2013-02-25 10:17:16
Φωτογραφία για To σχέδιο του Οτζαλάν για τον αφοπλισμό του ΡΚΚ
Ο Άπο επεξεργάστηκε και πρότεινε ένα σχέδιο τεσσάρων φάσεων για την εκεχειρία και ένα σχέδιο 61 σελίδων για την συνολική επίλυση του Κουρδικού

Μετά την επίσκεψη των τριών βουλευτών του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) στο Ιμραλί, όπου κρατείται ο Κούρδος ηγέτης από το 1999, για πρώτη φορά σήμερα άρχισαν να κυκλοφορούν λεπτομέρειες για το σχέδιο του αφοπλισμού του ΡΚΚ, που αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου πολιτικής επίλυσης του Κουρδικού, που επεξεργάστηκε ο Άπο και επέδωσε προς διαπραγμάτευση στην τουρκική κυβέρνηση αλλά και στους συντρόφους του.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τέσσερις φάσεις, οι οποίες είναι οι εξής:

Πρώτη Φάση:

Το αμέσως επόμενο διάστημα το ΡΚΚ θα απελευθερώσει τους αιχμαλώτους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και δημοσίους υπαλλήλους που κατά στα στρατόπεδά του. Με την ενέργεια του αυτή θα εξασφαλιστεί η υποστήριξη της κοινής γνώμης στο εγχείρημα της πολιτικής επίλυσης.


Δεύτερη Φάση:

Οι δυνάμεις των ανταρτών "θα κρατήσουν τα δάχτυλά τους μακριά από τη σκανδάλη" των όπλων τους μέχρι τις 21 Μαρτίου, που είναι η γιορτή του Νεβρόζ, οπότε και θα γίνει η ανακήρυξη της εκεχειρίας.

Τρίτη Φάση:

Το διάστημα από το Μάιο μέχρι τον Ιούνιο θα δημιουργηθούν ασφαλείς διάδρομοι και μέσω αυτών οι αντάρτες του ΡΚΚ που βρίσκονται στα βουνά της Τουρκίας, θα περάσουν στην επικράτεια του Νοτίου Κουρδιστάν (Βορείου Ιράκ).

Τέταρτη Φάση:

Θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τον αφοπλισμό του ΡΚΚ.

Το σχέδιο, που αποτελείται από 61 σελίδες, παραδόθηκε στους βουλευτές του BDP, οι οποίοι με τη σειρά τους θα το παραδώσουν στο στρατηγείο των ανταρτών, στο Κανδήλι, και στην ηγεσία του Κουρδικού Απελευθερωτικού Κινήματος, στην Ευρώπη.

Ο Οτζαλάν έδωσε επί πλέον τρεις επιστολές, μια για το σκέλος του ΡΚΚ στην Ευρώπη, μια για το Κανδήλι και μια για το BDP.

Το συνολικό σχέδιο του Οτζαλάν, μεταξύ άλλων, προβλέπει την απάλειψη της τουρκικής ταυτότητας από το Σύνταγμα, το οποίο θα αναγνωρίζει πλέον σε όλες τις εθνότητες μια ουδέτερη υπηκοότητα.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ