2013-03-21 07:12:02
Φωτογραφία για Σε τουρκικό ξενώνα ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Άγκυρα
Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

O Tουρκικός κρατικός ξενώνας Ankara Pallas θα χρησιμοποιηθεί από την Ελληνική Πρεσβεία για τους εορτασμούς της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου στην Άγκυρα. Το κρατικό κτήριο δέχθηκε να το παραχωρήσει για την καθιερωμένη  ελληνική δεξίωση ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου, μετά από αίτημα του Έλληνα ομολόγου του κ.Δ Αβραμόπουλου.

Η Ελλάδα θα πληρώσει, γράφει η Hurriyet που παρουσιάζει το θέμα κατι που επαναλαμβάνει σήμερα με έμφαση το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του.

Η παρέμβαση του τουρκικού ΥΠΕΞ έγινε μετα από απαράδεκτους και γελοίους ισχυρισμούς στο εν λόγω δημοσίευμα της Χουριέτ  με τους οποίους επιχειρούσε  να εμφανίσει το όλο θέμα ως « Χειρονομία καλής θέλησης  προς την Αθήνα» και  «Υποστήριξη στην Ελλάδα που αντιμετωπίζει οικονομική κρίση»!Μάλιστα τα προαναφερθέντα ήταν, οι τίτλοι της εφημερίδας, ενώ αναφερόταν σχετικά  ότι  η Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης τα τελευταία δύο χρόνια δεν γιόρταζε ευρέως στην Τουρκία την επέτειο της Επανάστασης του 1821.


Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι το Ankara Pallas  είναι ο χώρος της πρώτης συνάντησης του Ατατούρκ και του Βενιζέλου στις 27 Οκτωβρίου του 1930 και έχει συμβολική σημασία στις σχέσεις των δύο χωρών.Όπως δε  προκύπτει από το ίδιο το ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας, ο κ. Αβραμόπουλος σε αυτό ''πάτησε'' και ζήτησε τον κρατικό ξενώνα και όχι αυτό που έλεγαν οι τίτλοι της Χουριέτ.  Δηλαδή η τουρκική εφημερίδα στο χθεσινό της φύλο πατούσε σε δύο βάρκες , από την μια έλεγε ότι η Ελλάδα επέλεξε τον Ξενωνα για συμβολικούς λόγους και απο την άλλα με ανατολίτικη κουτοπονηρια διέδιδε ψευδώς ότι ηταν τουρκική χειρονομια λόγω οικονομικήςκρίσης.

Η πραγματοποίηση της Εθνικής Εορτής της Ελλάδας στο Ankara Pallas από τον Πρέσβη της Ελλάδας κ. Κυριάκο Λουκάκη, αποφασίστηκε κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας κ Αβραμόπουλος τον περασμένο Φεβρουάριο στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Νταβούτογλου πραγματοποίησε τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του  και την κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε  στο Ankara Pallas. Τότε ο κ.  Νταβούτογλου, κατα το ...διπρόσωπο ρεπορταζ της Χουριέτ  είπε στον κ. Αβραμόπουλο στον οποίο άρεσε πολύ το Ankara Pallas:« Έχει συμβολική έννοια το ότι επιλέξαμε τον χώρο αυτό. Διότι ο Ατατούρκ και ο Βενιζέλος είχαν συναντηθεί εδώ στις 27 Οκτωβρίου 1930 και είχαν ρίξει τους πρώτους σπόρους της φιλίας». Αμέσως ο κ Αβραμόπουλος ρώτησε εάν μπορεί η Ελλάδα να γιορτάσει την Εθνική της Εορτή στο Ankara Pallas και η απάντηση του κ. Νταβούτογλου ήταν « Βεβαίως και μπορείτε να την γιορτάσετε».

Η διάψευση

Σήμερα το τουρκικό ΥΠΕΞ - πιθανότατα μετά από διαμαρτυρία της Αθήνας - εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση που διαψεύδει το  ψευδές μέρος του ρεπορτάζ της Χουριετ:

.

http://www.onalert.gr/stories/se-tourkiko-xenona-o-eortasmos-tis-25martiou-stin-agyra 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ