2013-03-17 13:02:06
Φωτογραφία για Σοκ στην Ισπανία από το ρατσιστικό παραλήρημα δικηγόρου
Η οικονομική κρίση, η υψηλή ανεργία και οι νοσταλγοί του Φράνκο «δυναμώνουν» τον νεοφασισμό στην Ισπανία με την άκρα δεξιά να κάνει όνειρα για παρουσία στην πολιτική σκηνή και τα μέλη της να εξαπολύουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε κοινωνικές ομάδες που θεωρούν πως «μολύνουν» τη χώρα τους.

Η ξενοφοβική βία και οι θεωρίες ρατσισμού έρχονται να σοκάρουν την ισπανική κοινή γνώμη μετά από την δημοσιότητα που λαμβάνει μια δίκη τεσσάρων νέο-ναζί που κατηγορούνται για τον άγριο ξυλοδαρμό ενός αστέγου.

Ο δικηγόρος των κατηγορούμενων, Άνγκελ Παγιούζ, άφησε άφωνους τους δικαστές και τους εισαγγελείς όταν κατέθεσε στην έδρα μια επιστολή με τις θέσεις του σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τους πελάτες του χαρακτηρίζοντας τους αστέγους ως παράσιτα και υπάνθρωπους.

«Η αλητεία δεν αναγνωρίζεται στη Magna Carta μας. Η κατάληψη δημόσιου χώρου από κάποιον που ζει χωρίς αξιοπρέπεια είναι εις βάρος των άλλων που υπακούσουν τους νόμους. Η αλητεία, η επιθυμία να μην κάνει κάποιος τίποτα, η πράξη του να είναι παράσιτα ενάντια στην ευπρέπεια, προκαλεί απέχθεια»


Φεύγοντας από το δικαστήριο ο 90χρονος δικηγόρος και ενώ κανείς στην αίθουσα του δικαστηρίου δεν είχε συνέλθει από το ρατσιστικό του παραλήρημα, δεν δίστασε για ακόμα μια φορά μπροστά στους δημοσιογράφους να υπερασπιστεί το έγκλημα των συλληφθέντων. : «Δεν έκαναν απολύτως τίποτα, απλά περνούσαν από το σημείο. Η παρουσία αυτού του ανθρώπου στο δρόμο ήταν προκλητική. Κανείς δεν θέλει να περπατά και δίπλα του να υπάρχουν ξυπόλυτοι άνθρωποι. Τα σκατά πάντα τα μαζεύεις από τον δρόμο»

Νοσταλγός του Φράνκο, ο Ισπανός δικηγόρος δεν παρέλειψε να υπεραμυνθεί του στρατιωτικού καθεστώτος και να χαρακτηρίσει τους άστεγους… «καρκίνωμα της κοινωνίας». « ο Φράνκο έχει κατηγορηθεί για πολλά πράγματα όμως ήταν αυτός που επέβαλλε την τάξη στην Ισπανία. Αυτοί οι άστεγοι δεν είναι άνθρωποι. Δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους. Είναι ο καρκίνος της κοινωνίας μας. Αν εγώ είχα καρκίνο, ο γιατρός δεν θα ήταν παρέμενε απαθής, θα τον αφαιρούσε, αυτές είναι και οι παράμετροι της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Το παραλήρημα του Ισπανού δικηγόρου δεν φαίνεται να έπεισε τον εισαγγελέα που ζήτησε την πολυετή κάθειρξη των κατηγορουμένων που σύμφωνα με τις μαρτυρίες και τα στοιχεία ξυλοκόπησαν άγρια έναν άστεγο την ώρα που ο τελευταίος κοιμόταν στο πεζοδρόμιο. Από την επίθεση , ο άτυχος άνδρας υπέστη σοβαρότατα τραύματα με αποτέλεσμα να πέσει σε κώμα για 541 μέρες και ποτέ να μην αναρρώσει πλήρως καθώς του έχουν προκληθεί μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες.
exelixeis.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ