2013-03-06 11:01:30
Φωτογραφία για Αγώνας δρόμου για να καταθέσουν προϋπολογισμούς και οι τελευταίοι Δήμοι...!!!
Στη τελική ευθεία προκειμένου να καταθέσουν προϋπολογισμούς και οι τελευταίοι δήμοι.  

Το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς και τους δήμους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, πραγματοποιεί συνεχώς διαβουλεύσεις προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη κατάρτιση των προϋπολογισμών τους. Στα τέλη της προηγουμένης εβδομάδας οι   δήμοι που είχαν πρόβλημα είχαν περιοριστεί σε λιγότερους από 40. Όλο αυτό το διάστημα αρκετοί δήμοι έχουν περάσει από το δημοτικό συμβούλιο τους προϋπολογισμούς τους και αναμένουν την τελική έγκριση από τις περιφέρειες.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι δήμοι που δεν έχουν καταθέσει προϋπολογισμούς είναι μικροί, νησιωτικοί και ορεινοί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων οι δήμοι που δε θα μπορέσουν τελικά να καταρτίσουν προϋπολογισμούς θα περιοριστούν σε μονοψήφιο αριθμό
. Η πλειονότητα αυτών των δήμων αντιμετωπίζει κυρίως προβλήματα σε πολιτικό –ενδοπαραταξιακό επίπεδο με συνέπεια να μην συγκεντρώνουν την αναγκαία πλειοψηφία για να εγκρίνουν τους προϋπολογισμούς.  Στις περιπτώσεις που δεν θα μπορέσουν τελικά να καταθέσουν προϋπολογισμούς το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να αποφασίσει τη διαδικασία που θα ακολουθήσει για να μην κηρύξουν στάσεις πληρωμών. Το πιθανότερο είναι να κατατεθεί ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι δήμοι αυτοί θα μπορούν να λαμβάνουν το 12μόριο των επιχορηγήσεων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).

Πάντως ακόμα και στη περίπτωση που θα μπορέσουν οι δήμοι να καταθέσουν τους προϋπολογισμούς τους σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει πρόβλημα καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν εγκρίνει δαπάνες για τις οποίες δεν υπάρχει το σύνολο του ποσού στους σχετικούς κωδικούς. Αυτό έχει ως συνέπεια οι δήμοι να μην μπορούν να κάνουν προμήθειες, για παράδειγμα πετρελαίου, καθώς ο σχετικός κωδικός έχει μόνο τα ποσά που έχουν εγκριθεί από τους ΚΑΠ και όχι το συνολικό κόστος. Αυτό συμβαίνει σε ένα μεγάλο αριθμό προμηθειών όπου οι δήμοι προκηρύσσουν διαγωνισμούς και τα ποσά καταβάλλονται τμηματικά με βάση τη χρηματοροή των επιχορηγήσεων. Οι δήμοι έχουν ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών να μελετήσει το πρόβλημα και σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο να βρεθεί λύση.
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ