2013-03-13 01:12:03
Φωτογραφία για Οι φοιτητές του προγράμματος ψυχολογίας λέμε όχι στην κατάργηση του τμήματος μας – Όχι στο σχέδιο Αθηνά
Από το Γραφείο Τύπου

Οι φοιτητές του Προγράμματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ στέλνουμε επιστολές για να διαμαρτυρηθούμε για την... απορρόφηση του τμήματος μας από το Φ.Π.Ψ. μέσω του Σχεδίου Αθηνά. Το Πρόγραμμα Ψυχολογίας, με βάση εισαγωγής 18.115 μόρια, που θεωρείται το καλύτερο τμήμα ψυχολογίας στην Ελλάδα και από τα καλύτερα 20 τμήματα ψυχολογίας στην Ευρώπη, προβλέπεται συμφωνά με το σχέδιο Αθηνά να συγχωνευθεί με το Φ.Π.Ψ. (τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας) παρόλο που τα 2 τμήματα έχουν διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών και διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο. Από την μια το Πρόγραμμα Ψυχολογίας σκοπεύει στην κατάρτιση και εξειδίκευση εκκολαπτόμενων ψυχολόγων ενώ το τμήμα Φ.Π.Ψ. σκοπεύει στην κατάρτιση φιλολόγων της ελληνικής γλώσσας με συμπληρωματικές γνώσεις στην Παιδαγωγική Επιστήμη και την Ψυχολογία. Κατ ουσίαν, σύμφωνα με το σχέδιο Αθηνά οι φοιτητές του Προγράμματος Ψυχολογίας θα αποφοιτήσουμε με πτυχίο αναγνωρισμένο μεν, ενός τμήματος που δεν θα υπάρχει δε, όταν θα αναζητήσουμε την επαγγελματική τους αποκατάσταση μετά από κάποια χρόνια. Δεν γνωρίζουμε αν με την εφαρμογή του σχεδίου Αθηνά φοιτητές που επέλεξαν να γίνουν ψυχολόγοι, θα αποκατασταθούν τελικά ως φιλόλογοι, εκτός του πλαισίου της σχολής που επέλεξαν στο μηχανογραφικό τους.


Θεωρούμε ότι το Σχέδιο Αθηνά εξυπηρετεί σκοπιμότητες όπως η υποβάθμιση της παιδείας της χωράς, η υπονόμευση της προόδου της επιστήμης και ο εξαναγκασμός των νέων της χωράς μας να αντικρίζουν το μέλλον με περισσότερη απαισιοδοξία και δυσαρέσκεια. Οι πολιτικοί μας αφού μας κατέστρεψαν οικονομικά, επιχειρούν ένα οργανωμένο σχέδιο για την διάλυση της παιδείας. Θέλουν τα νέα παιδιά άβουλα πρόβατα ώστε να μην αντιδρά κανένας στην καταστροφή της πατρίδας μας (οικονομική, πολιτιστική, κοινωνική, εκπαιδευτική) που οι ίδιοι αποφάσισαν χωρίς να μας ρωτήσουν, για λογαριασμό των αφεντικών τους. Θεωρούμε ότι ο Υπουργός Παιδείας εκτελεί ένα προμελετημένο σχέδιο, πλήττοντας τις ανθρωπιστικές σπουδές (μεταξύ αυτών και το Πρόγραμμα Ψυχολογίας) , με σκοπό την εξυπηρέτηση ιδιωτικών κολλεγίων τα οποία είναι ανταγωνιστικά προς τα τμήματα που συγχωνεύονται η καταργούνται. Και πώς να αλλάξουμε άποψη όταν, συμφωνά με δημοσιεύματα, μία ιδιωτική εταιρεία αναλαμβάνει με απευθείας ανάθεση από το υπουργείο Παιδείας το έργο ύψους 114.000 ευρώ, της μελέτης για την αποτύπωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Το έργο ανέλαβε η εταιρεία ΕEO GROUP ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ Α.Ε που ανήκει στον Όμιλο Εταιρειών ΑΚΜΗ, o οποίος ειδικεύεται στο χώρο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Η καταστροφή της δημόσιας παιδείας, η συγχώνευση τμημάτων με διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο, η μείωση των εισακτέων σε κάθε σχολή και η υποβάθμιση των πτυχίων μας έχουν ένα και μόνο σκοπό, να στρέψουν τον κόσμο στα ιδιωτικά κολλέγια. Θεωρούμε επίσης το Σχέδιο Αθηνά ως ένα μεγάλο φιάσκο, με το οποίο συγχωνεύουν σχολές χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια για να εξασφαλίσουν κάποια χρήματα. Γίνεται εμφανής και ο χαρακτήρας του Σχεδίου Αθηνά το οποίο κινείται κυρίως με τη λογική περιστολής δαπανών.

Η τροποποίηση του Σχεδίου Αθηνά, που πλήττει και την σχολή μας ανακοινώθηκε αιφνιδίως πριν λίγες μέρες για να μην προλάβουμε να αντιδράσουμε, ενώ και αρχικό petition με υπογραφές που απεστάλη στον Υπουργό Παιδείας απορρίφθηκε για γραφειοκρατικούς λόγους, προφανώς για να κερδίσουν χρόνο. Οι φοιτητές του Προγράμματος Ψυχολογίας είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε στην κατάφορη αυτή αδικία που υφιστάμεθα, ως θύματα συμφερόντων που εξυπηρετεί ο κύριος Αρβανιτόπουλος. Το Σχέδιο Αθηνά μας εξοντώνει, καταργεί τους κόπους μας, το μέλλον μας. Καθημερινά, διαδηλώνουμε και θα συνεχίσουμε μέχρι να δικαιωθούμε γιατί κανείς δεν μπορεί να παίζει με τις ζωές μας. είμαστε φοιτητές σχολής με βάση εισαγωγής 18.115 μόρια, πασχίσαμε να περάσουμε σε αυτήν την σχολή και οποίος σκοπεύει να την καταργήσει θα μας βρει απέναντι του. Επίσης, ιδιαίτερα προκλητική θεωρούμε την στάση του Πρύτανη την οποία και καταγγέλλουμε. Ο κύριος Θεοδόσης Πελεγρίνης, Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την ώρα που η Φιλοσοφική Σχολή τελεί υπό κατάληψη είναι άφαντος ως προς τα ζητήματα της σχολής. Ωστόσο, ατάραχος, δίνει θεατρικές παραστάσεις γιατί προφανώς τα προβλήματα των σχολών της Φιλοσοφικής δεν τον αγγίζουν παρόλο που ως Πρύτανης πληρώνεται αδρά από το κράτος για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Πανεπιστημίου και όχι διαφορετικά ( τα δικά του μήπως???).

Επειδή η ενημέρωση σώζει, ας ενημερώσουμε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε σχετικά με την αδικία που υφίσταται το τμήμα μας. Το Πρόγραμμα Ψυχολογίας, του Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, του Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με το σχέδιο «Αθηνά», ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ!!!

ΟΜΩΣ

Δεν εμπίπτει σε κανένα από τα κριτήρια κατάργησης, τα οποία έχει θέσει το σχέδιο «Αθηνά»:

1. Είναι το μόνο Πρόγραμμα σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο χορηγεί από το 1993 πτυχίο Ψυχολογίας με επαγγελματικά δικαιώματα.

2. Έχει 19 οργανικές θέσεις μελών ΔΕΠ – όχι μηδέν (0), όπως εμφανίζεται στο σχέδιο «Αθηνά».

3. Δέχεται κάθε χρόνο 110 φοιτητές – όχι 270, όπως εμφανίζεται στο σχέδιο «Αθηνά».

4. Έχει αυτή τη στιγμή περισσότερους από 1.000 ενεργούς φοιτητές. Το 85% των εισακτέων αποφοιτούν κάθε χρόνο.

5. Οι φοιτητές του έχουν την τρίτη (3η) υψηλότερη βάση εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετά την Ιατρική και τη Νομική.

6. Εκπαιδεύει επαγγελματίες υψηλής ειδίκευσης σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, στη Σχολική Ψυχολογία και στην Κλινική Ψυχολογία, οι οποίοι παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην κοινότητα.

7. Δεν επιβαρύνει τον οικονομικό προϋπολογισμό, διότι με την ίδια υποδομή και το ίδιο προσωπικό εξυπηρετεί και τα δύο προγράμματα σπουδών του ΦΠΨ. Ζητούμε ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΥΓ: Θέλουμε να δηλώσουμε την αντίθεση μας με το Σχέδιο Αθηνά όχι μόνο σε ότι αφορά το τμήμα μας αλλά στο σύνολο του, καθώς πλήττει πολλά τμήματα και σχολές. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε την συγχώνευση των 5 ξενόγλωσσων τμημάτων σε 1, την συγχώνευση των τμημάτων Φυσικοθεραπείας και Εργοθεραπείας στο ΑΤΕΙ Αθήνας (το τμήμα Εργοθεραπείας είναι το μοναδικό τμήμα Εργοθεραπείας σε Ελλάδα και Κύπρο ενώ οι εργοθεραπευτές παράγουν σημαντικό έργο καθώς βοηθούν στην αποκατάσταση η την διατήρηση δεξιοτήτων απαραίτητων για την καθημερινή ζωή σε άτομα με ειδικές δυσκολίες) και την εκδίωξη των φοιτητών της ΑΣΠΑΙΤΕ από το κτήριο της σχολής. Το κτήριο της ΑΣΠΑΙΤΕ, αξίας 2 δις ευρώ θεωρείται φιλέτο για τους μεγαλοεργολάβους και για όσους θέλουν να επενδύσουν στην ιδιωτική εκπαίδευση και προφανώς θα πωληθεί πολύ χαμηλότερα της αντικειμενικής του αξίας.

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ