2013-03-27 10:25:03
Φωτογραφία για Γιατί Alvarez & Marsal παντού;
Πράματα και θάματα ακούστηκαν κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται κυρίως σε τρία ζητήματα. Για το πώς η Κύπρος βρέθηκε «φορτωμένη» με 5δις από την Ελλάδα, για το ποια πρόσωπα έβγαλαν λεφτά εκτός Κύπρου μερικές μέρες πριν την απόφαση του Γιούρογκρουπ και τρίτον για «περίεργες συμπτώσεις» με τον οίκο Alvarez and Marsal, ο οποίος εμφανίζεται «περιέργως» πίσω από μισθωμένες διαδικασίες, μεταξύ των οποίων ωστόσο σημειώνεται «σύγκρουση συμφερόντων».

Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρία της Τρίτης (26/3) στα πλαίσια της συζήτησης για «τη λειτουργία των θεσμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος», στην Επιτροπή αναφέρθηκε από το Δ.Σ. της Λαικής Τράπεζας ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας προσπάθησε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση της τράπεζας προ δύο μηνών, και μάλιστα μέσω του Οίκου Alvarez and Marsal. Ωστόσο, η Διοίκηση της τράπεζας αρνήθηκε να αποδεχτεί την ενέργεια αυτή αφού όπως υποστήριξε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, «κάτι τέτοιο δημιουργεί σύγκρουση συμφερόντων, μιας και ο ίδιος Οίκος ανέλαβε την έρευνα για τις ευθύνες στις Τράπεζες», όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε.


Τα μέλη της Επιτροπής απευθύνθηκαν προς τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος βρισκόταν στη συνεδρία για τη δική του άποψη. Ο κ. Κληρίδης σημείωσε πως όντως δημιουργείται «σύγκρουση συμφερόντων» και το Δ.Σ. της Τράπεζας είχε κάθε δικαίωμα να μην αποδεχτεί να γίνει αναδιάρθρωση της Τράπεζας από τον συγκεκριμένο οίκο.

Πάντως πολλά ερωτήματα δημιουργήθηκαν μεταξύ των μελών της Επιτροπής για το λόγο που ο Διοικητής της ΚΤ ενώ γνώριζε ότι ο συγκεκριμένος Οίκος επιλέχθηκε και διεξήγαγε έρευνα για τις ευθύνες των τραπεζών (τα αποτελέσματα της οποίας δεν έγιναν ακόμη γνωστά), επέλεξε τον ίδιο Οίκο για να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση Τράπεζας, για την οποία μόλις πρόσφατα διενεργούσε έρευνα για ευθύνες.

Ονόματα «λεφτάδων»

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρη Συλλούρη, αποφασίστηκε να αποσταλεί επιστολή προς το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, μέσω της οποίας η Επιτροπή Θεσμών ζητά όπως τεθεί ο κατάλογος των προσώπων που έχουν μεταφέρει χρήματα εκτός Κύπρου τη χρονική περίοδο πριν τις 15 Μαρτίου.

Ο Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Γιάννης Δανιηλίδης σημείωσε πως ο Διοικητής έχει υποχρέωση να αποστείλει τον κατάλογο των ονομάτων αυτών στη Βουλή αλλά την ίδια ώρα δεν είναι υποχρεωμένος ο Διοικητής να δημοσιοποιήσει τον κατάλογο.

Από πλευράς του, ο Γενικός Εισαγγελέας, δήλωσε πως «αν υπάρχει ο κατάλογος, αρμόδιος για να αποφασίσει είναι ο υπεύθυνος της επεξεργασίας των δεδομένων, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Ο Διοικητής πρέπει να θέσει δύο ερωτήματα, αν έχει εξουσία κι έχει, κι αν η δημοσιοποίηση του καταλόγου εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον».

Πάντως η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται πως θα αποστείλει τον κατάλογο στη Βουλή των Αντιπροσώπων εντός σύντομου χρονικού διαστήματος.

5δις στις πλάτες της Κύπρου

Αξιοσημείωτες ήταν παράλληλα οι αναφορές από το Δ.Σ. της Λαϊκής, για το πώς χάθηκαν δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα. «Αν δεν γινόταν αποθυγατροποίηση των Ελλαδικών εργασιών – που ενέκρινε και η Κεντρική Τράπεζα – η Λαϊκή θα γλύτωνε 5 δις. Ευρώ», δήλωσε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Λαϊκής, Ανδρέας Φιλίππου (κάτι που αποκάλυψε η «Κ» από τις 9 Οκτωβρίου 2012 «Πώς φόρτωσαν στην Κύπρο 4 δισ. εν μιά νυκτί»)

Ο κ. Φιλίππου ανέφερε ακόμη ότι τον Σεπτέμβριο του 2011 η Λαϊκή ζήτησε από την Κεντρική Τράπεζα 300 εκ. ευρώ τα οποία πήρε από τον ELA κι ότι τον Δεκέμβριου του 2011 ο ELA ήταν 3,5 δις ευρώ και τον Ιούνιο του 2012 ανήλθε στα 8 δις (επί προεδρίας Μ. Σαρρή).

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Λαϊκής είπε επίσης ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Τράπεζας είναι υποθηκευμένα για σκοπούς ELA ενώ τον Ιούνιο του 2012 όταν κρατικοποιήθηκε η Λαϊκή είχαν υποτιμηθεί οι ανάγκες για επισφαλή δάνεια.

Ενδιαφέρον έχουν και οι αναφορές του μέλους του Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας Νίκος Κωνσταντίνου, ο οποίος είπε ότι δεν εκπροσωπεί την Κεντρική Τράπεζα αλλά τον εαυτό του, σημείωσε ότι ο πρώην Διοικητής (Α. Ορφανίδης) «δεν μας ενημέρωνε στο Συμβούλιο. Έπαιρναν αποφάσεις και τα μαθαίναμε μήνες μετά. Για παράδειγμα η απόφαση της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 για τον ELA στην Λαϊκή το μάθαμε μήνες μετά. Αποφάσιζε ο Διοικητής μόνος του».

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου

lemesospress.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ