2013-03-05 11:17:26
Φωτογραφία για Πάτρα: Στη «Σεμέλη» θα πραγματοποιηθούν τα φετινά Μπουρμπούλια - Τιμή εισιτηρίου
Στη «Σεμέλη» στην πλατεία Γεωργίου Α΄ θα πραγματοποιηθούν τα φετινά Μπουρμπούλια, στο πλαίσιο δράσεων του Πατρινού Καρναβαλιού 2013, το οποίο διοργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων-Καρναβάλι Πάτρας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται από τους φανατικούς φίλους τους, οι Χοροί των Μπουρμπουλιών, οι ιστορικοί και παραδοσιακοί χοροί του Πατρινού Καρναβαλιού. Για άλλη μια χρονιά τα μαύρα ντόμινο με την ανεξίτηλη γοητεία τους και την αναλλοίωτη φρεσκάδα τους καλούν τους ανυποψίαστους καβαλιέρους σε συναρπαστικές συναντήσεις γεμάτες μυστήριο, κέφι, περιπέτεια και καρναβαλική διάθεση.

Φέτος ο θεσμός των Μπουρμπουλιών «μετακομίζει» στην πλατεία του Καρναβαλιού, εκεί που χτυπά η καρδιά της μεγάλης γιορτής της πόλης.

Στο ζεστό και φιλόξενο χώρο της «Σεμέλης», που ταιριάζει στο παραδοσιακό χρώμα των καθιερωμένων χορών, θα ξετυλιχτούν τα τέσσερα Μπουρμπούλια την Παρασκευή 8, την Κυριακή 10, την Τετάρτη 13 και την Παρασκευή 15 Μαρτίου. Ώρα έναρξης: 21.00.


Τη μουσική διασκέδαση θα αναλάβει η Ορχήστρα Θεοδώρου με μουσικούς και τραγουδιστές, που θα παρουσιάσει ένα χορευτικό ρεπερτόριο ελληνικών, ξένων, αποκριάτικων παραδοσιακών κομματιών, αλλά και ρετρό.

Τα Μπουρμπούλια θεωρούνται μια από τις παλαιότερες εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού και άρχισαν σύμφωνα με μελετητές της ιστορίας του λίγο μετά την ολοκλήρωση κατασκευής του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» από τον Ερνέστο Τσίλερ, δηλαδή γύρω στο 1872.

Στα χρόνια του μεσοπόλεμου ο θεατρώνης Ανδρέας Λοβέρδος βάφτισε με το όνομα μπουρμπούλι (μεζές από κρέας που βράζει) τους απογευματινούς τότε χορούς γιατί δεν απαιτούσαν κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Απογευματινοί χοροί στους οποίους οι ντάμες προσέρχονται ελεύθερα, χωρίς εισιτήριο και χωρίς συνοδό αλλά με μαύρο φαρδύ και μακρύ ντόμινο και μάσκα ώστε να μην αναγνωρίζονται και έχουν την πρωτοβουλία στην εκλογή καβαλιέρου στο χορό.

Στα χρόνια που οι σχέσεις των δυο φύλων ήταν υπό αυστηρή επιτήρηση το μπουρμπούλι ήταν μια ετήσια απόδραση και τόπος πραγματικών αλλά και φανταστικών ερωτικών περιπετειών. Τα Μπουρμπούλια καταξιώθηκαν στο πέρασμα του χρόνου σαν η αυθόρμητη και απροετοίμαστη συνάθροιση ανθρώπων όλων των ηλικιών, όλων των κοινωνικών τάξεων που, γεμίζοντας τις μπαταρίες τους με διάθεση για περιπέτεια και ξεφάντωμα, αφήνονται στις συναρπαστικές διαδρομές ενός ασταμάτητου χορού.

Η ιδιομορφία του χορού εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να συγκινεί και να προκαλεί πολλά απρόοπτα. Τα Μπουρμπούλια είναι χοροί, όπου οι άνδρες δεν έχουν μεταμφιεστεί, ενώ οι γυναίκες διατηρούν την ανωνυμία τους κάτω από ένα μαύρο ντόμινο και μια μαύρη μάσκα.

Τιμή εισιτηρίου για τους άνδρες: 8 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ποτού, δωρεάν για τις κυρίες με μαύρα ντόμινο. Τιμή ποτού: 5 ευρώ.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ