2013-05-30 23:27:05
Φωτογραφία για Σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης υπαλλήλων Τρ. Κύπρου
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται ειδικό σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης για τους υπαλλήλους της Τράπεζας Κύπρου, μετά και την ενσωμάτωση της Λαϊκής, στο πλαίσιο του οποίου... θα ρυθμισθεί και το θέμα των ταμείων προνοίας.

Ο κ. Ομήρου διαβεβαίωσε ότι η Βουλή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο θέμα των ταμείων προνοίας με στόχο να προστατεύσει τα κεκτημένα των εργαζομένων.

Ο κύριος Ομήρου ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση κατά την οποία σημειωθούν αυθαιρεσίες εκ μέρους των εργοδοτών, τότε θα παρέμβει το κράτος.

Όπως ανέφερε κάθε ταμείο προνοίας θα αντιμετωπίζεται ξεχωριστά, ενώ στόχος είναι να ξεκαθαρίσουν όλα το συντομότερο δυνατό.

Σε δήλωση του μετά τη σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων και αναφορικά με την παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στη σύσκεψη αρχηγών, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ο κ. Γεωργιάδης παρευρέθη στη συνεδρία των αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά το θέμα των ταμείων προνοίας μετά τη γνωστή επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής και τη Βουλή για τις προθέσεις της Κυβέρνησης.


Πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι των κομμάτων υπέβαλαν ερωτήσεις και έλαβαν απαντήσεις και υπενθύμισε ότι το θέμα των ταμείων προνοίας είναι εγγεγραμμένο στην ημερήσια διάταξη Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Τόνισε δε ότι μέλημα όλων των μελών της Βουλής είναι να διασφαλιστούν τα ταμεία προνοίας των εργαζομένων.

Ερωτηθείς για τον χρόνο στον οποίο θα δοθεί λύση, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι δεν είναι σε θέση να δώσει σίγουρη και οριστική απάντηση.

Σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης για υπαλλήλους της ΤΚ

Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει ειδικό σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης για υπαλλήλους της Τράπεζας Κύπρου, όπως κατάληξε μετά την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας, και ανέφερε ότι είναι θέμα της Διοίκησης της Τράπεζας να ρυθμίσει το σχέδιο αφυπηρέτησης.

Συνεχίζοντας, ο κ. Ομήρου είπε ότι οι ενδείξεις είναι ότι θα υπάρξει επαρκής διασφάλιση και επεσήμανε ότι η δήλωση τους δεν πρέπει να εκληφθεί ως θέσφατο.

Ακολούθως ανέφερε ότι από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλά ταμεία εργαζομένων σε άλλους τομείς για αυτό και θα αναμένεται ολοκληρωμένη, σφαιρική και οριστική ρύθμιση του θέματος.

Διαβεβαίωσε ότι η δέσμευση που έχει αναλάβει η Βουλή να επαγρυπνεί για να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα όσων είχαν επενδύσει χρήματα σε αυτά τα ταμεία προνοίας, ισχύει και ως εκ τούτου θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα ώστε να μην υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις για τους εργαζομένους.

«Αναμένουμε την περίπτωση του κάθε ταμείου χωριστά για να δούμε ποιες είναι οι οριστικές θέσεις και αποφάσεις της Κυβέρνησης πριν μπούμε σε αυτές τις λεπτομέρειες», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν στις αποζημιώσεις των τραπεζικών θα έχει εμπλοκή το κράτος, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως πρόκειται για ένα θέμα που αφορά τη διοίκηση της τράπεζας και συνδικαλιστικών οργανώσεων και διαβεβαίωσε ότι εάν υπάρξουν αυθαίρετες συμπεριφορές από πλευράς εργοδοσίας η Βουλή θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο θα παρέμβει για να μην υπάρξουν αδικίες σε βάρος κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων στις τράπεζες.

Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι εξαντλητική συζήτηση θα γίνει στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές και διευκρίνισε ότι ο Υπουργός Οικονομικών δεν αναφέρθηκε σε αριθμό εργαζομένων που θα αφυπηρετήσουν πρόωρα.

Σημείωσε ακόμα ότι στόχος είναι να τερματιστεί η αβεβαιότητα το συντομότερο δυνατό και εξήγησε ότι η πρώτη δοκιμαστική ενέργεια είναι αυτή που αφορά το σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης.

Ερωτηθείς εάν μελετήθηκαν οι επιπτώσεις στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων από την πρόωρη αφυπηρέτηση, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι υπάρχει σύνδεση με το ΤΚΑ, υπάρξει ποσό που περιέχεται στη δανειακή σύμβαση που θα χρησιμοποιηθεί για αναπλήρωση απωλειών που προήλθαν από το κούρεμα στα ταμεία προνοίας.

Δαμιανού: Διασφάλιση των κεκτημένων των εργαζομένων

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, που συμμετείχε στη σύσκεψη, είπε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ ενέγραψε ήδη θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, πρόσθεσε ότι για ευνόητους λόγους υπάρχει κατ' αρχή δέσμευση να δοθεί προτεραιότητα στη συζήτηση του.

Πρόσθεσε ότι αναμένει από τον Πρόεδρο της Επιτροπής να καθορίσει συνεδρία για τα φλέγον αυτό ζητήματα.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι το ΑΚΕΛ ενδιαφέρεται για διασφάλιση των κεκτημένων των εργαζομένων και την ίδια ώρα να υπάρξει ισορροπία με βάση τα δεδομένα της οικονομικής κρίσης και, αναφερόμενος στην ενημέρωση της σύσκεψης από τον Υπουργό Οικονομικών, είπε ότι ήταν μια χρήσιμη συνάντηση.

Περδίκης: Δεν ικανοποίησαν οι απαντήσεις του ΥΠΟΙΚ

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι δεν ικανοποιήθηκε από τις απαντήσεις που έδωσε στη σύσκεψη αρχηγών ο Υπουργός Οικονομικών και είπε ότι σε ερώτημα του ο κ. Γεωργιάδης ενημέρωσε τη σύσκεψη αρχηγών ότι υπάρχει ενδεχόμενο υψηλόβαθμος τραπεζίτης να αφυπηρετήσει πρόωρα με ποσό εφάπαξ ενός εκατομμυρίου.

Πρόσθεσε ότι η σολομωνική με τα ταμεία προνοίας δεν εξασφαλίζει τα δικαιώματα των απλών εργαζομένων και αφήνει το περιθώριο σε αυτούς που ίσως ευθύνονται για την κατάσταση των τραπεζών να την κάνουν με μικρά πηδηματάκια και αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια ευρώ.

Είπε ακόμα ότι χρειάζεται να τεθεί πάτωμα στο δικαίωμα του καταθέτη στα ταμεία προνοίας, να υπάρξει συμψηφισμός καταθέσεων και δανείων, να εξασφαλισθούν οι πρώτες 100.000 ευρώ για όλους τους καταθέτες στα ταμεία προνοίας. Αναφέρθηκε επίσης και σε οροφή, η οποία, όπως είπε, θα αποφασιστεί μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ