2013-05-27 17:51:05
Φωτογραφία για Η απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων 229/2013...
Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης, Δικηγόρος Αθηνών

Η απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων 229/2013,με την οποία διαγράφεται κατά 52 τοις εκατό το χρέος άνεργης δανειολήπτριας και η απόφαση 242/2013 Το Ειρηνοδικείο Χανίων με την υπαριθμόν 229/2013 απόφαση του,διαγράφει κατά 52 τοις εκατό το χρέος άνεργης δανειολήπτριας, την απαλλάσσει από την καταβολή δόσεων για δύο έτη και εξαιρεί από τη ρευστοποίηση την

κύρια κατοικία της.Από τις 193.812,78 ευρώ καλείται να πληρώσει μόνο 93.500 ευρώ σε 240 μηνιαίες δόσεις, που αντιστοιχεί σε χρονική διάρκεια 20 ετών. Σημειώνεται ότι οι δόσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται μετά την περίοδο χάριτος δύο ετών.

Πρόκειται για άνεργη δανειολήπτρια διαζευγμένη μητέρα δύο ανηλίκων τέκνων, η οποία βαρύνεται με δανειοδότηση από μία Τράπεζα συνολικού ύψους 193.812,78 Ευρώ (για στεγαστικό δάνειο, καταναλωτικό δάνειο,πιστωτική κάρτα, ) όμως λόγω της ανεργίας και γενικότερα της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης της χώρας, την τρέχουσα περίοδο ,η οποία πλήττει και την απασχόληση , το Ειρηνοδικείο Χανίων , έκρινε μηδενικές καταβολές για μια διετία, η οποία θα επανεξεταστεί το έτος 2014.


Με παρόμοια αποφασή του(242/2013)για δημόσιο υπάλληλο, διαζευγμένη μητέρα, ενός τέκνου,το Ειρηνοδικείο Χανίων όρισε για την παρούσα φάση μηδενικές καταβολές , για χρέος 74.450,74 Ευρώ σε δύο πιστώτριες Τράπεζες με διάφορα Τραπεζικά προιόντα,χορηγειται περίοδος χάριτος τεσσάρων ετών και διεσώθη η

κατοικία της.

Πρόκειται για δημόσιο υπάλληλο που εργάζεται ως νηπιαγωγός σε δημόσιο σχολείο, ηλικίας 45 ετών , διαζευγμένη, μητέρα με ένα ενήλικο τέκνο ,το οποίο όμως σπουδάζει και δεν μπορεί να εργαστεί, συντηρούμενο στην διαβίωση του αλλά και στις σπουδές του, όντως φοιτήτρια και από την μητέρα του.Τα εισοδήματα της εν λόγω οφειλέτριας είναι ο μισθός της και ένα ενοίκιο από την κατοικία της , συγχρόνως όμως καταβάλλει ενοίκιο καθώς μένει σε μισθωμένη κατοικία. Η δανειολήπτρια έχει περιέλθει χωρίς δική της υπαιτιότητα σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία να πληρώσει τις οφειλές της λόγω της μείωσης του μισθού της από τις περικοπές που εφαρμόζονται στους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα λόγω της κρίσης που ξέσπασε στην Χώρα και στην εφαρμοζόμενη πολιτική.

Περιουσιακά στοιχεία διαθέτει μια κατοικία (διαμέρισμα) 67,50 τ.μ του οποίου η εμπορική αξία εκτιμάται στις 65.000 Ευρώ, επίσης έχει την υψηλή κυριότητα ενός διαμερίσματος 60 τ.μ που η επικαρπία ανήκει στην μητέρα της. Το δικαστήριο έκρινε ότι αυτό το διαμέρισμα , δεν κρίνεται πρόσφορο για ρευστοποίηση καθώς η δανειολήπτρια δεν έχει πλήρη κυριότητα.

Το Ειρηνοδικείο Χανίων αποφάσισε:1) ρυθμίζει τα χρέη της δανειολήπτριας σε μηδενικές καταβολές στην παρούσα φάση , ορίζει δε την 22-11-2013 δικάσιμο, για επανεξέταση τυχόν βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης (εξάμηνο επανεξέτασης) ως ο νόμος 3869/2010 ορίζει.

2) Δίνει περίοδος χάριτος τεσσάρων ετών.

΄3) Εξαιρεί της εκποίησης την κύρια κατοικία ενός διαμερίσματος 67,50 τ.μ και ορίζει μηνιαίες δόσεις των 230,20 Ευρώ επί 240 δόσεις μετά την πάροδο τετραετίας.

.4) Με προοπτική μη βελτίωσης των οικονομικών της, λόγω της ιδιότητας της δημοσίου υπαλλήλου, μίας επαγγελματικής ομάδας, που πλήγηκε ανεπανόρθωτα από την οικονομική κρίση της Χώρας, όσο καμία άλλη, η εν λόγω δανειολήπτρια θα ωφεληθεί, δηλαδή θα διαγράψει χρέος κατά 19.202 Ευρώ, σώζοντας παράλληλα και όλα της τα περιουσιακά στοιχεία πρώτη και κύρια κατοικία αλλά και το διαμέρισμα που της ανήκει η κυριότητα.

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2010 δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες(νόμος 3869/2010), οι οποίοι βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης και αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες, έχουν αναζητήσει στις προβλέψεις του νόμου διέξοδο, ώστε να υπάρξει ρύθμιση για τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα πιστωτικά ιδρύματα. Ο νόμος αποτελεί ικανό εργαλείο για την προστασία και τη διευκόλυνση των δανειοληπτών και ήδη έχουν εκδοθεί ουκ ολίγες δικαστικές αποφάσεις για γενναίο κούρεμα χρεών ή τακτοποίηση δόσεων βάσει των πραγματικών οικονομικών δυνατοτήτων των νοικοκυριών. Επίσης ήταν αυτός ο νόμος που πάγωσε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για χρέη προς τράπεζες, κάτι που με διαρκείς παρατάσεις ισχύει μέχρι σήμερα. Βεβαίως από την έως τώρα εφαρμογή του έχουν προκύψει πολλά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, για να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικός. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ