2013-04-24 19:59:37
Φωτογραφία για Μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ προβλέπουν οικονομολόγοι
Λόγω της παρατεινόμενης ύφεσης στην ευρωπαϊκή οικονομία

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναγκαστεί να μειώσει το βασικό της επιτόκιο καθώς η οικονομία της ευρωζώνης συνεχίζει να βυθίζεται στην ύφεση. Αυτή την εκτίμηση εκφράζουν οι οικονομολόγοι σε κάποιες από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου όπως η ελβετική UBS, η Royal Bank of Scotland και η ιαπωνική Nomura International Plc.

Οι οικονομικοί δείκτες σημειώνουν πτώση κάθε μήνα ακόμα και στις ισχυρότερες οικονομίες της περιοχής, όπως είναι η Γερμανία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκθεση του ινστιτούτου IFO, ενός από τα μεγαλύτερα γερμανικά think tank, το επιχειρηματικό κλίμα της χώρας επιδεινώνεται συνεχώς ενώ ο αντίστοιχος δείκτης μειώθηκε στις 104,4 μονάδες τον Απρίλιο από τις 106,7 το Μάρτιο.

Επιπλέον, τα στοιχεία δανεισμού της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι η ζήτηση για εταιρικά και οικιακά δάνεια στη ζώνη του ευρώ κατρακύλησε τους τρεις πρώτους μήνες του έτους. Υπό αυτές τις συνθήκες, εκτιμούν οι αναλυτές, τον ερχόμενο μήνα η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να ρίξει το επιτόκιο της στο 0,5% από το 0,75%.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στις αρχές του μήνα είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της μείωσης του επιτοκίου σε περίπτωση που η ευρωπαϊκή οικονομία δεn σημείωνε καμία βελτίωση ενώ στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του Γιόργκ Άσμουσεν, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.

 

πηγή: tovima.gr
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ