2013-03-12 20:00:11
Φωτογραφία για ΣΚΟΛΙΩΣΗ Τι είναι και πώς θεραπεύεται
Πρόκειται για την παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης, που δημιουργεί παρέκκλιση ή πλάγιο κύρτωμα κατά το μετωπιαίο, και συχνά συνοδεύεται από στροφή των σπονδύλων κατά το εγκάρσιο επίπεδο.

Τα αίτιά της, η ηλικία εμφάνισης και η πρόγνωση ποικίλλουν, ενώ η αντιμετώπισή της εξαρτάται πρώτα από την έγκαιρη διάγνωση και από τη μορφή της σκολίωσης.

Η σπονδυλική στήλη του ανθρώπινου σώματος απαρτίζεται από τρία βασικά κυρτώματα, απαραίτητα για την άρτια ισορροπία της στη λεκάνη, τη σωστή κατανομή δυνάμεων κατά μήκος της και την ελεύθερη κίνηση σε όλα τα επίπεδα.

Η όποια παρέκκλιση από το φυσιολογικό οδηγεί σε παραμορφώσεις, όπως της αυξημένης θωρακικής κύφωσης, του ευθειασμού του αυχένα, της οσφυϊκής λόρδωσης και της σκολίωσης.

Οι μορφές σκολίωσης είναι:

-Συγγενής

Δημιουργείται κατά τις πρώτες εβδομάδες τις εμβρυϊκής ζωής

-Νευρομυϊκή


Δημιουργείται από παθήσεις του νευρικού ή μυϊκού συστήματος Ιδιοπαθής, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό και είναι άγνωστης αιτιολογίας. Η πάθηση αυτή συνήθως είναι χωρίς συμπτώματα και ξεκινάει από την παιδική ηλικία.

Η συχνή παρακολούθηση, είναι απαραίτητη για την πρόληψη και τη θεραπεία.

-Λειτουργική

Η μορφή αυτή αποκαθίσταται πλήρως όταν η αιτία που την προκαλεί εξαλειφθεί.

Πιο πιθανές αιτίες λειτουργικής σκολίωσης είναι λόγω έντονου μυϊκού σπασμού πλησίον της σπονδυλικής στήλης, λόγω ανισοσκελίας, λόγω έντονης δισκοπάθειες, καθώς ο ασθενής προσπαθεί να αποφορτίσει την πάσχουσα πλευρά, λόγω κακής στάσης, όπως η χρήση υπολογιστών και η χρήση κινητού από τη μια πλευρά, το κουβάλημα βαριάς τσάντας πάνω από τον ώμο και η περίοδος εγκυμοσύνης το τελευταίο τρίμηνο, καθώς το έμβρυο μπορεί να αλλάξει το κέντρο βάρους της εγκύου.

Η θεραπευτική άσκηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι στη σταθεροποίηση και στη μείωση του εύρους της σκολίωσης όσο και στην ανακούφιση συμπτωμάτων που δημιουργούνται από αυτή.

Στόχος της άσκησης είναι:

- Η βελτίωση της ευκαμψίας

– Ελαστικότητα του ατόμου μέσω διάτασης της κοίλης πλευράς της σκολίωση

-Αύξηση της μυϊκής δύναμης του κορμού καθώς και όλων των μυών υπεύθυνων για τις στροφικές κινήσεις άνω και κάτω άκρων ανακούφιση μυϊκών σπασμών και πόνων

-Έλεγχος βάρους και βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού έργου

-Ψυχολογική στήριξη του ατόμου.
πηγη
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Flashback σε ότι αγαπήσαμε !!!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Flashback σε ότι αγαπήσαμε !!!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ