2013-06-04 10:45:21
Φωτογραφία για 6η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α΄3ΜΗΝΟΥ 2012-13
 Δημήτρης Ν.Πατσάκης,4.6.13

Η 6η Υ.Πε. καλύπτει γεωγραφικά το σύνολο της Πελοποννήσου, την Ήπειρο και τα Ιόνια Νησιά. Εκτός από τα μεγάλα νοσοκομεία που βρίσκονται στις έδρες των περιφερειακών ενοτήτων (δηλ. των παλαιών νομών), με εξαίρεση την Θεσπρωτία, το μοναδικό νοσοκομείο της οποίας βρίσκεται στις Φιλιάτες, συμπεριλαμβάνει και ένα αριθμό μικρών και μεσαίων μονάδων, αρκετές εκ των οποίων θεωρούνται «νοσοκομεία», μολονότι ο όγκος, οι ιατρικές ειδικότητες και τα νοσολογικά δεδομένα δεν δικαιολογούν πάντοτε την ιδιότητα αυτή. Σε μερικές περιπτώσεις, ο αριθμός των μονάδων ανά παλαιό νομό είναι υπερβολικά μεγάλος, ενώ οι αποστάσεις μεταξύ τους είναι ελάχιστες (π.χ. Πύργος-Αμαλιάδα, Ληξούρι-Αργοστόλι). Αντίθετα, μεγάλες περιοχές όπως π.χ. τα Ιωάννινα, συγκεντρώνουν το 100% της κλινικού τους δυναμικού σε μία μόνο πόλη. Στην Αχαϊα, βρίσκεται το μοναδικό εκτός Αθηνών αμιγώς παιδιατρικό νοσοκομείο (Καραμανδάνειο) ενώ δεν υφίσταται ανάλογο π.χ. στην Κρήτη ή στην Μακεδονία ,τη Θράκη και την Θεσσαλία. Στην Πάτρα επίσης βρίσκεται και το μοναδικό πάλι εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης εξειδικευμένο νοσοκομείο για νοσήματα θώρακος.


Χωρίς αμφιβολία, η ύπαρξη τόσο μεγάλου αριθμού νοσηλευτηρίων και η παράλογη κατανομή τους, οφείλεται σε παλαιές μικρο-πολιτικές και πελατειακές νοοτροπίες που εκπλήρωναν τις απαιτήσεις, όχι μόνο του τοπικού πληθυσμού, μέσω των πολιτικών του πατρόνων αλλά και ενός ευρύτερου πλέγματος μικρο-συμφερόντων (π.χ. προμηθευτές, τοπική απασχόληση). Το αποτέλεσμα, εκτός της διασποράς πολύτιμου ιατρικού και νοσηλευτικού δυναμικού, δεν ήταν άλλο από την σπατάλη πόρων, πολλές από τις οποίες ταλανίζουν τα δημόσια αλλά και τα οικονομικά της υγείας, όπως θα αναλύσουμε στην συνέχεια.

Η Αχαϊα, και ιδιαίτερα η Πάτρα, διαθέτει το 1/5 περίπου του συνόλου των αναπτυγμένων κλινών της Περιφέρειας, ενώ αντιμετωπίζει περίπου το 25% των συνολικών περιπτώσεων εσωτερικής νοσηλείας. 

Αξιοποιώντας σε ποσοστό περίπου 80% την κλινική της διαθεσιμότητα (μ.ό. Υ.Πε: 70%), δαπανά συνολικά το 34,3% των δαπανών σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, αντιδραστήρια, υπηρεσίες κ.λ.π. ολόκληρης της Περιφέρειας. Πάντως, οι συνολικές δαπάνες, έναντι του περυσινού α΄3μήνου, μειώθηκαν κατά -9,3%, έναντι -7,7% του συνόλου. Παρόλα αυτά, εξαιτίας της υψηλής εύλογα δαπάνης που προκαλείται από την υψηλού βαθμού νοσηλεία του Παν/κού Νοσοκομείου του Ρίου, η μέση δαπάνη ανά ημέρα νοσηλείας είναι κατά 50% περίπου υψηλότερη από τον μ.ό. της Υ.Πε.(2012-13: μείωση -6%).

Σε σχέση με τις δαπάνες του α΄3μήνου του 2013, οι αποκλίσεις μεταξύ των νοσοκομείων, υπολογίζοντας ιδίως τις λογισμένες δαπάνες για μια σειρά από υπηρεσίες (Η/Ε και φύλαξη-καθαριότητα) προκαλούν  από μόνες τους ερωτηματικά προς απάντηση από τους «αρμοδίους». Συγκεκριμένα, ανάγοντας την συνολική δαπάνη για Δ.Ε.Κ.Ο. ανά κλίνη, το πηλίκον κυμαίνεται μεταξύ 83-1.392 Ευρώ.  Αντίστοιχα, για τις ανάγκες καθαριότητας, το ίδιο ποσό αποκλίνει μεταξύ 174-862 Ευρώ/3μηνο. (βλ..Πίνακες). 

Στην Αχαϊα, τα δεδομένα ποικίλουν επίσης (ΔΕΚΟ: 16-764, Φύλαξη: 85-333 και Καθαριότητα: 246-762 Ευρώ/κλίνη).

Τέλος, οι δαπάνες για τον συνήθη «ύποπτο» δηλ. τα φάρμακα, έχουν «συμμαζευθεί» κατά -11,5% σε αντίθεση με την αύξηση του υπολοίπου της Υ.Πε (οριακή μείωση -0,75%). 

Ανάλογα, το υγειονομικό υλικό αυξήθηκε στην Αχαϊα, κυρίως λόγω των δαπανών του Νοσοκομείου του Ρίου, αν και μειώθηκε σημαντικά στο σύνολο της περιφέρειας (Αχαϊα: +19,08, 6η Υ.Πε: -2,23%). 

Αντίθετα, οι δαπάνες για αντιδραστήρια μειώθηκαν περίπου 1,5 φορά περισσότερο από το σύνολο της Υ.Πε.(-23,67 έναντι -9,92% σε ολόκληρη την 6η Υ.Πε. Τέλος, η σημαντική αύξηση της δαπάνης για ορθοπεδικό υλικό στην Αχαϊα (+81%) επηρέασε την συνολική δαπάνη της περιφέρειας (Αχαϊα: + 363 χιλ – 6η Υ.Πε: + 280 χιλ. Ευρώ).

Οι συνημμένοι πίνακες ελπίζω να «φωτίζουν» την ανάγκη της ενημέρωσης και να προκαλέσουν τις διευκρινίσεις των ενδεχομένως ευαίσθητων διοικήσεων της περιφέρειας και των Νοσοκομείων.

Για κάθε τυχόν λανθασμένη μεταφορά ή υπολογισμό, ο συντάκτης αποδέχεται την ευθύνη που του ανήκει. 
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ