2013-03-13 12:24:02
Φωτογραφία για Ερώτηση του Τέρενς Κουίκ για την αναγκαιότητα προστασίας της ελληνορθόδοξης κοινότητας Κωνσταντινούπολης
από το Γραφείο Τύπου

Την εξόφθαλμη πολιτική ανισότητας της κυβέρνησης Ερτογάν, που κατά παράβαση της Συνθήκης της Λοζάνης, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με γραφειοκρατικούς περιορισμούς, δομικές διακρίσεις και κατασχέσεις περιουσιών την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα της Κωνσταντινούπολης, καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο και Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

«Την ώρα που ορδές καλοπληρωμένων δυσφημιστών μας «παρελαύνουν» στις Βρυξέλλες και στα Διεθνή Φόρα εξαπολύοντας ανυπόστατες συκοφαντίες εναντίον της Ελλάδος, η Τουρκία, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με άνισο τρόπο τη δική μας εκεί μειονότητα» υπογραμμίζει ο Τέρενς Κουίκ και παραθέτει την παρέμβαση της Ντομινίκ Μοραμπιτό, Εκπροσώπου της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινοπολιτών στο Συμβούλιο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ, όπως αυτή του παραδόθηκε από την Πολιτευτή Ροδόπης του Κινήματος Ντίνα Παπαχρήστου.


Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

Προς τον υπουργο εξωτερικων Δημητριο Αβραμοπουλο

Προς τον υπουργο παιδειας και θρησκευματων, πολιτισμου και αθλητισμου Κωνσταντινο Αρβανιτοπουλο

κ.κ. Υπουργοί,

Είναι γνωστή η ευαισθησία των ΑΝΕΞ ΕΛ και για τα θέματα της Θράκης. Είναι επίσης καθημερινή η ενημέρωση μου για τα θέματα που ταλανίζουν τους κατοίκους της αλλά και για τη δράση του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής.

Σας το έχω επισημάνει πολλάκις με Ερωτήσεις μου.

Όπως επίσης σας είχα επισημάνει με πρόσφατη Ερώτησή μου για τα εναπομείναντα σε λειτουργία ελληνικά σχολεία στην Τουρκία και τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων της Συνθήκης της Λοζάννης από τη γείτονα χώρα που αποτελεί το μόνιμο επικριτή μας στο εξωτερικό.

Ορδές καλοπληρωμένων δυσφημιστών μας, που ως επί των πλείστων προέρχονται από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, «παρελαύνουν» στις Βρυξέλλες και στα Διεθνή Φόρουμ και με την βοήθεια «ύποπτων» ΜΚΟ του εξωτερικού, εξαπολύουν ανυπόστατες συκοφαντίες εναντίον της Ελλάδος.

Έχουμε στοιχεία που επιβεβαιώνουν περίτρανα τις καταγγελίες μας και θα χαρούμε να σας τα καταθέσουμε όποτε εσείς ενδιαφερθείτε να μας τα ζητήσετε.

Με τις πληροφορίες της Πολιτευτή των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στο νομό Ροδόπης κ. Ντίνας Παπαχρήστου, για άλλη μια φορά επιβεβαιώνονται τα λεγόμενα του Κινήματός μας για το θέμα της άνισης αντιμετώπισης της δικής μας αντίστοιχης εκεί μειονότητας. Η κ. Παπαχρήστου, μου παρέθεσε την παρέμβαση της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών στο Συμβούλιο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στον ΟΗΕ, την οποία και σας επισυνάπτω:

«Παρέμβαση της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών

στο Συμβούλιο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου των Ηνωμένων Εθνών

22η Συνεδρία – Γενεύη 25/2-22/3/2013

Θέμα 3 – Γενική Συζήτηση

Παρουσιάστηκε από την εκπρόσωπο της Οι.Ομ.Κω

κυρία Ντομινίκ Μοραμπιτό

(Μέλος του ιδρυτικού συμβουλίου του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών Ελβετίας με καταγωγή από το Φανάρι Κωνσταντινουπόλεως.)

Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε,

Η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω) επιθυμεί να παρουσιάσει τις απόψεις της προς το Συμβούλιο και αποδίδει μεγάλη σημασία στην Έκθεση του Ειδικού Εισηγητή επί των θρησκευτικών ελευθεριών. Πολλά από τα αναφερόμενα στην Έκθεση αυτή, ισχύουν για την μειονότητα της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας της Κωνσταντινούπολης. Η Κοινότητα αυτή διαθέτει πρωτίστως θρησκευτική ταυτότητα. Πράγματι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως, ως το πνευματικό κέντρο της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, με περισσότερους από 300 εκατομμύρια πιστούς σε όλο τον κόσμο, έχει ως έδρα την Κωνσταντινούπολη από τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Η Κοινότητα αντιμετωπίζει γραφειοκρατικούς περιορισμούς, δομικές διακρίσεις, κατασχέσεις περιουσιών και την άρνηση της αναγνώρισης της νομικής υπόστασης των ιδρυμάτων της, όπως αναλύεται σύντομα παρακάτω:

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως επίσης και οι εκκλησίες που έχει υπό την δικαιοδοσία του σε όλο τον κόσμο, έχουν στο παρελθόν εξυπηρετηθεί με την εκπαίδευση του κλήρου και του ιερατείου του, στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης που βρίσκεται κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Η Σχολή αυτή είναι ανώτατο επαγγελματικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, που λειτούργησε από το 1844 μέχρι το κλείσιμο της το 1971 από την τότε Τουρκική Κυβέρνηση, που απαγόρευσε την λειτουργία μη-κρατικών πανεπιστημίων. Όλες οι εκκλήσεις που έγιναν τα τελευταία 42 χρόνια να ανοίξει η Σχολή απέτυχαν.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά τα 17 ιστορικά μοναστήρια και την κτηματική περιουσία των τα οποία έχουν κηρυχθεί από την Κυβέρνηση ως «εγκαταλειμμένα», και έχουν τεθεί υπό την εποπτεία της, παρόλο που οι μονές αυτές χρησιμοποιούνται ακόμη από την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα.

Μια άλλη πηγή ανησυχίας είναι η παράνομα συνεχιζόμενη κατάληψη των 3 Ορθοδόξων εκκλησιών και των ακινήτων τους, στην ενορία Γαλατά του Καρακιόϊ, από τους απογόνους του Ευθύμ Καραχισαρίδη, ο οποίος ίδρυσε και αυτό-κήρυξε το 1924, με την βοήθεια της τότε Τουρκικής Κυβέρνησης, μια «Τούρκο-ορθόδοξη εκκλησία». Αυτή η εκκλησία δεν έχει καμία σχέση με το Πατριαρχείο.

Τέλος, το σημαντικότερο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως ένα ίδρυμα 1700 ετών που αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως θρησκευτικός Θεσμός, δεν έχει νομική υπόσταση στον τόπο της έδρας του, στην Τουρκία. Το γεγονός αυτό δημιουργεί αμέτρητα νομικά και διοικητικά προβλήματα.

Ελπίζουμε ότι με τις πρόσφατα αναφερόμενες πληροφορίες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Τουρκία και την παρούσα ενημέρωση που θέτουμε υπόψη του Συμβουλίου, θα εξαλειφθούν οι προκαταλήψεις που αντιμετωπίζει η Ελληνορθόδοξη μειονότητα και θα επιλυθούν οι διαφορές με το Τουρκικό Κράτος.

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας».

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

Μετά από αυτή την σοβαρότατη παρέμβαση-καταγγελία της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, τι προτίθεστε επιτέλους να κάνετε για να διαφυλάξετε τα συμφέροντα της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας της Κων/πολης και ειδικότερα της πατρίδος σας; Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ