2013-03-26 12:20:14
Φωτογραφία για Σι Τζινπίνγκ: «Η σινορωσικές σχέσεις εγγύηση διεθνούς ισορροπίας»
Τον ρόλο της Μόσχας και του Πεκίνου για την διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης εγκωμίασε ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ενώ χαρακτήρισε τις σινορωσικές σχέσεις ως «εγγύηση της διεθνούς στρατηγικής ισορροπίας».

«Οι σχέσεις μας είναι οι καλύτερες ανάμεσα στις σχέσεις των χωρών» δήλωσε ο Σι στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον φοιτητών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (MGIMO) στη Μόσχα.

«Αυτές οι ισχυρές σχέσεις αποτελούν σημαντική και σταθερή εγγύηση της διεθνούς ισορροπίας» τόνισε.

Ο νέος πρόεδρος της Κίνας, ο οποίος επέλεξε τη Ρωσία για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, απηύθυνε έκκληση «για περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας των δυο χωρών στη διεθνή σκηνή, ώστε να διασφαλιστούν η ειρήνη και η σταθερότητα στον κόσμο». 

Δήλωσε μάλιστα ότι έμεινε «πολύ ικανοποιημένος» από την επίσκεψή του στη Ρωσία, η οποία «υπερέβη όλες τις προσδοκίες».


Την Παρασκευή, ο Σι, κατά τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τόνισε ότι Ρωσία και Κίνα έχουν τις ίδιες απόψεις σε μεγάλα διεθνή θέματα, όπως ο πόλεμος στην Συρία, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράκ και η Βόρειος Κορέα.

Από την πλευρά του, ο ρώσος πρωθυπουργός Μεντβέντεφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα «νέα σημαντικά αποτελέσματα», υπενθυμίζοντας πως συνήφθησαν περίπου τριάντα συμφωνίες, κυρίως στους τομείς του πετρελαίου και του αερίου.

Η Ρωσία βρίσκεται στην πρώτη θέση σε διεθνές επίπεδο στην παραγωγή πετρελαίου και αερίου, ενώ η Κίνα είναι η μεγαλύτερη καταναλώτρια ενέργειας παγκοσμίως. Ο Σι θέλει το διμερές εμπόριο να φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ως το 2015.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=504209

Geopolotics & Daily News
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ