2013-03-03 04:08:03
Φωτογραφία για Η Ιταλία στα πρόθυρα της εξόδου από την ευρωζώνη
Το φαινόμενο Μπέπε Γκρίλο έχει φυσικά και την εξαιρετικά σοβαρή διάστασή του. Μπορεί οι επικριτές του, και όσοι δεν γνωρίζουν ή αδυνατούν να κατανοήσουν εις βάθος την πολιτική πραγματικότητα της Ιταλίας, να συνεχίζουν να απευθύνονται στην περίπτωσή του με την απαξιωτική προσφώνηση “κωμικός”, επειδή είναι ηθοποιός, ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων ωστόσο δείχνει αποφασισμένος να οδηγήσει στα άκρα το σύστημα και τις αντοχές του.

Και όχι μόνο στην Ιταλία. Με συνέντευξή του, την οποία δημοσιεύει την Κυριακή το γερμανικό περιοδικό “Focus”, ο Μπέπε Γκρίλο ανοίγει δημοσίως για πρώτη φορά μετεκλογικά τη συζήτηση για την προοπτική εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη.

Ένα ενδεχόμενο που εκ των πραγμάτων προκαλεί… ανατριχίλα στο Βερολίνο, μερικούς μόλις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, και ενώ η Άνγκελα Μέρκελ δίνει σκληρή μάχη για να έχει το CDU τόσο μεγάλη απόσταση από το SPD, ώστε να μην υπάρχει εναλλακτική εξουσίας πλην του Μεγάλου Συνασπισμού. Φυσικά, με την ίδια Καγκελάριο.


Οι Γερμανοί, όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, γνωρίζουν ότι η Ιταλία είναι η μοναδική πιθανότατα χώρα που μπορεί να κάνει πράξη μια τέτοια απειλή. Να αφήσει την ευρωζώνη και να επιστρέψει στο… σεμνό εθνικό νόμισμα της λιρέτας. Επειδή διαθέτει βαριά βιομηχανία, που… μοιάζει με εκείνη της Γερμανίας. Άρα, μπορεί να σταθεί στα πόδια της.

“Αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες, η Ιταλία θα θέλει σε μερικούς μήνες να αφήσει το ευρώ και να επιστρέψει στο προηγούμενο, εθνικό νόμισμά της. Έτσι, θα μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε με μεγαλύτερη άνεση το εθνικό χρέος μας, που φτάνει τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτή τη στιγμή καταστρεφόμαστε. Όχι από το ευρώ αλλά από το χρέος μας. Σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει εναλλακτική. Σε έξι μήνες, η Ιταλία δεν θα είναι πλέον σε θέση να πληρώνει μισθούς και συντάξεις. Και τότε, θα πρέπει να φύγουμε από το ευρώ”, δήλωσε στο “Focus” ο Μπέπε Γκρίλο.

Η ρητορική Γκρίλο θα πρέπει να προσεγγιστεί στο πλαίσιο του καταλυτικά ρυθμιστικού ρόλου που καλείται να διαδραματίσει στην Ιταλία, στο σκηνικό το οποίο διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές. Το Κίνημα που ίδρυσε αναδείχτηκε πρώτο σε δύναμη “αυτόνομο” κόμμα, και χωρίς έστω την ανοχή του, η Κεντροαριστερά του Μπερσάνι και φίλιες δυνάμεις όπως ο Μάριο Μόντι δεν θα καταφέρουν να συγκροτήσουν μια ρεαλιστικά βιώσιμη κυβέρνηση.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αντίστοιχη άποψη περί εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη είχε διατυπώσει προεκλογικά και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στη βάση του αυταπόδεικτου επιχειρήματος ότι από μια τέτοια εξέλιξη, περισσότερο θα… πονέσουν οι Βρυξέλλες, παρά η Ρώμη. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ