2013-02-17 14:25:03
Φωτογραφία για Πορτογαλία: Διαδηλωτές διέκοψαν… μελωδικά την ομιλία Κοέλιου
«Απ΄ όλους τους τρόπους που έχει διακόψει κανείς τη συνεδρίαση, αυτός είναι μακράν ο ωραιότερος!» δήλωσε χαμογελώντας ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πάσους Κοέλιου.

Λίγο πριν η αίθουσα του κοινοβουλίου είχε πλημμυρίζει από νότες και μελωδίες: Πλήθος ατόμων- περίπου 30, από το θεωρείο άρχισε να τραγουδά ένα παλιό αλλά συνάμα αγαπημένο τραγούδι των Πορτογάλων: Grandola, Vila Morena, ένα τραγούδι το οποίο συνόδευσε την «Επανάσταση των Γαριφάλων το 1974» και την πτώση της δικτατορίας.

Ο επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης είχε μόλις «ανοίξει την πόρτα» για την αναθεώρηση προς τα κάτω των οικονομικών προβλέψεων της κυβέρνησης για το 2013, μια κίνηση που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Λισαβόνας για να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους όπως έχουν επιβληθεί από τους δανειστές της. Η πορτογαλική οικονομία έχει συρρικνωθεί πολύ περισσότερο απ΄ όσο αναμενόταν στο τέταρτο τρίμηνο του 2012, έδειξαν τα επίσημα νούμερα και αναμένεται ότι θα υποχωρήσει κατά 1%- τουλάχιστον, αυτήν την χρονιά. Η χώρα βρίσκεται για Τρίτη χρονιά βυθισμένη στην ύφεση με την οικονομία να έχει χτυπηθεί από την ισχνές εξαγωγές και φυσικά τα σαρωτικά μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί από ΕΕ και ΔΝΤ με φόντο το Μνημόνιο των 78 δις ευρώ.


Σε αυτό το κλίμα και με τις φωνές διαμαρτυρίας των πολιτών να καταφέρνουν να διεισδύσουν στους συμπαγείς τοίχους του Κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να συνεχίσει την ομιλία του. Δεν τα κατάφερε. Σταμάτησε να μιλά μέχρι να τελειώσει το τραγούδι- σύμβολο της δημοκρατίας και ανεξαρτησίας, και να αποχωρήσουν από την αίθουσα οι διαδηλωτές. Υπό τη συνοδεία αστυνομικών. Ο στόχος τους, όμως, είχε επιτευχθεί, προσθέτουμε εμείς, αφού η διαμαρτυρία τους καταγράφηκε από τις κάμερες και ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο ως απόδειξη ότι οι πολίτες δε μένουν άπραγοι στις εξαντλητικές πολιτικές λιτότητας και τα σκληρά μέτρα.

Οι διαδηλωτές ανήκουν σε μια οργάνωση «αγανακτισμένων» πολιτών, η οποία διοργάνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο τις πρωτοφανείς -για τα δεδομένα της χώρας- κινητοποιήσεις κατά της τρόικας με εφαλτήριο το Διαδίκτυο.
exelixeis.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ