2013-05-31 10:22:06
Φωτογραφία για Τράπεζα Κύπρου: Ετοιμάζεται σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης υπαλλήλων
Ειδικό σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης για τους υπαλλήλους της Τράπεζας Κύπρου, μετά και την ενσωμάτωση της Λαϊκής, ετοιμάζεται σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου Στο πλαίσιο του σχεδίου αφυπηρέτησης θα ρυθμιστεί και το θέμα των ταμείων προνοίας, για το οποίο θέμα ο κ. Ομήρου διαβεβαίωσε ότι η Βουλή παρακολουθεί τις εξελίξεις με στόχο της την προστασία των κεκτημένων των εργαζομένων. Όπως ανέφερε κάθε ταμείο προνοίας θα αντιμετωπίζεται ξεχωριστά, ενώ στόχος είναι να ξεκαθαρίσουν όλα το συντομότερο δυνατό. «Αναμένουμε την περίπτωση του κάθε ταμείου χωριστά για να δούμε ποιες είναι οι οριστικές θέσεις και αποφάσεις της Κυβέρνησης πριν μπούμε σε αυτές τις λεπτομέρειες», συμπλήρωσε.

Σε δήλωσή του μετά τη σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων και αναφορικά με την παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στη σύσκεψη αρχηγών, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ο κ. Γεωργιάδης παρευρέθη στη συνεδρία των αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά το θέμα των ταμείων προνοίας μετά τη γνωστή επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής και τη Βουλή για τις προθέσεις της Κυβέρνησης.


Πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι των κομμάτων υπέβαλαν ερωτήσεις και έλαβαν απαντήσεις και υπενθύμισε ότι το θέμα των ταμείων προνοίας είναι εγγεγραμμένο στην ημερήσια διάταξη Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Τόνισε δε ότι μέλημα όλων των μελών της Βουλής είναι να διασφαλιστούν τα ταμεία προνοίας των εργαζομένων.

Ερωτηθείς για τον χρόνο στον οποίο θα δοθεί λύση, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι δεν είναι σε θέση να δώσει σίγουρη και οριστική απάντηση.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι θα υπάρξει ειδικό σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης για υπαλλήλους της Τράπεζας Κύπρου, μετά την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας, ενώ πρόσθεσε ότι είναι θέμα της Διοίκησης της Τράπεζας να ρυθμίσει το σχέδιο αφυπηρέτησης. Τόνισε, ωστόσο, ότι οι ενδείξεις είναι πως θα υπάρξει επαρκής διασφάλιση και επεσήμανε ότι η δήλωσή τους δεν πρέπει να εκληφθεί ως θέσφατο.

Ακολούθως ανέφερε ότι από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλά ταμεία εργαζομένων σε άλλους τομείς για αυτό και θα αναμένεται ολοκληρωμένη, σφαιρική και οριστική ρύθμιση του θέματος.

Ο κ. Ομήρου ρωτήθηκε σχετικά με τις αποζημιώσεις των τραπεζικών, κατά πόσον θα έχει εμπλοκή από το κράτος. Απαντώντας, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως πρόκειται για ένα θέμα που αφορά τη διοίκηση της τράπεζας και συνδικαλιστικών οργανώσεων και διαβεβαίωσε ότι εάν υπάρξουν αυθαίρετες συμπεριφορές από πλευράς εργοδοσίας η Βουλή θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο θα παρέμβει για να μην υπάρξουν αδικίες σε βάρος κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων στις τράπεζες.

Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι εξαντλητική συζήτηση θα γίνει στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές και διευκρίνισε ότι ο Υπουργός Οικονομικών δεν αναφέρθηκε σε αριθμό εργαζομένων που θα αφυπηρετήσουν πρόωρα. Σημείωσε ότι στόχος είναι να τερματιστεί η αβεβαιότητα το συντομότερο δυνατό και εξήγησε ότι η πρώτη δοκιμαστική ενέργεια είναι αυτή που αφορά το σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης.

Ερωτηθείς εάν μελετήθηκαν οι επιπτώσεις στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων από την πρόωρη αφυπηρέτηση, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι υπάρχει σύνδεση με το ΤΚΑ, υπάρχει ποσό που περιέχεται στη δανειακή σύμβαση που θα χρησιμοποιηθεί για αναπλήρωση απωλειών που προήλθαν από το κούρεμα στα ταμεία προνοίας.

offsite.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ