2013-04-24 12:30:46
Φωτογραφία για Bloomberg: Οι Έλληνες Εφοπλιστές Αγοράζουν Πλοία Φοβούμενοι «Κούρεμα» Καταθέσεων
Ο ελληνικός εφοπλισμός έχει αυξήσει τις αγορές του σε πλοία μειώνοντας τη ρευστότητά του υπό τον φόβο ενός ενδεχόμενου «κουρέματος» των καταθέσεων, όπως συνέβη στην περίπτωση της Κύπρου, ανέφερε σε χθεσινό του δημοσίευμα το Bloomberg.

To πρακτορείο επικαλέστηκε αναφορές πέντε Ελλήνων εφοπλιστών στην εταιρεία Lion Shipbrokers ότι η προοπτική επιβολής ενός φόρου αποταμίευσης αποτέλεσε το κίνητρο για να στρέψουν την προσοχή τους σε αγορές πλοίων. Η αναλύτρια της Lion Shipbrokers, Diana Solberg, εκτιμά ότι η βασική αιτία που οι εγχώριοι εφοπλιστές προχωρούν σε αγορές πλοίων είναι ότι οι αξίες του ενεργητικού έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και αυτό σε συνδυασμό με την εισφορά στην Κύπρο έχει εκτοξεύσει το ενδιαφέρον για αγορές. Η Solberg σημείωσε ότι «εμείς, ως μεσίτες πλοίων, εκτιμάμε ότι και άλλου εφοπλιστές του ευρωπαϊκού νότου, όπως στην Ιταλία και στην Ισπανία, ή ακόμα και του ευρωπαϊκού βορρά θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ελλήνων».


Μεγάλες διαφορές

Το Bloomberg επικαλείται το παράδειγμα ενός τάνκερ ηλικίας 5 ετών με χωρητικότητα 2 εκατ. βαρελιών πετρελαίου, το οποίο σήμερα κοστίζει 55 εκατ. δολ. έναντι 166 εκατ. τον Σεπτέμβριο του 2008, σύμφωνα με στοιχεία της Simpson, Spence & Young. Σύμφωνα με την Golden Destiny στο πρώτο τρίμηνο του 2013 οι Έλληνες εφοπλιστές αύξησαν κατά 90% τις αγορές πλοίων.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Allied Shipbroking, από τον Ιανουάριο έως και την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου οι Έλληνες αγόρασαν 97 πλοία συνολικής αξίας 1,277 δισ. δολαρίων, ενώ οι Κινέζοι είχαν αγοράσει 27 πλοία αξίας 223 εκατ. δολαρίων.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ