2013-06-08 17:24:04
Φωτογραφία για Hλεία: Ζητούν 4.000 Ελληνες εργάτες για τις φράουλες
Eλληνες εργάτες γης προτίθενται να προσλάβουν για τις καλλιέργειες φράουλας οι περίπου 120 παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στη βόρεια Ηλεία. Μάλιστα, για αυτό τον λόγο αναμένεται να καταθέσουν σχετικές αιτήσεις στο γραφείο του ΟΑΕΔ στην Αμαλιάδα, για πρόσληψη περισσοτέρων από 4.000 εργατών πριν εκπνεύσει η προθεσμία.

Μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος του συνεταιρισμού «Η ΥΡΜΙΝΗ» Φώτης Κυριαζής τόνισε ότι «αφού υπάρχει ανεργία, εμείς θέλουμε να προσλάβουμε Ελληνες εργάτες γης». Ωστόσο, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον αν θα υπάρξει ανταπόκριση και σε ποιο βαθμό.

Οπως σημειώνει ο Φώτης Κυριαζής, και «στο πρόσφατο παρελθόν έρχονταν Ελληνες και μου ζητούσαν δουλειά, αλλά με μία διαφορά». Και εξηγεί: «Οι περισσότεροι ήθελαν να δουλέψουν είτε ως οδηγοί είτε σε δουλειά γραφείου, γιατί η εργασία στις καλλιέργειες είναι πολύ κουραστική». Ομως εμείς, όπως τονίζει ο Φώτης Κυριαζής «χρειαζόμαστε κυρίως εργάτες γης».


Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν οι αλλοδαποί εργάτες γης πληροφορήθηκαν για την απόφαση των παραγωγών αναστατώθηκαν, φοβούμενοι ότι μπορεί να χάσουν το σημαντικό για αυτούς εισόδημα, αφού εισέπρατταν για κάθε ημέρα εργασίας περίπου 25 ευρώ.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σημαντικό ρόλο στην απόφαση των παραγωγών έπαιξε και το γεγονός ότι υπάρχουν εμπόδια στη νομιμοποίηση σημαντικού αριθμού αλλοδαπών εργατών, που δεν προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Oσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη από την παραγωγή της φράουλας, σήμερα το 95% των καλλιεργειών βρίσκεται κυρίως στη βόρεια Ηλεία, αλλά και στη δυτική Αχαΐα, με συνολική κάλυψη που σήμερα ξεπερνά τις 12.000 στρέμματα. Επίσης, σύμφωνα με τους παραγωγούς, η καλλιέργεια της φράουλας, στη μικρή ζώνη που έχει εγκατασταθεί, προσφέρει ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 95 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο εξαγωγών της αγγίζει περίπου το 90% της συνολικής παραγωγής. Επίσης οι παραγωγοί τονίζουν ότι οι εργάτες γης είναι απολύτως απαραίτητοι, διότι, όπως σημειώνουν, η ανάγκη της καλλιέργειας ανέρχεται σε περίπου 90 ημερομίσθια το στρέμμα ανά έτος, κυρίως κατά την περίοδο της συγκομιδής.

Πηγή: kathimerini
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Νεκρός Ιταλός στρατιώτης
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Νεκρός Ιταλός στρατιώτης
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ