2013-03-19 12:28:34
Φωτογραφία για Τρέλανε την ασφάλειά του ο Πάπας (ΦΩΤΟ)
Δύσκολες... στιγμές θα περάσουν με τον Πάπα Φραγκίσκο οι άνδρες της φρουράς του και αυτό φάνηκε από την τελετή ενθρόνισής του. Χωρίς να σκεφτεί τίποτα, ο Ποντίφηκαςπλησίασε το πλήθος που τον φώναζε, για να μιλήσει στους πιστούς.

Που είναι το κακό θα πείτε. Πουθενά, αν μιλάμε για τους πιστούς ή τον ίδιο τον Πάπα. Αλλά για την ασφάλειά του αυτό ήταν πολύ κακό! Όταν άκουσε το πλήθος κοντά σε ένα κιγκλίδωμα να φωνάζει το όνομά του, ο Πάπας Φραγκίσκος δε δίστασε ούτε λεπτό: πλησίασε, έσφιξε τα χέρια των πιστών, χάιδεψε τα κεφάλια των παιδιών ή ευλόγησε ανθρώπους με αναπηρία που είχαν φτάσει ως το Βατικανό για να τον δουν.

Μόνο που ο αυθορμητισμός του δημιουργεί μεγάλο ρήγμα στην ασφάλειά του.

"Ο πάπας Φραγκίσκος δεν απογοήτευσε τους πιστούς. Αποφάσισε να πλησιάσει περπατώντας το πλήθος που περίμενε πίσω από τα κιγκλιδώματα. Οι αρμόδιοι για την ασφάλειά του έπαθαν νευρική κρίση και το πλήθος παραληρούσε", γράφει η εφημερίδα Il Fatto quotidiano.


Η διάσημη Ελβετική Φρουρά και η χωροφυλακή του Βατικανού που έχουν αναλάβει την ασφάλεια κάθε πάπα θα πρέπει να το πάρουν απόφαση: ο πρώτος Λατινοαμερικάνος Πάπας έδειξε από την πρώτη ημέρα την πρόθεσή του να διατηρήσει τον αυθορμητισμό του, αρνούμενος να ζήσει μέσα σε ένα ασφαλές περίβλημα, χωρίς επαφή με τον απλό κόσμο.

Σε ερώτηση σχετική με το θέμα αυτό, ο πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, εκπρόσωπος του Βατικανού, διευκρίνισε πως τα μέτρα ασφαλείας δεν είναι δυνατόν να επιβληθούν στον Πάπα.

"Πρέπει να σεβαστείτε το προσωπικό στυλ κάθε πάπα. Οι υπεύθυνοι ασφαλείας γνωρίζουν πως δεν είναι δικό τους θέμα να αποφασίζουν, αλλά του Πάπα, και εκείνοι οφείλουν να προσαρμόζονται", εξήγησε.

Την ευθύνη για την ασφάλεια του πάπα έχουν αναλάβει περίπου 100 Ελβετοί φρουροί, ο "στρατός" του Ποντίφικα, με τη βοήθεια 100 χωροφυλάκων του Βατικανού και περίπου 140 Ιταλών αστυνομικών.

Σε κάθε περίπτωση, οι υπεύθυνοι αναζητούν πάντα την χρυσή τομή ανάμεσα στην ασφάλεια του Πάπα και στην επιθυμία του να έρθει σε επαφή με τον κόσμο.

Οι Πάπες της σύγχρονης εποχής είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στη διάρκεια των μεγάλων δημοσίων εκδηλώσεων στην βασιλική του Αγίου Πέτρου ή στην πλατεία έξω από αυτή, όπως δείχνουν τα γεγονότα που έχουν συμβεί στο παρελθόν.

Το σοβαρότερο παραμένει η επίθεση εναντίον του πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ από τον Τούρκο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, ο οποίος τον πυροβόλησε και τον τραυμάτισε σοβαρά.

"Όλοι θυμούνται πόσες φορές ο Ιωάννης Παύλος ΙΙ παραβίασε τους κανόνες ασφαλείας για να έρθει σε απευθείας επαφή με τον κόσμο, ακόμα και σε καταστάσεις που ο κίνδυνος ήταν μεγάλος και απρόβλεπτος", επισήμανε ο εκπρόσωπος του Βατικανού.

Οι υπεύθυνοι της ασφάλειας του ποντίφικα πήραν το μάθημά τους μετά την επίθεση του Αλί Αγκτσά: το περίφημο "papamobile" έγινε αλεξίσφαιρο και όσοι πιστοί παρακολουθούσαν τις λειτουργίες παρουσία του Πάπα περνούσαν από ανιχνευτές μετάλλων.

Τον Ιούνιο του 2007 ένας Γερμανός προσπάθησε να ανέβει στο "παπικό όχημα" του Βενέδικτου XVI στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και το 2009, στην διάρκεια της λειτουργίας των Χριστουγέννων μια γυναίκα όρμησε πάνω στον Πάπα και τον πέταξε κάτω μέσα στη βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Το αποτέλεσμα αυτών των επεισοδίων ήταν να αυξηθεί ο αριθμός των αντρών των δυνάμεων ασφαλείας σε ανάλογες περιστάσεις και να διευρυνθεί η περίμετρος ασφαλείας γύρω από τον πάπα, στην οποία δεν μπορεί να εισέλθει κανείς.
πηγη
pestanea
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ