2013-03-21 10:41:37
Φωτογραφία για Αλεξέι Κορνέγιεφ: «Οι Κύπριοι προτιμούν να συνομιλούν με τους Ρώσους…»
Μετά την απόφαση του Γιουρογκρούπ για κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο και την απόρριψή της από την Κυπριακή Βουλή, οι τράπεζες του νησιού δεν λειτουργούν, παρά μόνο τα ATM για προσωπικές αναλήψεις.

Στις φήμες για το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν καθόλου οι τράπεζες, αλλά και για το κλίμα που επικρατεί στην Κύπρο απαντά στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Κομερσάντ, ο διευθύνων σύμβουλος της ελεγκτικής εταιρίας Kόrpus Práva, Αρτιόμ Παλέγιεφ.

 Υπάρχει απόθεμα μετρητών

Αλεξέι Κορνέγιεφ: Από πού παίρνουν τώρα μετρητά οι Κύπριοι και οι επισκέπτες του νησιού, εφόσον οι τράπεζες δεν λειτουργούν, ενώ και με τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης επίσης υπάρχει πρόβλημα;

Σχετικά:

Μιχαήλ Πρόχοροφ: Η Ρωσία πρέπει να βοηθήσει την Κύπρο

Αρτιόμ Παλέγιεφ: Δεν είναι ακριβώς έτσι. Τα ΑΤΜ εφοδιάζονται με χρήματα και η Κεντρική Τράπεζα δημιούργησε απόθεμα μετρητών, προκειμένου να μην ανησυχήσει ο πληθυσμός. Οι τράπεζες δεν λειτουργούν, αλλά τα ΑΤΜ λειτουργούν.


ΕΡ.: Στην Κύπρο εκφράζονται φόβοι ότι οι τράπεζες ενδέχεται να μην ανοίξουν καθόλου.

ΑΠ.: Όχι, αυτό φυσικά δεν ισχύει. Αλλά μπορώ να σας πω, ότι είναι πολύ πιθανό να μην ανοίξουν αυτή την εβδομάδα.

ΕΡ.: Υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να μην ανοίξουν την Πέμπτη;

ΑΠ.: Ναι.

ΕΡ.: Ποιες είναι προγνώσεις για το τι θα συμβεί στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων και ποιό θα είναι άραγε το αποτέλεσμα της συνάντησης του προέδρου της Κύπρου με τη γερμανίδα καγκελάριο;

ΑΠ.: Στην Κύπρο, βασική πηγή ειδήσεων είναι οι συζητήσεις στα φόρα. Απολύτως κανένα επίσημο έγγραφο ή επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης δεν έχουν βγει από την Κυριακή. Τα μόνα υπαρκτά στοιχεία, είναι η σαββατιάτικη οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας για απαγόρευση των τραπεζικών συναλλαγών, και η καταψήφιση του νομοσχεδίου την Τρίτη από τη Βουλή. Και αυτό είναι όλο.

ΕΡ.: Ποιά ήταν η αντίδραση στην Κύπρο σχετικά με την απόφαση της Βουλής;

ΑΠ.: Αναμφίβολα θετική.

Πιο κοντά με τους Ρώσους

ΕΡ.: Τι αναμένουν από τη σημερινή συνάντηση; Έχει γίνει γνωστό, ότι σήμερα ο υπουργός Οικονομικών θα έχει συνομιλίες στη Μόσχα;

ΑΠ.: Ναι, φυσικά και έχει γίνει γνωστό. Δίχως αμφιβολία, στους Κύπριους αρέσει περισσότερο να συνομιλούν με τους Ρώσους, σε επίπεδο καθημερινότητας, παρά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι προοπτικές για κάποιο όφελος της μιας ή της άλλης πλευράς από αυτές τις συνομιλίες, είναι αμφίβολες. Αλλά οι ορθόδοξοι αδερφοί βρίσκονται εγγύτερα από ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σχετικά:

Οι επιπτώσεις από το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο

ΕΡ.: Γίνονται αναφορές σχετικά με το ότι η χώρα μπορεί να χρεοκοπήσει και να υπάρξει μια τραπεζική κρίση μαζικού χαρακτήρα;

ΑΠ.: Πρόκειται για μια απολύτως ρεαλιστική προοπτική, αν δεν ληφθεί οικονομική βοήθεια. Στη διάρκεια του φετινού έτους πρέπει να εξοφληθούν 3,5-4 δις για υποχρεώσεις που εκκρεμούν από το παρελθόν. Και όχι απέναντι στη Ρωσία, αλλά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πηγές χρηματοδότησης δεν υπάρχουν, γι’ αυτό και πρόκειται ξεκάθαρα για το στάδιο προ της χρεωκοπίας.

Πλήγμα στο τραπεζικό σύστημα

ΕΡ.: Από ότι καταλαβαίνω, οι Κύπριοι δεν φοβούνται μια έξοδο από την ευρωζώνη;

ΑΠ.: Πιστεύω ότι τους φοβίζει. Επιπλέον, νομίζω ότι δεν έχουν καταλάβει εντελώς την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Πρέπει να γίνει σαφές, ότι ακόμη και αν χορηγηθεί η οικονομική βοήθεια και η Κύπρος αποφύγει τη χρεοκοπία, το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου δεν θα μπορέσει πλέον να κινηθεί στα μεγέθη εκείνα, στα οποία βρισκόταν προηγουμένως.

ΕΡ.: Στη χώρα εξακολουθούν να ισχύουν οι περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών;

ΑΠ.: Όχι, αυτό δεν ισχύει. Δεν ξέρω από που προήλθε αυτή η πληροφορία. Οι περιορισμοί ισχύουν απλά, σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου. Για κάποιον, σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου με την τράπεζα, το όριο ανάληψης μετρητών μέσα σε μια ημέρα είναι 1.000 ευρώ, για κάποιον άλλο ίσως 200 ευρώ, ενδεχομένως κάποιος να μπορεί να βγάλει 3.000. Τα ΑΤΜ κινούνταν και κινούνται σε αυτά τα επίπεδα χορήγησης μετρητών.

ΕΡ.: Στην Κύπρο, από ποιά συνάντηση περιμένουν τώρα ελπιδοφόρα μηνύματα; Από εκείνη του Αναστασιάδη με τη Μέρκελ, ή από τη Μόσχα;

ΑΠ.: Νομίζω, από οπουδήποτε. Θα είναι καθ’ όλα ικανοποιημένοι, αρκεί να μην τους αφαιρέσουν το 10%. Πιστεύω το ίδιο θα σκεφτόταν οποιοσδήποτε στη θέση τους. 

Η Ρωσία Τώρα
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ