2013-04-23 12:54:12
Φωτογραφία για Πάτρα: Aπάτη μαμούθ με εταιρεία που επιχείρησε να βγάλει απο το λιμάνι μισό τόνο χρυσού
Σε απάτη με ακάλυπτες επιταγές ύψους πάνω από 1,2 εκατ. ευρώ έχει εμπλακεί η εταιρεία «Ελυρος Α.Ε.» που εμφανίζεται να οργάνωσε την παράνομη εξαγωγή στη Γερμανία μεγάλης ποσότητας πολύτιμων μετάλλων τη 12η Απριλίου, μέσω του «Ελ. Βενιζέλος».

Μέλη της εταιρείας, που φέρεται να έχει έδρα στην οδό Καπνικαρέας 3, είχαν συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2012 από αστυνομικούς του τμήματος Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας. Κατηγορήθηκαν, τότε, ότι εξαπάτησαν 57 επιχειρηματίες και ιδιώτες, χρησιμοποιώντας ακάλυπτες επιταγές για την αγορά προϊόντων, που εξήγαγαν στην Αλβανία.

Τη 12η Απριλίου συνελήφθη από υπαλλήλους του τελωνείου στο «Ελ. Βενιζέλος» 32χρονος Γερμανός, ο οποίος προσπάθησε να εξάγει παράνομα στο Βερολίνο 470 κιλά ασήμι, 7 κιλά χρυσό και 293.000 ευρώ σε μετρητά. Σύμφωνα με τιμολόγια που βρέθηκαν στην κατοχή του, την εξαγωγή εμφανιζόταν να κάνει η εταιρεία «Ελυρος Α.Ε.» που, σύμφωνα με το καταστατικό της, δραστηριοποιείται στον τομέα της «τηλεηχοπληροφορικής».


Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας βρίσκονται σήμερα προφυλακισμένα μετά τη σύλληψή τους τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ σε βάρος άλλων δύο εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης για απάτη, «ξέπλυμα» κ.ά. Από την έρευνα του τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων το φθινόπωρο του 2012 είχε προκύψει ότι οι κατηγορούμενοι αγόραζαν με ακάλυπτες επιταγές μεγάλες ποσότητες προϊόντων (από τρακτέρ μέχρι τρόφιμα και απορρυπαντικά), τις οποίες συγκέντρωναν σε αποθήκες στα Καλύβια και εξήγαγαν σε Αλβανία και Βουλγαρία.

Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, πίσω από την απόπειρα εξαγωγής χρυσού και ασημιού μέσω του «Ελ. Βενιζέλος» κρύβεται μεγάλη εταιρεία εμπορίας «ευγενών μετάλλων» με έδρα το Σύνταγμα και παράρτημα στη Γερμανία. Την υπέδειξε εμμέσως στην κατάθεσή του ο 32χρονος συλληφθείς Γερμανός, που κατέθεσε ότι παρέλαβε τα πολύτιμα μέταλλα από εταιρεία με έδρα το Σύνταγμα. Τον Σεπτέμβριο του 2011 στενό συγγενικό πρόσωπο του ιδιοκτήτη της εταιρείας είχε συλληφθεί στο λιμάνι της Πάτρας για απόπειρα εξαγωγής 500 κιλών χρυσού δίχως νόμιμα παραστατικά έγγραφα.

Για την υπόθεση εκκρεμεί σε βάρος της εταιρείας πρόστιμο 15 εκατ. ευρώ! Θεωρείται βέβαιο ότι η εταιρεία (στα γραφεία της έκανε έλεγχο κλιμάκιο του ΣΔΟΕ) χρησιμοποίησε εικονικά τιμολόγια της «Ελυρος Α.Ε.» για να εξαγάγει λαθραία στη Γερμανία χρυσό και ασήμι.

Του Γιάννη Σουλιώτη-kathimerini
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ