2013-04-02 21:35:04
Φωτογραφία για Έκατσαν στο σκαμνί Δήμαρχος και Δημ. Σύμβουλοι για παράβαση καθήκοντος
Στο σκαμνί με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος κάθισαν το μεσημέρι της Τρίτης ο δήμαρχος Ξάνθης κος Μιχάλης Στυλιανίδης καθώς και δώδεκα δημοτικοί σύμβουλοι μεταξύ των οποίων δύο επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Οι αυτοδιοικητικοί της Ξάνθης κατηγορούνταν πως δεν προχώρησαν στην ανάκληση άδειας λειτουργίας σε πέντε περιπτώσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στα οποία είχαν διαπιστωθεί παραβάσεις. Κατηγορία ωστόσο που δεν στοιχειοθετήθηκε κατά την εκδίκαση των υποθέσεων από το Τριμελές Πλημμελιοδικείο Ξάνθης.

Πρόκειται για συνολικά πέντε υποθέσεις στις οποίες οι κατηγορούμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος μετά από ποινική δίωξη που άσκησε η Εισαγγελία Ξάνθης. Οι υποθέσεις προσδιορίζονται χρονικά στο 2010 και το 2011, ενώ οι κατηγορούμενοι εμπλέκονται σε αυτές ως μέλη και αναπληρωματικά μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου Ξάνθης.


Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας και ενώ οι πέντε υποθέσεις συνεκδικάστηκαν δεν προέκυψε δόλος στις αποφάσεις του δημάρχου, τότε προέδρου της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, αλλά και των υπόλοιπων μελών του οργάνου ενώ παράλληλα έγινε γνωστό πως και στις πέντε υποθέσεις τα καταστήματα στα οποία είχαν βεβαιωθεί παραβάσεις συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις των αρμόδιων υπηρεσιών.

Η δίωξη ασκήθηκε μετά από έγγραφο της Διεύθυνσης Υγείας στο οποίο γινόταν μνεία για κατ’ επανάληψη παραβίαση των όρων των αδειών λειτουργίας από πλευράς των καταστημάτων, γεγονός ωστόσο που όπως αποδείχθηκε δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα μιας και δεν καταγράφηκαν περιστατικά υπότροπων επαγγελματιών, παρά μόνο σε μια περίπτωση και σε αυτή διαπιστώθηκε παράβαση για δεύτερη φορά.

Στην κατάθεσή της η προϊστάμενη της Διεύθυνσης Υγείας ανέφερε πως πολλές φορές οι επαγγελματίες είναι επανειλημμένα υπότροποι, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη στις πέντε υπό εξέταση περιπτώσεις όπου είχαν διαπιστωθεί παραβάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος ωστόσο οι επιχειρηματίες συμμορφώθηκαν αμέσως μετά τη διαπίστωση της παράβασης. Η ίδια μάλιστα σημείωσε πως σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται συμμόρφωση του ιδιοκτήτη μπορεί η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής να προχωρήσει στη μη ανάκληση της άδειας λειτουργίας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση ο ιδιοκτήτης μπορεί ακολουθώντας μια τυπική αλλά ενδεχομένως χρονοβόρα διαδικασία να πάρει πίσω την άδεια του, εφόσον φυσικά έχει συμμορφωθεί.

Σε μια εκ των περιπτώσεων έχουν καταγραφεί δυο εισηγήσεις για ανάκληση της άδειας λειτουργίας, με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος να παρουσιάζεται ως υπότροπος, ωστόσο δεν στοιχειοθετήθηκε δόλος στην απόφαση για μη ανάκληση της άδειας από πλευράς των μελών της Επιτροπής ούτε όφελος για τον επιχειρηματία που ήδη είχε συμμορφωθεί.

Το Όργανο συνεκτιμά τη βαρύτητα της παράβασης καθώς και το εάν ο επιχειρηματίας έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις υπηρεσίες για το ίδιο αδίκημα πριν προχωρήσει στην απόφασή του ανέφερε η προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου που επίσης κατέθεσε στην αίθουσα του δικαστηρίου. Μεταξύ των κατηγορουμένων και ένας επιχειρηματία που αντιμετώπιζε την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, αδίκημα ωστόσο που δεν στοιχειοθετήθηκε μετά και την εξέταση των μαρτύρων.

Στην απολογία του ο δήμαρχος Ξάνθης ανέφερε πως «δεν είχαμε κανέναν δόλο και εάν κάναμε λάθος δεν το κάναμε για να ευνοήσουμε τον οποιονδήποτε. Εμείς πήραμε αποφάσεις μετά από τις έγγραφες εισηγήσεις των υπηρεσιών», ενώ παράλληλα σημείωσε πως «στην περίπτωση του υπότροπου επιχειρηματία δεν ήταν βαριά τα παραπτώματά του και εμείς του είπαμε ότι ήταν η τελευταία φορά που του δίναμε την ευκαιρία να συμμορφωθεί».

Την παραίτησή του από μέλος οποιασδήποτε ανάλογης επιτροπής του δήμου ανέφερε πως θα υποβάλει ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Φωτιάδης μετά και την κατηγορία σε βάρος του για παράβαση καθήκοντος λέγοντας μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου πως «αισθάνομαι ντροπή που είμαι σήμερα κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος. Το καθήκον μου ποιο είναι; Να κλείνω μαγαζιά;».

Στο σύνολό τους οι κατηγορούμενοι ανέφεραν πως ψήφισαν με γνώμονα τα στοιχεία που είχαν στη διάθεση τους και τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισαν πως οι πράξεις τους δεν έφεραν στοιχεία δόλου. Θέση που αποδέχθηκε και η Εισαγγελέας η οποία σημείωσε πως από το γεγονός πως οι κατηγορούμενοι στάθμισαν τις συνέπειες της ανάκλησης της άδειας λειτουργίας και της μη ανάκλησης αυτής δεν προκύπτει δόλος, καθώς οι υπό εξέταση επιχειρηματίες έχουν δεχθεί στο παρελθόν διοικητικές κυρώσεις για παραβάσεις στις οποίες είχαν προχωρήσει χωρίς να βρίσκονται στο απυρόβλητο ή να τυγχάνουν ευνοϊκής αντιμετώπισης από πλευράς του δήμου.

Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Απόστολος Αγκόρτσας σημείωσε πως «έχω επανειλημμένα επισημάνει πως δεν λαμβάνουμε τις εισηγήσεις των υπό συζήτηση θεμάτων. Εγώ ψήφισα με βάση την εισήγηση της υπηρεσίας και του δημάρχου».

Εκτός από τον δήμαρχο Ξάνθης οι υπόλοιπο κατηγορούμενοι ήταν οι: Νίκος Φωτιάδης, Χρήστος Μούρκας, Γιώργος Παπασταματίου, Καλογερής Κρίτων, Απόστολος Αγκόρτσας, Νίκος Ανταμπούφης, Δημήτρης Βορίδης, Σπύρος Μαζαράκης, Νίκος Σπυριδόπουλος, Μανόλης Φανουράκης, Χρήστος Πούλιος, Σάββας Μελισσόπουλος.

Οι κατηγορούμενοι βρέθηκαν από νωρίς το πρωί της Τρίτης στον χώρο του Δικαστικού Μεγάρου ενώ παρέμειναν σε ένταση και αναμονή μέχρι και την εκδίκαση της υπόθεσης που ξεκίνησε λίγο πριν τις 15.00 το μεσημέρι.

thrakitoday.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ