2013-04-20 13:37:03
Φωτογραφία για Ανάπτυξη πολλών ταχυτήτων στην παγκόσμια οικονομία
Η παγκόσμια οικονομία έχει αποφύγει ορισμένους κινδύνους, ενώ έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες στις αγορές, παρ' όλα αυτά η παγκόσμια ανάπτυξη συνεχίζει να είναι... αναιμική και η ανεργία σε αρκετές χώρες παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αναφέρουν στο κοινό τους ανακοινωθέν οι υπουργοί Οικονομικών του Ομίλου των 20 περισσότερο ανεπτυγμένων και αναπτυσσομένων χωρών (G20), κατά την ολοκλήρωση της διήμερης συνάντησής τους στην Ουάσιγκτον.

«Η ανάκαμψη παραμένει ανισομερής και πολλών ταχυτήτων, με τις αναδυόμενες να αναπτύσσονται με σχετικά δυναμικούς ρυθμούς, τις ΗΠΑ να ανακάμπτουν σταδιακά, ενώ δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί η ανάκαμψη στο σύνολο της Ευρωζώνης», αναφέρεται στο ανακοινωθέν του G20, σύμφωνα με το οποίο η αβεβαιότητα και οι δημοσιονομικές προκλήσεις συνεχίζουν να επισκιάζουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι αξιωματούχοι του G20, ενώ παραδέχονται ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, εντούτοις σημειώνουν ότι χρειάζονται πρόσθετες δράσεις προς δυναμική, βιώσιμη και εξισορροπημένη ανάπτυξη. Στο ανακοινωθέν γίνεται ειδική αναφορά στα πρόσφατα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε η ιαπωνική κεντρική τράπεζα.


«Η Ιαπωνία θα πρέπει να καταρτίσει αξιόπιστο, μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα, ενώ οι πλεονασματικές οικονομίες θα πρέπει να εξετάσουν τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης. Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τόνωση της ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας», επισημαίνεται στο ανακοινωθέν.

Το ακανθώδες ζήτημα στο οποίο εστιάσθηκαν οι συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων του G20 αφορούσε την επανεξέταση της «συνταγής» της λιτότητας που ακολουθούν ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες, ειδικά στην Ευρώπη, με βασική επιδίωξη τη μείωση των επιπέδων χρέους.

Η μείωση των κρατικών δαπανών και οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής αποδείχθηκαν κατά καιρούς επιζήμιες για ορισμένες οικονομίες, καθώς βρέθηκαν αντιμέτωπες με βαθιά ύφεση. Μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν οι αξιωματούχοι του G20 ήταν εάν θα πρέπει να καθορισθούν συγκεκριμένοι, αριθμητικοί στόχοι για τη μείωση του δημοσίου χρέους, δεν υπήρξε όμως κάποια απόφαση, λόγω των αντιστάσεων ΗΠΑ και Ιαπωνίας. «Οι προηγμένες οικονομίες θα αναπτύξουν μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές στρατηγικές έως την επόμενη σύνοδο του G20 στην Αγία Πετρούπολη, το Σεπτέμβριο», αναφέρεται στο κείμενο.

Στο G20 συζητήθηκε και ο «πακτωλός» μέτρων νομισματικής χαλάρωσης από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Φέντεραλ Ριζέρβ, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, και ο έμμεσος αντίκτυπός τους στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Τάρο Ασο, υπερασπίσθηκε τις προσπάθειες των ιαπωνικών Αρχών για την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού, αναφέροντας ότι η διολίσθηση του γιεν αποτελεί έμμεση συνέπεια των μέτρων, που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανάπτυξης. Ομως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι η G20 συμφωνεί ότι η πολιτική πιστωτικής επέκτασης που εφαρμόζει η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας δεν πρέπει να έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Τέλος, οι υπουργοί Οικονομικών του G20 κάνουν ειδική αναφορά στις προσπάθειες πάταξης της φοροδιαφυγής και στην εφαρμογή του Συμφώνου της Βασιλείας ΙΙΙ για την τραπεζική εποπτεία. Εξάλλου, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η τραπεζική ένωση στην Ευρωζώνη και πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα.

Στο ανακοινωθέν, το G20 επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για ισοτιμίες που καθορίζονται από τις αγορές. «Θα αποφύγουμε ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και θα αντισταθούμε σε όλες τις μορφές προστατευτισμού, διατηρώντας ανοικτές τις αγορές. Η νομισματική πολιτική πρέπει να κατευθύνεται προς τη σταθερότητα των τιμών και να στηρίζει την οικονομική ανάκαμψη. Θα είμαστε σε επαγρύπνηση για αρνητικές συνέπειες λόγω της παρατεταμένης περιόδου νομισματικής χαλάρωσης», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.
dealnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ