2013-04-22 06:40:04
Φωτογραφία για Η διαστημική «σκουπιδιάρα»
Η βρετανική εταιρεία ανάπτυξης διαστημικών συστημάτων... Astrium έδωσε στη δημοσιότητα ένα εντυπωσιακό βίντεο στο οποίο απεικονίζεται η πρότασή της για την επίλυση του προβλήματος των λεγόμενων διαστημικών σκουπιδιών. Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, ένα σκάφος ή ένας δορυφόρος θα αναλάβει τον ρόλο της «σκουπιδιάρας» μαζεύοντας και καταστρέφοντας τα διαστημικά... απορρίμματα.

Τα σκουπίδια

Σε τροχιά γύρω από τη Γη υπολογίζεται ότι βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες αντικείμενα, συντρίμμια δορυφόρων και πυραύλων. Ο αριθμός τους μάλιστα πολλαπλασιάζεται καθώς έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους και σπάνε σε περισσότερα κομμάτια.

Υπολογίζεται ότι περίπου 16.000 διαστημικά σκουπίδια έχουν μέγεθος άνω των 10 εκατοστών, γεγονός που τα καθιστά ιδιαιτέρως επικίνδυνα. Εκτιμάται επίσης ότι υπάρχουν περισσότερα από 500.000 αντικείμενα μεγέθους 1-10 εκατοστών. Τα διαστημικά σκουπίδια απειλούν τους δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αλλά και τα διαστημικά σκάφη που ξεκινούν από τη Γη για να πραγματοποιήσουν αποστολές.


Κατά καιρούς έχουν πέσει στο τραπέζι πολλές, λιγότερο ή περισσότερο εφαρμόσιμες, ιδέες και προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος. Τα τελευταία δύο-τρία χρόνια ορισμένες από αυτές έχουν πάρει τον δρόμο της υλοποίησης.

Ο καταστροφέας

Η Astrium UΚ είναι θυγατρική της EADS, της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας ανάπτυξης διαστημικών τεχνολογιών και συστημάτων. Η πρόταση της Astrium μιλάει για ένα μικρό σκάφος ή δορυφόρο που θα πλησιάζει ένα μεγάλο σκουπίδι, θα ξεδιπλώνει έναν βραχίονα και θα το «συλλαμβάνει». Στη συνέχεια το σκάφος θα βγάζει από την τροχιά του το σκουπίδι και θα το οδηγεί στη γήινη ατμόσφαιρα όπου θα γίνεται ελεγχόμενη καταστροφή του.

Οι ερευνητές της Astrium μελετούν και ένα εναλλακτικό σενάριο όπου τη θέση του βραχίονα θα έχει ένα διαστημικό καμάκι. Το σκάφος ή ο δορυφόρος θα πλησιάζει το σκουπίδι και θα εκτοξεύει το καμάκι για να το πιάσει και να το στείλει στη συνέχεια για καταστροφή στη γήινη ατμόσφαιρα.

Βαλλιστικά… αέρια

Μια άλλη πρόταση για την καταστροφή διαστημικών σκουπιδιών έκανε ο κολοσσός της Boeing. Η εταιρεία κατέθεσε πριν από μερικούς μήνες αίτηση ευρεσιτεχνίας μιας τεχνολογίας που ανέπτυξε για την καταστροφή των διαστημικών σκουπιδιών. Ενα σκάφος ή πύραυλος θα εκτοξεύεται κουβαλώντας μαζί του μια δεξαμενή που θα περιέχει κρυογονικό αέριο όπως π.χ. ξένο ή κρυπτό. Το σκάφος θα πλησιάζει σε ένα σημείο όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός διαστημικών σκουπιδιών και θα απελευθερώνει το αέριο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της Boeing, η απελευθέρωση του αερίου θα δημιουργεί ένα νέφος πολύ μεγάλης πυκνότητας. Τα διαστημικά αντικείμενα που θα βρεθούν μέσα σε αυτό το νέφος θα χάνουν αμέσως την τροχιακή ταχύτητά τους με αποτέλεσμα να πλησιάζουν τα ανώτερα στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας και να καίγονται.

Η ανακύκλωση

Εκτός όμως από τη συλλογή και καταστροφή των σκουπιδιών του Διαστήματος υπάρχουν και σχέδια... ανακύκλωσής τους. Το Αμερικανικό Πεντάγωνο ενέκρινε πριν από λίγο καιρό ένα κονδύλι ύψους 180 εκατ. δολαρίων και ανέθεσε στην Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Αμυνας των ΗΠΑ (DARPA) την ανάπτυξη του συστήματος διαστημικής ανακύκλωσης. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος πιστεύουν ότι διάφορα μέρη διαστημικών δορυφόρων που δεν βρίσκονται πλέον σε λειτουργία (κεραίες, ηλιακοί συλλέκτες κ.ά.) μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Η DARPA ονόμασε το πρόγραμμα «Φοίνικα», από το μυθολογικό ον που αναγεννάται από τις στάχτες του. Οπως έγινε γνωστό, έχουν ήδη ξεκινήσει να δοκιμάζονται τεχνολογίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ένα σύστημα συλλογής και επαναφοράς στη Γη διαφόρων τμημάτων και υλικών από δορυφόρους. Η DARPA θα προσπαθήσει να κατασκευάσει ένα σκάφος που θα πλησιάζει τους ανενεργούς δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη και με κάποιον ειδικό μηχανισμό θα αποσπά από αυτούς τα επιθυμητά μέρη τους. Στη συνέχεια θα επιστρέφει στη Γη και θα «παραδίδει» τα κομμάτια προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή νέων δορυφόρων.

Οπως ομολογούν τα στελέχη του Πενταγώνου, στόχος του προγράμματος δεν είναι η μείωση του αριθμού των διαστημικών σκουπιδιών, αλλά ο περιορισμός του κόστους κατασκευής των δορυφόρων.
tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ