2013-04-03 04:38:03
Φωτογραφία για Κάλπες αρχές καλοκαιριού περιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ
Δεδομένη θεωρούν πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, καθώς στο κόμμα της αντιπολίτευσης διαπιστώνουν... καθημερινά τις δυσκολίες σύμπλευσης της τρικομματικής κυβέρνησης.

Με την άποψη αυτή φαίνεται να συμφωνεί και κορυφαίος οικονομικός παράγοντας, ο οποίος ανήκει στον χώρο της δεξιάς. Όπως χαρακτηριστικά σχολίαζε σε πηγαδάκι, «η κυβέρνηση αυτή αδυνατεί να περάσει το οποιοδήποτε μέτρο. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Όσο και να θέλουν να περιμένουν το φθινόπωρο, δυστυχώς δεν θα τα καταφέρουν. Δεν θα τους το επιτρέψουν οι δόσεις. Αυτή θα είναι η τελευταία που θα πάρουμε και το γνωρίζουν. Θα την πάρουμε για τις τράπεζες. Μετά θα θέλουν μέτρα. Και αυτό είναι αδύνατο».

Όλα αυτά είναι γνωστά στην Κουμουνδούρου, που ήδη ετοιμάζονται για την εκλογική μάχη.

Εν όψει μάλιστα της αναμέτρησης στον ΣΥΡΙΖΑ και μετά από πιέσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη, προωθούν plan Β έτσι ώστε να είναι έτοιμοι
. Τι αφορά αυτό; Πολύ απλά το ίδιο το ευρώ και την εμμονή της χώρας σε αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα με «όπλο» δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που καταγράφουν τη διευρυνόμενη αμφισβήτηση του ευρώ στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας, εκτιμούν πως το εναλλακτικό σχέδιο θα έχει πέραση και στην κοινωνία. Η αριστερή πτέρυγα του κόμματος ζητά να επανέλθει ο Αλέξης Τσίπρας στην προεκλογική θέση ότι το ενιαίο νόμισμα δεν είναι φετίχ και ότι μία αντιμνημονιακή κυβέρνηση της αριστεράς θα είναι έτοιμη ακόμη και για έξοδο από την Ευρωζώνη, εάν χρειαστεί και εκβιαστεί από την τρόικα.

Να σημειωθεί πως την περασμένη Κυριακή καταγράφηκε για πρώτη φορά σε γκάλοπ ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι στην πλειοψηφία τους υπέρ της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα (σε ποσοστό 48% έναντι 41%), ενώ μόλις το βράδυ της Δευτέρας στο Μega, η GPO κατέγραψε ότι το ευρώ αμφισβητείται από την κοινή γνώμη ραγδαία. Συγκεκριμένα, το ποσοστό εκείνων που θέλουν «ευρώ πάση θυσία» μειώθηκε από το 62,7% στο 59,4%, ενώ όσοι λένε «όχι πάση θυσία στο ευρώ» αυξήθηκαν στο 38,5% από 33,9%!

Ίσως για τον λόγο αυτό προ ημερών ο κ. Λαφαζάνης είχε υποστηρίξει ότι οι ψηφοφόροι είναι πιο μπροστά από τις ηγεσίες. Η αριστερή πτέρυγα δεν επιμένει πάντως στην υιοθέτηση πρότασης για έξοδο από το ευρώ, ζητά ωστόσο να προετοιμαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι ώστε στην περίπτωση που εκβιαστεί και δεν του επιτραπεί από την τρόικα να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, να έχει ένα σχέδιο Β που να περιλαμβάνει ακόμη και την έξοδο από το ενιαίο νόμισμα.

Ταυτόχρονα, στην Κουμουνδούρου επιμένουν στην αντιπολιτευτική πίεση προς την κυβέρνηση, η οποία είναι σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη και δύσκολη φάση, με την τρόικα να απαιτεί νέα μέτρα ή υλοποίηση προηγούμενων δυσμενών δεσμεύσεων και τα προβλήματα από την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου να αυξάνουν – π.χ. με τις νέες ρυθμίσεις στα εργασιακά. Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας διαβλέπει ανομολόγητες επιδιώξεις της τρόικας και γύρω από το τραπεζικό σύστημα, καθώς η περίφημη ανακεφαλαιοποίηση δεν προχωρά.
iapopsi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ