2013-03-12 10:43:03
Φωτογραφία για Ρύθμιση χρεών στις τράπεζες με επιτόκιο 4% και περίοδο χάριτος 48 μήνες συζητούν κυβέρνηση και Τρόικα
Σε θρίλερ εξελίσσεται το «παζάρι» κυβέρνησης και Τρόικα για τις ρυθμίσεις τόσο των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, όσο και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.

Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, αναζητείται κοινή ρύθμιση για χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Όπως ανέφερε, «δεν υπάρχει σημαντική πρόοδος. Υπάρχει μεγάλη απόσταση. Αυτοί θέλουν ένα μόνιμο σύστημα στα ευρωπαϊκά πρότυπα ενώ εδώ θέλουμε 100, 200 ή 1000 δόσεις. Αναζητούμε ταυτόσημο σύστημα με ίδιες δόσεις για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία».

Ειδικά για τις ρυθμίσεις για τα τραπεζικά δάνεια, ανέφερε πως «εκεί είναι που δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος. Ανησυχούν για τις επιπτώσεις στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θέλουν να μάθουν πόσους θα επηρεάσει η ρύθμιση και πόσα θα πάρουμε».

Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, στις συζητήσεις με την Τρόικα έχει διαπιστωθεί σύγκλιση σε κάποια επιμέρους θέματα. «Κάνουν βήματα προς τα πίσω, αλλά εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε γιατί αλλιώς δεν θα έχει ουσία η ρύθμιση» ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης που μετέχει στις διαβουλεύσεις.


Σύμφωνα με πληροφορίες, όσον αφορά στα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια, η Τρόικα συμφωνεί σε ρύθμιση με επιτόκιο 1,5% αλλά σε κυμαινόμενο επιτόκιο και όχι σταθερό που ζητούσε η ελληνική πλευρά, συνδεδεμένο μάλιστα με το επιτόκιο της ΕΚΤ. Δεν διαφωνεί όμως ως στο εισοδηματικό κριτήριο των 25.000 ευρώ.

Για την περίοδο χάριτος, η ελληνική πλευρά είχε προτείνει να φτάνει σε 4 έτη, με αξιολόγηση στα 2 χρόνια. Μετά από τις διαπραγματεύσεις, φέρεται να συμφωνούν σε περίοδο χάριτος 4 ετών, αλλά με ετήσια αξιολόγηση.

Διαφωνία υπάρχει ακόμα για αν θα τύχει προστασίας η α΄ κατοικία, αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ, εφόσον το σύνολο της περιουσίας δεν ξεπερνά τις 300.000 ευρώ, όπως προτείνει η ελληνική πλευρά. Η τρόικα συμφωνεί μεν από πλευράς στα νούμερα αυτά, αλλά φαίνεται πως επιμένει πως πρέπει να εξετάζεται η συνολική περιουσία όχι μόνο ως προς τα ακίνητα που διαθέτει, αλλά να περιλαμβάνονται και όλα άλλα στοιχεία του δανειολήπτη όπως καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές, κ.λπ.

Η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει και τροποποιήσεις στον «νόμο Κατσέλη» και ειδικά για το ποσοστό της δόσης που θα πρέπει να καταβάλλει ο δανειολήπτης έως ότου εκδικαστεί η υπόθεσή του. Η πρόταση όμως το ποσό να μην υπερβαίνει το 10% της δόσης, με ελάχιστο καταβαλλόμενο ποσό τα 40 ευρώ, δεν φαίνεται να γίνεται δεκτή από την τρόικα.
exelixeis.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ