2013-04-02 21:31:08
Φωτογραφία για Συναγερμός για το νέο στέλεχος της γρίπης των πτηνών
Δύο οι διαπιστωμένοι θάνατοι στην Κϊνα - Διεθνής ανησυχία

 

Συναγερμός έχει σημάνει σε όλο τον κόσμο από την εμφάνιση στην Κίνα νέου στελέχους του τύπου Α του ιού της γρίπης των πτηνών (Α Η7Ν9). Από τον ιό, ο οποίος ακόμη δεν έχει περάσει τα σύνορα της Κίνας, έχουν προσβληθεί τρεις άνθρωποι. Απ' αυτούς, οι δύο (άνδρες 27 και 87 ετών, κάτοικοι της Σαγκάης) έχασαν τη ζωή τους _ υπο διερεύνηση βρίσκεται και ο θάνατος ενός 55χρονου, ενώ μία 35χρονη γυναίκα, από την περιοχή Ανούι, νοσηλεύεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

Τα τρία περιστατικά παρουσιάστηκαν με οξύ εμπύρετο βήχα και άλλα συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος. Μετά από πέντε με επτά μέρες, οι ασθενείς ανέπτυξαν σοβαρή πνευμονία η οποία γρήγορα εξελίχθηκε σε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ενημέρωσαν για τον εντοπισμό του νέου στελέχους του ιού της γρίπης την Κυριακή 31 Μαρτίου. Επειδή τα στελέχη του ιού της γρίπης που απομονώθηκαν από τα τρία περιστατικά δεν μπορούσαν να τυποποιηθούν, εστάλησαν στο Κέντρο Αναφοράς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που εδρεύει στο αντίστοιχο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ (CDC) της Κίνας.


Με τη βοήθεια γενετικής ανάλυσης διαπιστώθηκε πως πρόκειται για νέο στέλεχος του ιού της γρίπης, στο οποίο έχει γίνει ανασυνδυασμός γονιδίων από δύο άλλα στελέχη γρίπης των πτηνών και ειδικότερα  τα στελέχη Α(Η7Ν9) και Α(Η9Ν2). Παρόμοια στελέχη γρίπης δεν έχουν εμφανιστεί άλλη φορά. «Το νέο στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών είναι διαφορετικός από τον γνωστό ιό γρίπης των πτηνών Α (Η5Ν1) ο οποίος εμφανίζει μεγάλη θνητότητα.  Η έως τώρα ανάλυση του νέου στελέχους δείχνει πως μάλλον δεν εμφανίζει αντοχή στα αντι-ιικάφάρμακα και ίσως να μην σχετίζεται με υψηλή παθογένεια στα πουλερικά», σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξεδόθη από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Οι αρμόδιοι του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων της Κίνας πραγματοποίησαν επιδημιολογική διερεύνηση των επαφών των τριών περιστατικών και δεν διαπίστωσαν σχέση μεταξύ των περιστατικών, ούτε μεταξύ αυτών και μολυσμένων πτηνών. Εν τούτοις ο νεαρός άνδρας από τη Σαγκάη ήταν κρεοπώλης, ενώ το τρίτο περιστατικό είχε ιστορικό έκθεσης σε πουλερικά πριν την έναρξη των συμπτωμάτων. Στο πλαίσιο της επιδημιολογικής διερεύνησης, οι αρμόδιοι του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων της Κίνας είχαν θέσει υπό παρακολούθηση 88 άτομα που ήρθαν σε επαφή με τα τρία περιστατικά εκ των οποίων δύο  νοσηλεύτηκαν. Οι δύο ασθενείς ήταν γιοι του 87χρονου και ο ένας, ηλικίας 55 ετών, έχασε τη ζωή του λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας (τα αίτια του θανάτου διερευνώνται, καθώς δεν είναι γνωστό μέχρι αυτή την ώρα αν είχε προσβληθεί από το νέο στέλεχος). Οι εκπρόσωποι των κινεζικών αρχών ανέφεραν τα περιστατικά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Διεθνής ανησυχία

Ο εντοπισμός νέου στελέχους του τύπου Α του ιού της γρίπης των πτηνών «… είναι σημαντικό συμβάν Δημόσιας Υγείας που εγείρει διεθνή ανησυχία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού ΚΕΕΛΠΝΟ (European CDC). Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου στην Ευρώπη είναι χαμηλός, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν το ενδεχόμενο.

Οι εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ καλούν τους γιατρούς (κλινικούς και εργαστηριακούς) να περιλαμβάνουν στην διαφορική τους διάγνωση την πιθανότητα της νέας γρίπης των πτηνών σε ασθενείς που έχουν παραμείνει τις τελευταίες δέκα μέρες στην Κίνα και προσέρχονται στο νοσοκομείο με σοβαρή αναπνευστική νόσο. Αυτή η οδηγία δεν αλλάζει τη σύσταση για την αναγκαία επαγρύπνηση για τον ιό Α(Η5Ν1) και άλλα στελέχη γρίπης από ζώα ή πτηνά που προκαλούν σοβαρή νόσο στον άνθρωπο και κυκλοφορούν στη Κίνα ή και σε άλλες χώρες.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί παρόμοιο περιστατικό θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ , και να αποσταλεί δείγμα για εργαστηριακή επιβεβαίωση σε ένα από τα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς για τη γρίπη.

Επίσης, οι κλινικοί γιατροί υποχρεούνται σε παρόμοια περιστατικά να τηρούν τα μέτρα ελέγχου λοιμώξεων ώστε να αποφευχθεί η πιθανή διασπορά του ιού στο υγειονομικό προσωπικό αλλά και στους ασθενείς των νοσοκομείων.

Οι δε αρμόδιοι των Εθνικών Εργαστηρίων Αναφοράς Γρίπης πρέπει να αναφέρουν οποιοδήποτε μη τυποποιημένο στέλεχος του τύπου Α της γρίπης τόσο στο ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και στο συνεργαζόμενο εργαστήριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων προσωπικής υγιεινής. Επιπρόσθετα ασθενείς οι οποίοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση επιπλοκών από την γρίπη και εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού θα πρέπει να αναζητούν ιατρική βοήθεια ώστε να ξεκινούν εγκαίρως την απαιτούμενη θεραπεία. 

 

πηγή: tovima.gr
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Street Style: Total black look
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Street Style: Total black look
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ