2013-04-23 07:34:43
Φωτογραφία για Ρωσία: Μεγαλώνει ο επαγγελματικός στρατός
Βίκτορ Λιτόβκιν

Μεγάλη αύξηση των επαγγελματιών οπλιτών, σχεδιάζει η Ρωσία για τα επόμενα χρόνια. Ηδη, έχουν γίνει μεγάλα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι αυτό δεν θα σημάνει την κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας.

Εως το 2017, ο αριθμός των επαγγελματιών οπλιτών με καθήκοντα απλού στρατιώτη και λοχία, θα αυξηθεί μέχρι 425.000. Πρόκειται περίπου για τα δύο τρίτα του απαιτούμενου αριθμού στρατιωτών που καλούνται για να εκπληρώσουν την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία. Η σχετική ανακοίνωση έγινε στη συνεδρίαση της επιτροπής του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας για θέματα Αμυνας.

Διαβάστε επίσης:

Οι μεταρρυθμίσεις στο ρώσικο στρατό συνεχίζονται

Ο υφυπουργός Άμυνας, Νικολάι Πανκόφ, δήλωσε ότι μόνο στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 το υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει να προσλάβει, βάσει συμβολαίου, τουλάχιστον 18.500 άτομα
. Όσον αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2013, ανέφερε ότι ο ανάλογος στόχος εκπληρώθηκε σε ποσοστό 107%. Η μετατροπή του στρατού σε επαγγελματικό είχε τεθεί ήδη από το 2004. Ωστόσο, μέχρι το 2012 η διαδικασία προχωρούσε με μικρή επιτυχία. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους, ήταν ότι οι νέοι δεν έβλεπαν με καθόλου καλό μάτι τη στρατιωτική θητεία, τουλάχιστον όσον αφορά την αμοιβή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρωσικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο μέσος μισθός στη χώρα έχει φτάσει σχεδόν τα 450 ευρώ, ενώ στους επαγγελματίες οπλίτες πρόσφεραν αρχικές αποδοχές 200 ευρώ.

Ταυτόχρονα, ο ΕΠΟΠ ήταν υποχρεωμένος να ζει στον στρατώνα όπως και ο κληρωτός, να πραγματοποιεί καθημερινές στρατιωτικές αγγαρείες, ενώ και η έξοδος από το στρατόπεδο γινόταν με άδεια από τους διοικητές. Με δυο λόγια, ξεκινώντας την πρόσληψη επαγγελματιών, ο στρατός έλαβε ουσιαστικά προσωπικό που ήταν το ίδιο με τους κληρωτούς, αλλά με πολύ περισσότερα χρήματα. Μάλιστα, το 70% από αυτούς απολύονταν αμέσως μετά τη λήξη της πρώτης τριετούς σύμβασής τους. Το αποτέλεσμα ήταν να μην υπάρχει ποιοτική αναβάθμιση της μαχητικής ικανότητας του στρατού.

Καλυτέρευση

Το 2012 ήταν έτος καμπής. Από 1ης Ιανουαρίου 2012 το υπουργείο Άμυνας θέσπισε νέους μισθούς και η αμοιβή του επαγγελματία οπλίτη αυξήθηκε στα 750 ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν τα επιδόματα σχετικά με ειδικές συνθήκες υπηρεσίας κλπ, ξεπερνά τα 1250 ευρώ. Κατ’ αυτό τον τρόπο, ο μισθός των ρώσων ΕΠΟΠ πλησίασε το επίπεδο της αμοιβής του στρατιώτη και του αξιωματικού στους κορυφαίους στρατούς του κόσμου.

Διαβάστε επίσης:

Αερομεταφερόμενη εκκλησία για τους στρατιώτες

Μια ακόμη ουσιαστική εξέλιξη ήταν η αλλαγή του κοινωνικού στάτους των επαγγελματιών στο στρατό. Αντί για στρατώνες, έχουν καταλύματα σε οικοτροφεία οικογενειακού τύπου, δηλαδή διαμερίσματα με δύο υπνοδωμάτια που διαθέτουν όλες τις ανέσεις. Στους παντρεμένους στρατιωτικούς, το υπουργείο επέτρεψε τη διαμονή εκτός του στρατοπέδου, ενώ μέρος των εξόδων στέγασης ανέλαβε να εξοφλεί το ίδιο.

Αλλαγές σημειώθηκαν και στους κανονισμούς της υπηρεσίας. Ενώ προηγουμένως ο επαγγελματίας οπλίτης δεν είχε δικαίωμα να εγκαταλείπει τα όρια του στρατοπέδου χωρίς τη συγκατάθεση του διοικητή, σήμερα μπορεί να το κάνει στο τέλος της ημερήσιας υπηρεσίας του, εφόσον στη μονάδα δεν πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Οι ΕΠΟΠ έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν τριτοβάθμια εκπαίδευση, γεγονός που η ηγεσία του υπουργείου θεωρεί ως κίνητρο σταδιοδρομίας σε υψηλότερο επίπεδο. Στο υπουργείο Άμυνας επικρατεί η άποψη ότι τις θέσεις αξιωματικού στο στρατό πρέπει να καταλαμβάνουν άνθρωποι οι οποίοι διαθέτουν εμπειρία στρατιωτικής θητείας.

Στεγαστικά δάνεια

Το πρόβλημα της εκροής των επαγγελματιών στάθηκε δυνατό να επιλυθεί με την πρόταση σε αυτούς, όπως και στους αξιωματικούς, να συμμετάσχουν στο σύστημα των στεγαστικών δανείων. Το πρόβλημα είναι όμως ότι ο στρατός πληρώνει τα στεγαστικά δάνεια όσο καιρό ο στρατιωτικός υπηρετεί. Αν ο ΕΠΟΠ αποφασίσει να παραιτηθεί, τότε το βάρος του στεγαστικού δανείου μετατίθεται σε αυτόν εξ ολοκλήρου.

Χάρις στα μέτρα που έλαβε το υπουργείο Άμυνας, κατάφερε να στελεχώσει σχεδόν πλήρως με επαγγελματίες στρατιωτικούς τα πιο δύσκολα από τεχνολογικής άποψης καθήκοντα στα Σώματα Αεροδιαστημικής Άμυνας, στις Δυνάμεις Στρατηγικών Πυραύλων, στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, καθώς και σε μονάδες της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφοριών.

Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή θεωρείται η αύξηση του αριθμού των ΕΠΟΠ στο Στρατό Ξηράς. Για το σκοπό αυτό, τα έτη 2013-2015 αναμένεται να διατεθούν 1,3 δις ευρώ για τη βελτίωση της επαγγελματικής θητείας. Μέρος των χρημάτων προγραμματίζεται να δοθεί για τη βελτιστοποίηση του μηχανισμού προσέλκυσης νέου προσωπικού, και ένα άλλο, για την κατασκευή κατοικιών για τους στρατιωτικούς.

Παραμένει η υποχρεωτική θητεία

Σε κάθε περίπτωση, η στελέχωση του σώματος των ΕΠΟΠ, δεν θα ασκήσει καμιά επίδραση στην υφιστάμενη στη Ρωσία υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Ο λόγος δεν βρίσκεται στα χρήματα που απαιτούνται για τη συντήρηση ενός υποθετικού πλήρως επαγγελματικού στρατεύματος. Συγκριτικά, τα χρήματα που διατίθενται σήμερα για την προώθηση της υπηρεσίας σε επαγγελματική βάση, υπερβαίνουν κατά πολύ τα ποσά που αιτούνταν το Γενικό Επιτελείο Στρατού στο 2004 για την πλήρη μετατροπή του στρατού σε επαγγελματικό.

Η αιτία είναι πως στο υπουργείο Άμυνας εξακολουθούν να καθοδηγούνται από την αμφιλεγόμενη, αλλά εξαιρετικά ανθεκτική στο χρόνο ιδέα, ότι σε περίπτωση -μεγάλης κλίμακας- πολεμικής σύγκρουσης, η χώρα θα χρειαστεί τις δυνάμεις επιστράτευσης. Η εκπαίδευση της τελευταίας, είναι εφικτή μόνο αν διατηρηθεί η υποχρεωτική θητεία για τους νέους.
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ