2013-02-25 10:30:03
Φωτογραφία για Οι εταιρείες που κρέμονται κάτω απο την κατάθεση των 550 εκ. ευρώ
Το άνοιγμα των εταιρειών αμοιβαίου κεφαλαίου της μεγάλης κατάθεσης των 550 εκατ. δολαρίων στη λίστα Λαγκάρντ πρόκειται να ζητήσουν άμεσα οι οικονομικοί εισαγγελείς κκ. Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης σε συνεργασία με τα στελέχη του ΣΔΟΕ, τα οποία επεξεργάζονται τα 2.062 αρχεία με καταθέσεις εκατομμυρίων δολαρίων. Η επεξεργασία των δικαιούχων των καταθέσεων της λίστας γίνεται με την προσωπική επιτήρηση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Στέλιου Στασινόπουλου. Οι εισαγγελείς αλλά και τα στελέχη του ΣΔΟΕ έχουν εντοπίσει ότι το συνολικό ποσό των καταθέσεων είναι 4,5 δισ. δολάρια και προσβλέπουν σε είσπραξη τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ από φόρους και προσαυξήσεις αν τα χρήματα είναι ακόμη διαθέσιμα.

Οι δύο εισαγγελείς θα ζητήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω δικαστικής συνδρομής να εντοπιστούν οι δικαιούχοι των εταιρειών, τόσο σε «φορολογικούς παραδείσους», όπως η Τορτόλα των Παρθένων Νήσων, όσο και στην Ιρλανδία αλλά και στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, καθώς και στα εμπορικά μητρώα της Αθήνας
. Μάλιστα οι εισαγγελείς έχουν ήδη επικοινωνήσει με την υπάλληλο του Ομίλου Μιωνή (CMA) κυρία Μαρία Παντελή, της οποίας το όνομα εμφανίζεται πάνω από τον κωδικό της λίστας υπ' αριθμ. 5090154651, με όλα τα στοιχεία της. Η ίδια δηλώνει ότι δεν είναι η δικαιούχος της κατάθεσης, αλλά μόνο υπάλληλος του ομίλου.

Οι εταιρείες των οποίων ζητείται το άνοιγμα και «κρέμονται» κάτω από το αμοιβαίο κεφάλαιο των 550.000 εκατ. δολαρίων («Το Βήμα» παρουσιάζει σήμερα ολόκληρο το αρχείο) είναι οι εξής:

- Sunflowers Corporate Ltd., που είχε 27.514.000 δολάρια και εμφανίζεται ότι δημιουργήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2005. Αναφέρονται δύο ΙΒΑΝ.

- Berkley Global Fund Limited με 161.802.709 δολάρια (δημιουργήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2001) και διακινούνται χρήματα μέσω οκτώ ΙΒΑΝ.

- Η CMA Technology Venture Partners με 2.158.452 δολάρια που δημιουργήθηκε στις 6 Μαρτίου 2000, ενώ τα χρήματα διακινήθηκαν μέσω τριών ΙΒΑΝ.

- Η άλλη εταιρεία με κατάθεση 2.424.581 δολαρίων είναι η CMA Global Investments Ltd. (πρώην TC ΙΝ Ltd. TD CL. A GL EQ ως τις 4.5.2001). Δημιουργήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2000 και η αντίστοιχη λίστα περιέχει τρία ΙΒΑΝ.

- Το μεγαλύτερο μέρος της κατάθεσης φαίνεται ότι αφορά την εταιρεία CMA Multi-Hedge Ltd. (πρώην TC Multi-Hedge Ltd. ως τις 21 Μαΐου 2001) με 368.996.744 δολάρια. Η λίστα των ΙΒΑΝ εδώ είναι πλούσια. Περιέχει 40 λογαριασμούς.

- Η CMA Global Investments Ltd. class B (πρώην TC Invest Ltd. ως τις 16 Μαΐου 2001) εμφανίζεται ότι δεν έχει καθόλου υπόλοιπο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως και το προφίλ των πελατών που «κρέμονται» κάτω από τη μεγάλη κατάθεση και αποκαλύπτει, βέβαια, τις έδρες των εταιρειών, αλλά και κάποια φυσικά πρόσωπα, τα οποία είναι είτε εκπρόσωποι είτε δικαιούχοι.

Ετσι εντοπίζεται η Capland SA (πρώην Capital & Land Asset Management). Η εταιρεία, η οποία εμφανίζεται ως σχετική, είναι η γνωστή πλέον Sunflowers (έδρα Τορτόλα Παρθένων Νήσων), ενώ η διεύθυνση που δηλώνεται για την Capland βρίσκεται στη Γενεύη.

Τα πρόσωπα που είναι σχετικοί πελάτες είναι οι επιχειρηματίες Σάμπυ Μιωνή, Αγγελος Μεταξάς, Παπαναγιώτου-Ηλιάδη Μαρίνα, Σωτήρης Ηλιάδης, αλλά και ο Σολομών Λεβής. Στη συνέχεια ανακαλύπτουμε εταιρείες και φυσικά πρόσωπα:

- Leane Valerie, που έχει σχέση με την εταιρεία Erkaly Global Fund, Persone Eric, Erdely Lionel, Reggai Yasmine, Levis Makiks, Stenger Jean Marc.

- Οι εταιρείες Custom House Aminist (σχετίζεται με τον όμιλο CMA), CM Advisors limited, Luxor Αsset Μanagement, καθώς και τους Moloney Ioanne, Dolze Pierre, Lebozec Sandrine, Yannis Triarchos και Yannis Procopis. Ακόμη οι εταιρείες:

- Silk Asset Management, όπου δηλώνεται διεύθυνση στα νησιά Κέιμαν, Espirito Santo Activos Financieros με έδρα τη Λισαβόνα, CMA Capital Advisors και άλλες εταιρείες με δηλωμένη έδρα στις Μπαχάμες.

Και τα ονόματα συνεχίζονται με τους Zeffert Lai Wah, Bobolas Fotios, αλλά και τις εταιρείες Global Μulti Strategies, Claxton Development, Patela Finance, Pegasus Interactive, Telesis Investment Bank, Robinson & Company, Pictet & Cie, Citcoglobal Custody, Murdoch & Co., Wanger Nikolaos κ.ά.

Γ.Παπαδάκου/ΒΗΜΑ I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο άλλος… Όσκαρ!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο άλλος… Όσκαρ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ