2013-02-21 14:11:04
Φωτογραφία για Άγκυρα-Ιμραλί: ανοίγει η αυλαία της δεύτερης πράξης (1)
Οτζαλάν: Η πρότασή μας για μια λύση διαβιβάστηκε στην κυβέρνηση

ANF, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 19.02.2013 (μτφ. Κριστιάν)

Ο Μεχμέτ Οτζαλάν, αδελφός του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, φυλακισμένου ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μίλησε στο Πρακτορείο Ειδήσεων Dicle (DİHA) σχετικά με τις λεπτομέρειες της συνάντησης που είχε με τον αδελφό του στο νησί Ιμραλί τη Δευτέρα.

Ο Οτζαλάν δήλωσε ότι ο Κούρδος ηγέτης του ρώτησε για τα συναισθήματα στη χώρα και ποια είναι η γνώμη του κοινού για τη διαδικασία των συνομιλιών. 

«Του είπα ότι το 70% της κοινής γνώμης τάχθηκε υπέρ μιας γνήσιας και πραγματικής διαδικασίας των διαπραγματεύσεων», είπε.

Ο Μεχμέτ Οτσαλάν ανέφερε ότι ο Κούρδος ηγέτης του είπε τα εξής:

«Είμαι κρατούμενος και ως εκ τούτου δεν έχω τη δυνατότητα να διαπραγματευτώ και να καταλήξω σε μια λύση. Είχα συνομιλίες με αξιωματικούς της ΜΙΤ, οι οποίοι με μεταχειριστήκαν  με ειλικρίνεια, αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν άλλοι άνθρωποι και κέντρα εξουσίας  που εμπλέκονται σε αυτό το ζήτημα. Κάνω ό, τι μπορώ καλύτερα αλλά οι δυνατότητες μου θα παραμείνουν  περιορισμένες , καθώς δεν μπορώ να απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις και να αναλάβω την ευθύνη για τα πάντα. Αυτό δεν θα ήταν μια ρεαλιστική προσέγγιση. Μεταβίβασα  τις προτάσεις μου για μια λύση προς την κυβέρνηση μέσω της αντιπροσωπείας του κράτους, εκφράζοντας το τι θέλουμε, τι μπορούμε να κάνουμε και πως το πρόβλημα μπορεί να λυθεί. Όποιο και αν είναι τον χαρακτηρισμό που δίνει η κυβέρνηση, αυτός είναι ο δρόμος για την ειρήνη. Η κυβέρνηση θα αξιολογήσει τις προτάσεις μας και θα κάνει εκτιμήσεις της για το πώς το κουρδικό ζήτημα μπορεί να λυθεί».

Ο Κούρδος ηγέτης  -είπε ο αδελφός του-  παρατήρησε ότι το κουρδικό ζήτημα περιλαμβάνει και το Καντίλ και την Ευρώπη, και είπε τα εξής:

«Οι συμπρόεδροι του BDP (Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας) και της DTK (Συνέλευσης της Δημοκρατικής Κοινωνίας) θα πρέπει να ενταχθούν επίσης στις συνομιλίες, έτσι ώστε θα μπορέσουν να μεταφέρουν τις είδησεις ​​από το Ιμραλί στην Ευρώπη, καθώς και στο Καντίλ, το οποίο καθοδηγεί το ένοπλο κίνημα και ως εκ τούτου θα πρέπει να συμμετάσχει στη διαδικασία. 

Η κυβέρνηση δημιουργεί προβλήματα για την επιλογή των άτομων που θα είναι μέλη της επόμενης αντιπροσωπεία του BDP, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα που σχετίζεται με τα ονόματα. Δεν είναι τίμιο να θίξουν ζήτημα σχετικά με το ποιος πρέπει να πάει στο Ιμραλί και ποίος δεν θα πρέπει να πάει. Κανείς δεν επιτράπηκε να επισκεφθεί το Ιμραλί μετά την επίσκεψη του Αχμέτ Τουρκ και Ayla Akat που ήρθαν εδώ πριν από 40 ημέρες. Ο τουρκικός και ο κουρδικός λαός είναι το άλλο μεγάλο μέρος σε αυτή τη διαδικασία η οποία πρέπει να οδηγήσει σε μια λύση στο κουρδικό πρόβλημα το οποίο είναι ζήτημα για τα τελευταία 100-200 χρόνια, και όχι μόνο 30-40 χρόνια. 

Η αντιπροσωπεία BDP πρέπει να έρθει στο Ιμραλί και να συμμετάσχει στις συνομιλίες σχετικά με το πώς η διαδικασία θα προχωρήσει. Μετά από αυτό, θα πρέπει να ενημερώσει το κοινό σχετικά με τη διαδικασία, ενώ το Καντίλ και η Ευρώπη θα πρέπει από την άλλη πλευρά να προβάλουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους για μια λύση. Χρειαζόμαστε μερικά άτομα για να μεταφέρουν τις ειδήσεις από ​​δω σε αυτούς τους κύκλους. 

Η κουρδική πλευρά δεν θα κλείσει την πόρτα για μια ειρηνική λύση. Εάν η εν εξελίξει διαδικασία έρχεται σε αδιέξοδο, θα βλαφτούν τόσο η κουρδική όσο και η τουρκική πλευρά και ο καθένας στην περιοχή».

Αναφερόμενος στην εκτέλεση της Sakine Cansız, συν-ιδρυτή του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), της Fidan Doğan, εκπρόσωπου στο Παρίσι του Εθνικού Κογκρέσου του Κουρδιστάν (KNK), και της Λεϊλά Şaylemez, μέλους του κινήματος της κουρδικής νεολαίας, στις 9 Ιανουαρίου, ο Αμπντουλάχ Οτσζλάν είπε ότι:

«Οι δικαστικές αρχές δήλωσαν ότι οι δολοφονίες διαπράχθηκαν από κάποιον από τη Σίβας. 

Ο λαός μας θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτές οι τρεις πολιτικοί Κούρδισσες σκοτώθηκαν από εκείνους που με έφεραν εδώ
. Ο υποτιθέμενος δολοφόνος λέγεται ότι επισκέφτηκε την Τουρκία και την Άγκυρα δέκα φορές το περασμένο έτος. Το τουρκικό κράτος και η κυβέρνηση θα πρέπει να αποκαλύψουν ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος, τι έκανε στην Άγκυρα, ποιο ήταν το καθήκον του, ποιόν συνάντησε εκεί και ποιός σχεδίασε αυτήν την επίθεση. 

Η Γαλλία, η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, όλοι γνωρίζουν τι κρύβεται πίσω από αυτές τις δολοφονίες, αλλά δεν λένε την αλήθεια που θα έπρεπε ωστόσο να αποκαλυφθεί, έτσι ώστε η διαδικασία των συνομιλιών να μπορεί να προοδεύσει».

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία, ο Κούρδος ηγέτης, δήλωσε ότι

«Έμεινα για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Συρία, η οποία φιλοξενεί ανθρώπους από όλα τα χρώματα, Κούρδους, Άραβες, Αρμένιους, Τουρκμένους.  Δεν είναι ακόμα σαφές τι θα συμβεί στη Συρία κατά τα επόμενα χρόνια, αλλά καλώ τους Κούρδους που ζουν στη Συρία να δώσουν προτεραιότητα να ενωθούν με τις δυνάμεις τους που προετοιμάζονται για τα μεγάλα θέματα που θα λάβουν χώρα κατά την προσεχή περίοδο. 

Με σεβασμό χαιρετίζω την εξέγερση των Κούρδων της Συρίας, του Ιράν και όλους τους Κούρδους που βγήκαν στους δρόμους στις 15 Φεβρουαρίου στην Τουρκία, στο Κουρδιστάν και στην Ευρώπη. 

Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του Şahin Öner ο οποίος σκοτώθηκε από panzer της αστυνομία που έτρεξε πάνω του στο Αμέντ».
FiratNews
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ