2013-05-01 09:34:14
Φωτογραφία για Αποτελέσματα των ενδαρθρικών εγχύσεων υαλουρονικού νατρίου στη θεραπεία της πρωτοπαθούς και δευτεροπαθούς οστεοαρθρίτιδος του γόνατος
Γράφειο ο Ορθοπεδικός κος Δημ. Σκυτιώτης

Οστεοαρθρίτις είναι μία από τις συνηθέστερες παθολογικές καταστάσεις επηρεασμού της κίνησης του ανθρώπου, με την άρθρωση του γόνατος να κατατάσσεται δεύτερη σε..

συχνότητα των προσβαλλόμενων οστεοαρθριτικών αρθρώσεων.

Ενδαρθρική έγχυση υαλουρονικού νατρίου στην άρθρωση του γόνατος είναι ένας παρεμβατικός θεραπευτικός χειρισμός κατατασσόμενος μεταξύ της συντηρητικής αγωγής με διάφορα φάρμακα per os και της χειρουργικής αντιμετώπισης του οστεοαρθριτικού γόνατος.

Η θεραπευτική αυτή παρέμβαση συνιστάται από ετών από την “American College of Rheumatology (ACR)” και της “European League Against Rheumatism ( EULAR)”. Μελέτες που έχουν ανακοινωθεί διεθνώς, έχουν αποδείξει και εκτιμήσει ποσοτικώς τα αποτελέσματα των ενδαρθρικών εγχύσεων υαλουρονικού νατρίου στην άρθρωση του γόνατος όπως επίσης έχουν αναλυθεί οι μεταβολές διαφόρων βιοχημικών παραμέτρων σε δείγματα αίματος των υπό θεραπεία ασθενών.


Στην στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων βάσει της κλίμακος “WOMAG and HHS score” καταγράφονται τα εξής: Σημαντική βελτίωση της λειτουργίας του γόνατος, η οποία κορυφώνεται μετά τους τρεις μήνες της θεραπείας με pic βελτίωσης στους έξι μήνες. Επίσης, σημαντική βελτίωση του πόνου και της ακαμψίας του γόνατος. Παρατηρείται όχι μόνο κλινική βελτίωση στους υπό θεραπεία υαλουρονικού νατρίου ασθενείς με οστεοαρθριτικά γόνατα (πρωτοπαθής και δευτεροπαθής οστεοαρθρίτις) αλλά και ωφέλιμες αλλαγές στο αντιοξειδωτικό σύστημα του αίματος, όπως απέδειξαν βιοχημικές αναλύσεις αίματος ασθενών. (Μείωση συγκέντρωσης λιπιδικών υπεροξειδίων πλάσματος όπως επίσης και μείωση συγκέντρωσης ουρικού οξέος).

Ο θεραπευτικός κύκλος με υαλουρονικό οξύ περιλαμβάνει, κατά τις δημοσιευμένες εργασίες, τρεις εβδομαδιαίες εγχύσεις, μεσοδιάστημα δώδεκα εβδομάδων και επανάληψη των τριών εγχύσεων (μία ανά εβδομάδα). Ο θεραπευτικός αυτός κύκλος επαναλαμβάνεται άπαξ ανά έτος.

Τα πιο κοινά συμβάματα μετά από ενδαρθρική έγχυση υαλουρονικού οξέος μπορεί να είναι ελαφρύς πόνος κατά τη διάρκεια της έγχυσης. Προϋπόθεση για την επίτευξη των αναφερόμενων σημαντικών αποτελεσμάτων στην θεραπεία των οστεοαρθριτικών γονάτων είναι η σωστή έγχυση στο μεσάρθριο διάστημα και όχι εντός μαλακών μορίων της άρθρωσης.

Παραπομπές:

1. Polish Orthopedics and Traumatology 2012, 77, p.105-109

2. Therapie 2011, 66, p.383-390

3. Rheumatology 2012, 51, p.1440-1446

4. Ann Reum Dis 2012, 71, p.1454-1460

Σκυτιώτης Δημήτρης

Ορθοπεδικός | Λούρου 1 και Βασ. Σοφίας, Ζωγράφου, 11528, Αττικής

210 77 52 093 - 211 40 64 7426984 36 26 40

Περισσότερα στοιχεία για τον κο Σκυτιώτη θα βρείτε ΕΔΩ: http://drlist.gr/Doctor/1081/skytiotis-dimitris
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ