2013-03-13 09:44:14
Φωτογραφία για Δεύτερη μέρα ψηφοφορίας για το νέο ποντίφικα - Aναμένοντας τον λευκό καπνό
Μετά το μαύρο καπνό που βγήκε από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα, οι καρδινάλιοι συνεχίζει σήμερα τη συνεδρίασή του το κονκλάβιο στο Βατικανό για να εκλέξει το νέο ποντίφικα και να ακουστεί το πολυαναμενόμενο από 1,2 δισ. Καθολικούς, «Habemus Papam» Οι 115 καρδινάλιοι εκλέκτορες θα βρίσκονται στην Καπέλα Σιστίνα, αποκλεισμένοι από τον έξω κόσμο, μέχρις ότου συμφωνήσουν τα 2/3 στο πρόσωπο του επόμενου προκαθημένου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Το βράδυ της Τρίτης, μετά την πρώτη ψηφοφορία εξήλθε μαύρος καπνός πράγμα που σημαίνει ότι δεν ελήφθη απόφαση. Συνεπώς, από σήμερα οι καρδινάλιοι θα ψηφίζουν τέσσερις φορές - δύο το πρωί, δύο το απόγευμα- μέσα στην ημέρα μέχρι ένας υποψήφιος να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία και να βγει ο πολυαναμενόμενος λευκός καπνός από την Καπέλα Σιστίνα.

Οι καρδινάλιοι αφού πέρασαν τη νύχτα τους σε ξενοδοχείο του Βατικανού, θα επιστρέφουν στην Καπέλα το πρωί για να επαναλάβουν την ψηφοφορία, η οποία διεξάγεται σε απόλυτη ησυχία, χωρίς επίσημες συζητήσεις, μέχρι να ληφθεί η απόφαση.


Εάν αυτό δεν συμβεί μέσα σε τρεις ημέρες, θα σταματήσουν για προσευχή και ανεπίσημη συζήτηση για μία ημέρα το πολύ.

Αψηφώντας τη βροχή και τους δυνατούς ανέμους πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για να παρακολουθήσει από μεγάλες οθόνες τους καρδιναλίους να συγκεντρώνονται στο κονκλάβιο, ενώ ξέσπασαν σε φωνές μόλις εμφανίστηκε ο μαύρος καπνός από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα, περίπου στις 19.41 (τοπική ώρα) χθες το βράδυ.

«Πίστευα ότι θα ήταν λευκός, γιατί είχαν αργήσει. Πίστευα ότι θα ήταν λευκός, αλλά έκανα λάθος», δήλωσε στο Associated Press ένας 76χρονος που περίμενε ευλαβικά ανάμεσα στο πλήθος

«Χωρίς Πάπα νιώθω σαν ορφανός. Προσεύχομαι για να δώσω δύναμη στους Καρδιναλίους να επιλέξουν τον σωστο άνθρωπο να ηγηθεί της Εκκλησίας. Δεν μπορεί να είναι μία εύκολη απόφαση, αλλά τώρα η Εκκλησία χρειάζεται ένα μεγάλο ηγέτη περισσότερο από ποτέ. Οι καρδινάλιοι έχουν τη δυνατότητα να μας εκπλήξουν», τόνισε ένας γάλλος ιερέας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο φαβορί για τη διαδοχή του Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ', ο οποίος παραιτήθηκε το Φεβρουάριο, καθώς όπως είχε δηλώσει δεν είχε άλλες δυνάμεις.

Ο νέος ποντίφικας θα έρθει αντιμέτωπος με προκλήσεις που κλυδωνίζουν τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία, όπως οι κατηγορίες για διαφθορά και σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Διαμαρτυρία από τις Femen

Από τη διαδικασία της εκλογής του νέου Πάπα δεν έλειψαν και οι διαμαρτυρίες από τη γνωστή, ουκρανική φεμινιστικής οργάνωσης Femen.

Γυμνόστηθες διαδηλώτριες άναψαν ροζ καπνούς στην πλατεία για να κραυγάσουν αυτό που στην ιστοσελίδα τους ονομάζουν: «η αιματηρή, βίαιη ιστορία της Χριστιανοσύνης», καθώς και να υποστηρίξουν την αποφασιστικότητα της οργάνωσης «να πολεμήσει το σεξισμό της θρησκείας»

Οι διαδηλώτριες απομακρύνθηκαν από την αστυνομία.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr/BBC
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ