2013-02-17 14:28:45
Φωτογραφία για «Ζέσταμα» με Αβραμόπουλο
Ολα τα ζητήματα που αφορούν το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαρτίου στην Τουρκία, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε στην Αγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Αρχικά ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον ομόλογό του παρουσία των γενικών γραμματέων του ελληνικού και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Βασίλη Κασκαρέλη και Φεριντούν Σινιρλίογλου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι κύριοι Αβραμόπουλος και Νταβούτογλου οριστικοποίησαν, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», την ατζέντα των συνομιλιών που θα έχουν στις 5 Μαρτίου οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Αντώνης Σαμαράς και Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά τις συνομιλίες στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Αβραμόπουλος έγινε δεκτός από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν, όπως είχε συμβεί και τον Οκτώβριο του 2012, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Νταβούτογλου στην Αθήνα, ο οποίος είχε συναντηθεί και με τον κ. Σαμαρά.


Εν τω μεταξύ, από το Κατάρ, όπου συναντήθηκαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, μας ήλθε η είδηση ότι στις αρχές Μαρτίου ο κ. Σαμαράς θα επισκεφθεί επίσημα την Αγκυρα και προετοιμάζεται η δεύτερη κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων Ελλάδας - Τουρκίας. Το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 14 Μαΐου 2010. Εκτοτε η Τουρκία, διαβλέποντας μια συγκρατημένη στάση της ελληνικής πλευράς για το δεύτερο Συμβούλιο, κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να υλοποιήσει τον διακαή πόθο της, επιστρατεύοντας ακόμη και τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος σε συνέντευξη από την Κωνσταντινούπολη αναφέρθηκε στη σχετική επιθυμία του κ. Ερντογάν.

Οι διυπουργικές αυτές συναντήσεις είναι ένας μηχανισμός οργάνωσης της συνεργασίας των δύο χωρών. Οπως αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, «συνιστά ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, που θα προωθήσει περαιτέρω τις σχέσεις τους (των κρατών) και θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ειρήνης, της ευημερίας και της σταθερότητας στην περιοχή». Στο πρώτο Συμβούλιο υπεγράφησαν 11 Κοινές Διακηρύξεις, δύο Πρωτόκολλα Συνεργασίας, μία Συμφωνία και επτά Μνημόνια, για τη συνεργασία των υπουργείων Εξωτερικών, για τουρισμό, πολιτισμό, ενέργεια, επενδύσεις, προώθηση οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας, τυποποίηση, τράπεζες, σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές, παιδεία, τεχνολογία, πρακτορεία ειδήσεων. Ενα εντυπωσιακό πράγματι έργο στους τομείς της λεγόμενης «χαμηλής πολιτικής», κυρίως βέβαια σε επίπεδο διακηρύξεων.

Την ίδια στιγμή, όμως, η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί στο Αιγαίο και να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, χωρίς να επηρεάζεται από τις συμφωνίες «χαμηλής πολιτικής».

δημοκρατία
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ