2013-02-25 10:33:08
Φωτογραφία για Ο Βλαστός έκανε ανώμαλη προσγείωση με.. τα μούτρα
Τουλάχιστον από το περασμένο καλοκαίρι το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε πληροφορίες για επικείμενη απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο, στα πρότυπα των διαβόητων αδελφών Παλαιοκώστα από βαρυποινίτες που κρατούνται στις φυλακές Τρικάλων.

Το τελευταίο διάστημα αυτές έγιναν πιο συγκεκριμένες και προκάλεσαν έντονη κινητικότητα, σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.

Οι πληροφορίες ότι επίκειτο απόπειρα αυτές τις μέρες έφτασαν σε γνώση και του Μεγάρου Μαξίμου, και ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς έδωσε σαφείς εντολές προς τα συναρμόδια υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αποτραπεί με κάθε μέσο και να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος.

Στα Τρίκαλα, οι εντολές που δόθηκαν προς τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους ήταν σαφείς: «Θα είστε με το δάκτυλο στη σκανδάλη και θα πυροβολήσετε αμέσως μόλις αντιληφθείτε κάτι, σύμφωνα με τους κανόνες». Η χθεσινή κινηματογραφική απόπειρα απόδρασης του Παναγιώτη Βλαστού τους βρήκε πανέτοιμους να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, κάτι που ξάφνιασε τους δράστες.


Ταυτόχρονα με τις εντολές προς το προσωπικό φύλαξης, λήφθηκαν εσπευσμένα το τελευταίο διάστημα μια σειρά προληπτικών μέτρων για την αποτροπή πιθανής απόδρασης, όπως η τοποθέτηση οριζόντιων συρματοπλεγμάτων σε όλους τους ανοιχτούς χώρους του προαυλίου όπου μπορεί να προσγειωθεί ελικόπτερο. Ηταν εν τέλει αυτά που απέτρεψαν την απόδραση του Βλαστού.

«Επί χρόνια ζητούσαμε με έγγραφά μας την τοποθέτηση αυτών των συρματόσχοινων, μετά τις δύο αποδράσεις από τον Κορυδαλλό. Μόλις ήρθαν οι πληροφορίες για επικείμενη απόδραση και εδώ, τα πλέγματα τοποθετήθηκαν σε χρόνο - ρεκόρ», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος των Εξωτερικών Φρουρών των Φυλακών Τρικάλων, Χαράλαμπος Βασταρούχας.

Η πρόσφατη αποκάλυψη από τα USB που βρέθηκαν στη γιάφκα στα Τουρκοβούνια για σχέδιο απόδρασης προφυλακισμένων για συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς ενίσχυσε περαιτέρω τις ήδη γνωστές πληροφορίες. Στις φυλακές Τρικάλων είναι προφυλακισμένα δύο από τα συλληφθέντα μέλη της οργάνωσης, αλλά αυτό το διάστημα έχουν μεταχθεί στον Κορυδαλλό, για τη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μετά τη μάχη η περιοχή των φυλακών έμοιαζε βομβαρδισμένη, με τα δύο φυλάκια «γαζωμένα» από τις σφαίρες

Το χρονικό

Η ώρα ήταν 5 παρά 10 χθες το απόγευμα, όταν το ελικόπτερο εμφανίστηκε πάνω από τις Δικαστικές Φυλακές των Τρικάλων, την ώρα του προαυλισμού των κρατουμένων, προκαλώντας συναγερμό. Αιωρήθηκε για λίγο κατοπτεύοντας τον χώρο και σταμάτησε πάνω από την Α Πτέρυγα, όπου επιχείρησε να ρίξει την ανεμόσκαλα, την ώρα που οι φύλακες σε δύο σκοπιές άρχισαν να πυροβολούν προειδοποιητικά στον αέρα, σύμφωνα με τις οδηγίες. Οι δύο κακοποιοί μέσα από το ελικόπτερο έβγαλαν καλάσνικοφ και άνοιξαν πυρ κατά των φυλάκων.

Ακολούθησε σκηνικό πραγματικού πολέμου, με βροχή από σφαίρες εκατέρωθεν. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι ανταπέδιδαν τα πυρά, γαζώνοντας το ελικόπτερο, το οποίο προς στιγμήν πήρε ύψος και απομακρύνθηκε δίνοντας την εντύπωση ότι αποχωρεί. Εκανε, όμως μια παραπλανητική στροφή και επανήλθε μέσα σε δευτερόλεπτα, εν μέσω πάλι καταιγιστικών πυρών. Εριξε την ανεμόσκαλα και ο Παναγιώτης Βλαστός πιάστηκε από αυτήν, επιχειρώντας να σκαρφαλώσει. Ηταν όμως άτυχος, καθώς η σκάλα γαντζώθηκε σε συρματόσχοινο. Ο Βλαστός έχασε την ισορροπία του και έπεσε από ύψος περίπου 5 έως 6 μέτρων, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στα πόδια και στο πρόσωπο.

Δευτερόλεπτα μετά, το «πληγωμένο» ελικόπτερο παρουσίασε πρόβλημα και έκανε αναγκαστική προσγείωση μέσα στο πάρκινγκ των φυλακών, μπροστά από τα γραφεία των φρουρών.

Με προτεταμένα τα όπλα, οι εξωτερικοί φρουροί πλησίασαν το ελικόπτερο και ακινητοποίησαν τους τέσσερις επιβαίνοντες, τους οποίους παρέδωσαν σε αστυνομικούς της ΟΠΚΕ Τρικάλων που προσέτρεξαν για να τους συλλάβουν.

Οι δύο κακοποιοί -κατά πληροφορίες ένας Αλβανός και ένας Ελληνας- ήταν αμίλητοι και ξαφνιασμένοι από την κατάληξη της επιχείρησης, ενώ οι δύο Ελληνες -ο πιλότος και ο μηχανικός του ελικοπτέρου- δήλωσαν πως ήταν όμηροι των δραστών που το είχαν ενοικιάσει. Ο μηχανικός τραυματίστηκε ελαφρά κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής των πυροβολισμών.

O διαβόητος δραπέτης Βασίλης Παλαιοκώστας

Στα χέρια των κακοποιών βρέθηκε και κατασχέθηκε βαρύς οπλισμός, αποτελούμενος από τρία πολεμικά όπλα καλάσνικοφ, ένα πιστόλι και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, ενώ έγιναν έρευνες στο προαύλιο των φυλακών για την ανεύρεση άγνωστου αντικειμένου που σύμφωνα με πληροφορίες έπεσε από το ελικόπτερο. Και οι δύο κακοποιοί φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Μετά τη μάχη η περιοχή των φυλακών έμοιαζε βομβαρδισμένη, με τα δύο φυλάκια «γαζωμένα» από τις σφαίρες, όπως και τα αυτοκίνητα των φρουρών που βρίσκονταν στο πάρκινγκ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, έπεσαν περισσότερες από 500 σφαίρες.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ ήταν συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο οι κακοποιοί οδήγησαν το ελικόπτερο στα Τρίκαλα. Το είχαν ενοικιάσει από εταιρεία στον Ασπρόπυργο και σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης θα πήγαιναν στη Θεσσαλονίκη. Οι δύο δράστες φέρεται πως επιβιβάστηκαν από περιοχή της Μαγνησίας. Βορειότερα, στον Πλαταμώνα Πιερίας, ο πιλότος δήλωσε πως υπάρχει μηχανική βλάβη και ενημέρωσε από τον ασύρματο πως επιστρέφει στη βάση του. Αντί αυτού όμως, κινήθηκε δυτικά και κατευθύνθηκε προς τα Τρίκαλα. Οπως εκτιμούν οι αρχές, πριν από την αναφορά της υποτιθέμενης βλάβης, είχε αρχίσει η ομηρεία του πληρώματος υπό την απειλή των όπλων των δραστών. Η έρευνα βρισκόταν σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί τι ακριβώς είχε προηγηθεί.

Σήμερα το πρωί μεταβαίνει στις φυλακές Τρικάλων ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτης για να ενημερωθεί κατ' ιδίαν για τα γεγονότα και τις έρευνες. Ο ίδιος απένειμε τα εύσημα χθες στη διοίκηση και σε όλο το προσωπικό φύλαξης του σωφρονιστικού καταστήματος για την άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση στα καθήκοντά τους.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Ποιος είναι ο Π. Βλαστός

Ο βίος και η πολιτεία του βαρυποινίτη

Δεκάδες κακουργηματικές κατηγορίες, πολλές καταδικαστικές αποφάσεις, δις ισόβια, αλλά και... δύο -πια- αποτυχημένες απόπειρες μετράει ο Παναγιώτης Βλαστός. Ο έγκλειστος στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Τρικάλων, που θεωρείται ιδιαίτερα «σκληρός» κακοποιός, έχει διατυπώσει επανειλημμένως την αγάπη του για την ελευθερία. Μάλιστα, μιλώντας στο «Εθνος» μετά την προηγούμενη αποτυχημένη προσπάθειά του, είχε δηλώσει αποφασισμένος να τα παίξει όλα για όλα, χωρίς, όπως είχε πει, να πειράξει αθώους ανθρώπους, προκειμένου να κερδίσει την ελευθερία του. Η δράση του 42χρονου σήμερα Παναγιώτη Βλαστού φαίνεται πως ξεκινάει πριν από 15 χρόνια, με δράση σε κυκλώματα της «νύχτας», αλλά και σωρεία ποινικών αδικημάτων. Η τελευταία κατηγορία σε βάρος του αφορούσε την απαγωγή Παναγόπουλου, η οποία είχε αποδοθεί στο αποκαλούμενο «συνδικάτο του εγκλήματος». Στον Βλαστό αποδίδεται ηγετικός ρόλος, ο οποίος φέρεται ότι κινούσε τα νήματα από τη φυλακή. Ο ίδιος, ωστόσο, αρνείται τις κατηγορίες.

Το 1994 είχε καταδικαστεί με τον αδελφό του Κώστα για δύο φόνους, του Γεράσιμου Ναστούλη και του Δημ. Σπίνου, έξω από νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Χαϊδάρι. Από τότε άρχισε η βεντέτα με τον αδελφό του δολοφονημένου (Ναστούλη). Το 1998 ο Π. Βλαστός είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Την 21η Μαρτίου του 1998, ενώ επέβαινε μαζί με τον αδελφό του Κώστα σε δίκυκλο, παραβίασαν έναν κόκκινο σηματοδότη και έγιναν αντιληπτοί από αστυνομικούς που τους καταδίωξαν.

Ακολούθησε συμπλοκή, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν θανάσιμα ο Κώστας Βλαστός και ελαφρά δύο αστυνομικοί. Ο Π. Βλαστός κατάφερε να διαφύγει με δίκυκλο και τρεις μήνες αργότερα (τον Ιούνιο του 1998) συνελήφθη.

Το 2007 συνελήφθη για τελευταία φορά στην Κόρινθο, όπου είχε αποπειραθεί να σκοτώσει έμπορο μοτοσικλετών. Τον Σεπτέμβριο του 1998, άγνωστοι σκότωσαν τον μεσαίο αδελφό του Βλαστού, τον Μάρκο. Εκτοτε βρίσκεται στο κελί .

Στο ενεργητικό του έχει δύο επιτυχημένες αποδράσεις. Ωστόσο, η χθεσινή ήταν η δεύτερη αποτυχημένη. Η πρώτη είχε εκδηλωθεί στις 12 Δεκεμβρίου του 2011, όταν είχε αποπειραθεί με ακόμη τρία άτομα, προφυλακισμένα για την υπόθεση της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», να αποδράσει κρατώντας ομήρους στον Κορυδαλλό σωφρονιστικούς υπαλλήλους και συγγενείς κρατουμένων που βρίσκονταν εκεί για το επισκεπτήριο. Μάλιστα ο Π. Βλαστός είχε στην κατοχή του όπλο, το οποίο όμως δεν χρησιμοποίησε και η ομηρεία έληξε αναίμακτα.

Τι δηλώνει

«Με όσα χρόνια έχω εκτίσει και όσα έχω να εκτίσω, ξέρω ότι δεν θα βγω ποτέ από τη φυλακή ή θα βγω στα 65, στα 70 μου», είχε δηλώσει στο «Εθνος» ο Βλαστός. «Αυτό με κάνει να γίνω ο μεγαλύτερος εγκληματίας. Οταν καλά καλά δεν ξέρω πόσα χρόνια μετράω, με αναγκάζει να αντιδράσω. Με εξαγριώνει, με αγριεύει. Ενώ δεν το θέλω να γίνω έτσι. Θα μπορούσα να κάνω κακό και τώρα εάν ήθελα, αλλά δεν το έκανα. Γιατί δεν είμαι ο εγκληματίας που παρουσιάζουν. Είχα στα χέρια μου όπλο και όμως δεν πείραξα κανέναν, γιατί δεν σκόπευα να πειράξω κανέναν». Και προσθέτει: «Ενώ ξέρω ότι ακόμη και όλους όσοι ήταν μαζί μας να τους σκότωνα, τίποτα δεν θα άλλαζε για μένα. Τα ίδια χρόνια πάλι θα έμενα στη φυλακή», καταλήγει.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

Οι φυλακές Τρικάλων

Η κλειστή δικαστική φυλακή των Τρικάλων λειτουργεί στον δρόμο προς τον Παλαιόπυργο, σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης από το 2006. Μέχρι τότε οι φυλακές βρίσκονταν μέσα στην πόλη, σε ένα κτίριο, που όταν περιήλθε στην κυριότητα του δήμου Τρικάλων, για να μετατραπεί σε πολυχώρο πολιτισμού, αποκαλύφθηκε ότι πριν από το 1896 ήταν ένα τεράστιο... χαμάμ, από τα μεγαλύτερα της περιοχής, με τρία λουτρά, ανάμεσά τους και αυτό του Οσμάν Σαχ, του πασά που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εκεί, και μάλιστα σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το μαυσωλείο του.

Στις φυλακές Τρικάλων κρατούνται βαρυποινίτες και σκληροί κακοποιοί, αλλά και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Πριν από 7 μήνες σάλος είχε προκληθεί όταν εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών, και μεταξύ των 17 συλληφθέντων ήταν ένας 45χρονος σωφρονιστικός υπάλληλος και μία δασκάλα της φυλακής.

Από τον Κορυδαλλό

Οι αποδράσεις με ελικόπτερο

Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, τέτοιες μέρες (22 Φεβρουαρίου), το πανελλήνιο έπεφτε για ακόμη μία φορά «από τα σύννεφα», μαθαίνοντας την είδηση για τη δεύτερη απόδραση με ελικόπτερο του Β. Παλαιοκώστα από τις φυλακές Κορυδαλλού. Η πρώτη απόδραση είχε γίνει στις 4 Ιουνίου του 2008 και προκάλεσε πολιτικό σεισμό. Ενα μικρό ιδιωτικό ελικόπτερο είχε προσγειωθεί στο προαύλιο του σωφρονιστικού καταστήματος για να παραλάβει τον Παλαιοκώστα και ακόμη έναν συνεργάτη του. Ο πιλότος είχε υποβάλει σχέδιο πτήσης από Καραδαμύλη Καλαμάτας για Μαρούσι και Ασπρόπυργο, ωστόσο, εν πτήσει, οι δύο άνδρες τον έπιασαν όμηρο, απειλώντας τον με όπλο, χειροβομβίδες και εκρηκτικά. Ετσι τον ανάγκασαν να τους βοηθήσει στην υλοποίηση του σχεδίου τους.

Αιφνιδιασμός

Οι φύλακες στον Κορυδαλλό αιφνιδιάστηκαν και τότε. Οι δύο δραπέτες ανενόχλητοι εγκατέλειψαν τις φυλακές, για να προσγειωθούν στη συνέχεια στο νεκροταφείο του Σχιστού. Ακολούθησε η σύλληψή του Β. Παλαιοκώστα το καλοκαίρι του 2008, μετά την απαγωγή του βιομηχάνου Γ. Μυλωνά. Η έναρξη της δίκης... επιτάχυνε και τη διαδικασία της δεύτερης απόδρασης που έγινε στις 22 Φεβρουαρίου του 2009, αυτήν τη φορά συνοδεία του διαβόητου κακοποιού Αλκέτ Ριζάι. Εκτοτε δεν έχει ξαναεντοπιστεί.

Τη... δόξα του Παλαιοκώστα ζήλεψε ο Παναγιώτης Βλαστός και οι συνεργοί του, που χθες νοίκιασαν ελικόπτερο από την ίδια εταιρεία που είχε επιλέξει το 2006 για την επιτυχημένη του απόπειρα! Εκτός από τον Π. Βλαστό, τις... κινήσεις του Β. Παλαιοκώστα θέλησαν να αντιγράψουν και τα προφυλακισμένα μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς». Σε στικάκι, το οποίο βρέθηκε πριν από λίγες μέρες στο σπίτι-στρατηγείο στα Τουρκοβούνια, εντοπίστηκαν αναλυτικές σημειώσεις που «μαρτυρούν» προετοιμασία των νεαρών, οι οποίο συνελήφθησαν στο Βελβεντό, για απελευθέρωση από τον Κορυδαλλό των φυλακισμένων συντρόφων τους.

Πηγή: ethnos
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ειρήσθω 1η κατά Νικάρχου
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ειρήσθω 1η κατά Νικάρχου
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ