2013-05-22 22:30:07
Φωτογραφία για Σύλλογος Μεριδιούχων Αχαϊκής: O κ. Φλωράτος ψεύδεται...
Σχετικά με σημερινό δημοσίευμα σας για το θέμα της Αχαϊκής Τράπεζας και τη δήλωση του κ. Ε. Φλωράτου ότι «έχει δώσει όλα τα στοιχεία στον Πρόεδρο των Μεριδιούχων από την πρώτη τους συνάντηση, όπως τις εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, το χαρτοφυλάκιο των δανειοληπτών, τους ισολογισμούς της τράπεζας …) κλπ., θέλω να διαψεύσω κατηγορηματικά τον κ. Φλωράτο για τους ισχυρισμούς του, δεδομένου ότι στη συνάντηση μας στις 21.9.2012. που έγινε με δικό μας αίτημα, παρίσταντο και τρία άλλα μελη του ΔΣ των μεριδιούχων που μπορούν, οποιαδήποτε στιγμή, να το πιστοποιήσουν

Είναι λυπηρό, ο επί 15 χρόνια ηγέτης της Τράπεζας, να χρησιμοποιεί το ψεύδος και την παραπλάνηση για να επιπλεύσει. Τον προκαλώ να μας δώσει αυτά τα στοιχεία ακόμη και τώρα για να του αποδείξουμε το μέγεθος της κακοδιαχείρισης από αυτόν και τα μέλη του ΔΣ της Αχαϊκής. Η Τράπεζα, πολύ πριν την έναρξη της οικονομικής κρίσης, αλλά το χειρότερο και κατά τη διάρκεια της κρίσης, χορηγούσε πολυετή δάνεια εκατομμυρίων ευρώ στα μέλη του ΔΣ και σε «ημετέρους» με ανεπαρκείς καλύψεις ή παραβαίνοντας τα πιστωτικά κριτήρια
. Οι έλεγχοι της Τράπεζας της Ελλάδας το είχαν εντοπίσει αυτό τα τελευταία χρόνια και γι΄ αυτό κάποια μέλη του τελευταίου ΔΣ της Αχαϊκής είχαν διαφωνήσει και είχαν διαχωρίσει τη θέση τους και δεν υπέγραφαν τα πρακτικά του ΔΣ.

Ακόμη και στη διάρκεια της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης μας ο κ. Φλωράτος φυγομάχησε και αρνήθηκε κάθετα να μπει στην ουσία του προβλήματος, δηλαδή να δώσει εξηγήσεις για την τεράστια απώλεια κεφαλαίων της Τράπεζας. Για το λόγο αυτό, αποδοκιμάστηκε έντονα από τους μεριδιούχους. Αντίθετα, περιορίστηκε στο να μας κάνει «μάθημα» για τα παγκόσμια σχέδια αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος και το μόνο στοιχείο που έδωσε ήταν ο κατάλογος των ετήσιων κερδών της Αχαϊκής κατά την περίοδο λειτουργίας της. Καμία κουβέντα για τις δεκάδες εκατομυρίων ευρώ σε δάνεια που πήραν με προνομιακό τρόπο τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και οι «ημέτεροι», καμία υπεύθυνη θέση για τις αδειάσειστες γνωμοδοτήσεις των ορκωτών ελεγκτών που ανεβάζουν τις ζημιές της Τράπεζας σε ποσό πάνω από 85 εκατ. ευρώ. Αν πραγματικά θέλει ο κ. Φλωράτος να κάνει μια σοβαρή τοποθέτηση σε όλα αυτά και να συμβάλει στην εξυπηρέτηση της αλήθειας, ας βγει ανοικτά να αμφισβητήσει το κύρος των εκθέσεων των ορκωτών ελεγκτών και να τους μηνύσει για παράβαση καθήκοντος. Όσο, παραμένει στο επίπεδο εξηγήσεων φιλολογικού χαρακτήρα, του τύπου τι έκανε η Goldman Sacks κλπ, δεν μπορεί να πείσει κανένα αντικειμενικό κριτή. Δεν είναι ώρες για τέτοια λόγια και υπεκφυγές, αλλά για θέσεις ευθύνης και σοβαρότητας.

Επίσης, καμία κουβέντα από τον κ. Φλωράτο για τις αποκρύψεις τεράστιων ζημιών από τα ρευστοποιηθέντα 70000 μερίδια που η Τράπεζα αντί να τα ακυρώσει τα κρατούσε παράνομα ως περιουσιακό στοιχείο και αντί ζημιάς δημοσίευε κέρδη. Καμία αναφορά στο γεγονός ότι παρά τη σχετική απαγόρευση, κάποιοι από το ΔΣ, προφανώς πιο «ίσοι» από τους υπόλοιπους μεριδιούχους, ρευστοποίησαν στο τελευταίο χρονικό διάστημα πριν το κλείσιμο της Αχαϊκής τα μερίδια τους.

Τέλος, θα πρέπει να πούμε ότι μετά την απόκρυψη από τους μεριδιούχους της καταστροφικής οικονομικής θέσης της Τράπεζας τα τελευταία χρόνια, οι διοικήσεις Φλωράτου φορτώθηκαν με τεράστιες θεσμικές ευθύνες και παραβάσεις που δεν έχουν κανένα ελαφρυντικό. Τουλάχιστον, ας μας εξηγήσουν, έστω και τώρα που είναι πολύ αργά αφού «το δέντρο έχει πέσει και δεν ξανασηκώνεται», γιατί δεν βρέθηκε έστω και ένας από τα ΔΣ των προηγούμενων χρόνων να διαχωρίσει πραγματικά τη θέση του και να πει τι συνέβαινε. Αυτό θα παραμένει εσαεί στη συνείδηση των μεριδιούχων, που καταστράφηκαν οικονομικά, σαν μεγάλο ερωτηματικό για το βαθμό υπευθυνότητας και συλλογικής ευαισθησίας αυτών που διοίκησαν το δημιούργημα μιας μεγάλης συλλογικής προσπάθειας στον τόπο μας.
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ