2013-03-12 03:24:04
Φωτογραφία για Πρωτογενές πλεόνασμα 463 εκατ. ευρώ
Με το κλασικό «κόλπο» της συγκράτησης των δαπανών πέραν του… δεόντως αλλά και των επιστροφών φόρου κατάφερε για ένα ακόμα μήνα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όχι μόνο να καλύψει τους στόχους του προϋπολογισμού αλλά και να «σβήσει» τα προβλήματα που απορρέουν από την υστέρηση εσόδων.

Τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΟΙΚ δείχνουν ότι στο τέλος Φεβρουαρίου ο κρατικός προϋπολογισμός εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 463 εκατ. ευρώ όταν ο στόχος αφορούσε πρωτογενές έλλειμμα 1,353 δισ. ευρώ ενώ το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε το ίδιο διάστημα σε 813 εκατ. ευρώ τρεις σχεδόν φορές χαμηλότερο από το στόχο για έλλειμμα 2,630 δισ. ευρώ.

Οι εξελίξεις αυτές οφείλονται στη συγκράτηση των δαπανών στα 9,422 δισ. ευρώ, χαμηλότερες κατά 1,153 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο, ενώ τα καθαρά έσοδα εμφανίζονται αυξημένα κατά 665 εκατ. ευρώ με βασικότερο οδηγό τις «παγωμένες» επιστροφές φόρων.


Ενδεικτικό είναι ότι στο δίμηνο οπότε είχαν προϋπολογιστεί επιστροφές φόρων κοντά στα μισο δίσ. ευρώ (489 εκατ. ευρώ) οι επιστροφές διαμορφώθηκαν σε μόλις 96 εκατ. ευρώ, δίνοντας ένα «αέρα» 399 εκατ. ευρώ.

Καλύτερα από τα προσδοκώμενα πήγαν πάντως τα έσοδα του ΠΔΕ καθώς εισπράχθηκαν 884 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 430 εκατ. ευρώ. Με αυτές τις δυο κινήσεις όχι μόνο καλύφθηκε η τρύπα των 230 εκατ. ευρώ στα έσοδα προ επιστροφών φόρων αλλά προέκυψαν και καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις.

Τα επιμέρους στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, έρχονται να επιβεβαιώσουν το «κάζο» των δημοσίων εσόδων στο μέτωπο των έμμεσων φόρων εξαιτίας της δραματικής πτώσης της κατανάλωσης. Στο δίμηνο, η υστέρηση στα έσοδα από ΦΠΑ φτάνει τα 213 εκατ. ευρώ (-8%), στους υπόλοιπους έμμεσους φόρους τα 192 εκατ. ευρώ (-33,2%), στα τέλη κυκλοφορίας τα 134 εκατ. ευρώ (-57,9%) και στον ειδικό φόρο κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων τα 28 εκατ. ευρώ ( -3,9%).

Στο μέτωπο των ΕΦΚ από το πετρέλαιο θέρμανσης, το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι ενώ η κατανάλωση ήταν μειωμένη κατά 67% οι εισπράξεις ήταν +80% λόγω αύξησης φόρων.

Στο μέτωπο των άμεσων φόρων η εικόνα είναι καλύτερη της αναμενόμενης καθώς φέτος σε αντιδιαστολή με το αντίστοιχο περυσινό δίμηνο εισπράττονται φόροι ακινήτω ( ΦΑΠ) και φόροι εισοδήματος (στο πλαίσιο της αύξησης των δόσεων εξόφλησής τους). Κατόπιν αυτών στο δίμηνο σημειώνονται οι εξής επιδόσεις:

- Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων: +206 εκατ. ευρώ (+18,7%)

- Φόρος περιουσίας: +122 εκατ. ευρώ (+33,1%)

- Μη φορολογικά έσοδα: 3,4 δισ. ευρώ (+6%). Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Νέο Peugeot Geopolis 300
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Νέο Peugeot Geopolis 300
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ