2013-04-22 14:17:33
Φωτογραφία για Ο άγνωστος «Χρουστσόφ» που πήρε το δαχτυλίδι από τους «σκληρούς» του ΚΚΕ
Αλέξανδρος Διαμάντης

Η αποχώρηση, ύστερα από 22 συνεχή χρόνια, της Αλέκας Παπαρήγα έφερε στο τιμόνι του ΚΚΕ ένα πρόσωπο άγνωστο, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, στο ευρύ κοινό. Ο λόγος για τον νέο γενικό γραμματέα του κόμματος Δημήτη Κουτσούμπα, ο οποίος «επικράτησε» -με τις ευλογίες του ισχυρού στελέχους Δημήτρη Γόντικα- των υπόλοιπων μνηστήρων για το ύπατο αξίωμα του Περισσού.

Το όνομά του «έπαιζε» από τη στιγμή που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά οι φήμες που ήθελαν τη σιδηρά κυρία του κόμματος να παραδίδει την σκυτάλη, ωστόσο, λόγω της περιορισμένης δημοσιότητάς του, δεν θεωρούνταν το απόλυτο φαβορί. Όμως εξαιτίας της εμπιστοσύνης με την οποία τον περιβάλλει η γενική γραμματέας -θεωρείται θιασώτης και υπέρμαχος της «σκληρής γραμμής» (που εφάρμοζε και η ίδια)- κατάφερε στις διαδικασίες εξπρές που εφαρμόστηκαν στο 19ο Συνέδριο να αναλάβει τα ηνία του κόμματος σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για το ΚΚΕ.


Ο 57χρονος, οικονομολόγος στις σπουδές (καθώς στην πραγματικότητα υπήρξε από πολύ νωρίς επαγγελματικό στέλεχος του ΚΚΕ), με την προσωνυμία «Χρουστσόφ του Περισσού», αποτελεί, κατά τους καλά γνωρίζοντες, τον συνεχιστή της γραμμής που εδώ και καιρό εισηγείται το ιερατείο του Περισσού.

Ανήκει και ο ίδιος στη γενιά της διάσπασης του 1991, όταν ήταν μέλος του Πολιτικού Γραφείου και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του κόμματος. Εχει περάσει και από το επίσημο κομματικό φύλλο του ΚΚΕ, τον «Ριζοσπάστη», όπου μάλιστα για κάποιο διάστημα εκτελούσε χρέη διευθυντή. Η πορεία μέσα στο κόμμα δεν είναι ιδιαίτερα «πομπώδης», αν και αποτελεί μέλος του επί 39 συναπτά έτη.

Χαρακτηρίζεται χαμηλών τόνων άνθρωπος, εξ ου και η σχεδόν μηδενική δημοσιότητά του, με τον δρόμο ως την κορυφή να μην είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Μάλιστα, η σχέση του με τον διαχρονικά «δυνατό» κ. Γόντικα πέρασε από κρίση, όταν οι δυο τους είχαν διαμάχη μέσω αρθρογραφίας στον «Ριζοσπάστη».

Παρ’ όλα αυτά, με το πέρασμα του χρόνου εξομαλύνθηκαν, για να λάβει ουσιαστικά το «χρίσμα» από την Κεντρική Επιτροπή. Αλλωστε, όπως φάνηκε γενικότερα από τα αποτελέσματα του Συνεδρίου, η επικράτηση των «σκληρών» υπήρξε ολοκληρωτική, με αποτέλεσμα να βρεθούν στο περιθώριο ακόμη και στελέχη με μακρά ιστορία και προσφορά στο ΚΚΕ, όπως οι Σπ. Χαλβατζής και Αντ. Σκυλλάκος, επειδή δεν είχαν ακολουθήσει με απόλυτη προσήλωση την κομματική γραμμή σε όλα τα θέματα.

Το προφίλ που έχει δημιουργήσει ο κ. Κουτσούμπας μέσα στο κόμμα είναι του «αυστηρού» στελέχους, το οποίο δύσκολα θα αντιταχθεί στη «γραμμή» που χαράσσει το Πολιτικό Γραφείο. Ενδεικτικό είναι ότι κατά την πρόσφατη δημόσια διαμάχη με τους διαφωνούντες επιτέθηκε σε εκείνους που «πάντα κάτι έβρισκαν για να φρενάρουν επεξεργασίες του κόμματος (…) που θα το οδηγούσαν με σταθερή πυξίδα στην επαναστατική του τροχιά. Αλλά είπαμε. Αυτός είναι ο οπορτουνισμός, συνώνυμος του τυχοδιωκτισμού και της εμπάθειας» είχε τονίσει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, το γεγονός ότι δεν φέρεται διατεθειμένος να αντισταθεί στον πολιτικό απομονωτισμό που προωθεί ο Περισσός φαίνεται ξεκάθαρα σε μία εκ των λίγων δημόσιων ομιλιών που έχει κάνει. «Δεν υπάρχει βάση συνεργασίας με κόμματα που προέκυψαν από διάσπαση οπορτουνιστική από το κόμμα μας, όπως είναι σήμερα το ΝΑΡ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή ο ΣΥΝ, όλος ή ένα τμήμα του, το Αριστερό Ρεύμα ή το μέτωπο του Αλαβάνου, πιθανόν άλλα νέα κόμματα που μπορεί να προκύψουν -και δεν αποκλείεται τίποτα- από διαγραμμένους τα τελευταία χρόνια, μόνα τους ή σε συνεργασία με άλλους. Οπως το νέο σχήμα που εκκολάπτεται με ομάδες του Λαφαζάνη, του Αλαβάνου, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, άλλων διαγραμμένων από το κόμμα» έλεγε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην Καλλιθέα.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας θεωρείται από τα στελέχη που είναι σε θέση να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα και κυρίως τους κομματικούς συσχετισμούς. Στα μείον του, πέραν της χαμηλής δημοφιλίας του, είναι και η απουσία κοινοβουλευτικής πείρας, καθώς δεν έχει περάσει ποτέ το κατώφλι της Βουλής ως μέλος της. Στις εκλογές του 2000 και του 2007 ήταν υποψήφιος στον νομό Βοιωτίας, ωστόσο απέτυχε να εκλεγεί.

Γνήσιο κομματικό «σπλάχνο»

Σε κάθε περίπτωση, όπως ομολογούν οι γνωρίζοντες τα εσωτερικά του ΚΚΕ, ο νέος γενικός γραμματέας αποτελεί «σπλάχνο του κομματικού μηχανισμού», οπότε δεν αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στην έως τώρα πολιτική του κόμματος. Αντίθετα, θα συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη επιμονή, παρά τους κινδύνους που έχουν εκφραστεί για τις μελλοντικές εκλογικές επιδόσεις του ΚΚΕ. Αλλωστε, η γραμμή του αποκλεισμού των συμμαχιών που έχει χαράξει ο Περισσός επικαιροποιήθηκε από τα κείμενα που ψήφισε η νέα Κεντρική Επιτροπή, συνεπώς το άλλοθι του κ. Κουτσούμπα είναι ακλόνητο!

Καθώς πάντως ο κ. Κουτσούμπας δεν είναι βουλευτής, αναμένεται (εκτός εκπλήξεως) να συνεχίσει η Αλέκα Παπαρήγα να εκπροσωπεί το ΚΚΕ στη Βουλή ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έως τις επόμενες εκλογές, οπότε θα παραδώσει και αυτή τη σκυτάλη.

Αλέξανδρος Διαμάντης

δημοκρατία
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ