσε χαρακτηριστικά. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σε μορφή θραυσμάτων
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σε μορφή θραυσμάτων
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ