2013-06-12 19:55:01
Φωτογραφία για Τα διεθνή ΜΜΕ για το «λουκέτο» στην ΕΡΤ
Υπό την πίεση των διεθνών πιστωτών για εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο της κρατικής τηλεόρασης και ραδιοφωνίας, προκαλώντας την οργή των ισχυρών εργατικών συνδικάτων, αναφέρουν σε σημερινό τους δημοσίευμα οι The New York Times.

Σύμφωνα με τους αναλυτές που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα, η απόφαση αυτή - η οποία δεν προϋποθέτει την έγκριση του κοινοβουλίου- ήταν πράξη απελπισίας και αποφασιστικότητας ταυτόχρονα εκ μέρους της κυβέρνησης, στην προσπάθειά της να δρομολογήσει απολύσεις στο Δημόσιο.

Όπως παρατηρούν οι NYT, λίγες ημέρες νωρίτερα, το ΔΝΤ είχε επικρίνει την κυβέρνηση ότι δεν έχει κατορθώσει «να λάβει δύσκολα πολιτικά μέτρα» με στόχο τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα μετά την λήψη της βοήθειας το 2010.

«Τα εμπόδια, όμως, παραμένουν. Ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα βρίθει υπαλλήλων που διορίστηκαν με πολιτικές χάρες, έναντι εξαγοράς ψήφων ή αμιγούς νεποτισμού, παρά τις πιέσεις των πιστωτών για εξυγίανση», αναφέρει το δημοσίευμα.


Σύμφωνα με τον Guardian, η ΕΡΤ θεωρούνταν ανέκ αθεν προπύργιο της ποιότητας στα ελληνικά ΜΜΕ, τα οποία κυριαρχούνται από ιδιωτικούς σταθμούς.

«Χρησιμοποιήθηκε όμως από τις διαδοχικές κυβερνήσεις για την εξασφάλιση σίγουρων θέσεων έναντι πολιτικών χαρών και παρότι υποτίθεται πως ήταν αντικειμενική, αφιέρωνε σημαντικό χρόνο και προσπάθεια στην ανάδειξη των πολιτικών της κυβέρνησης», αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα.

«Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση μαζικών απολύσεων στο Δημόσιο στην Ελλάδα, η οποία έχει δεσμευτεί για 15.000 απολύσεις έως το 2015 στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.

«Οι τηλεθεατές που παρακολουθούσαν τις ειδήσεις στο βασικό τηλεοπτικό κανάλι [της Ελλάδας] είδαν τις οθόνες τους να μαυρίζουν το βράδυ της Τρίτης», αναφέρει σημερινό δημοσίευμα στον ιστότοπο του BBC.

Το βρετανικό δίκτυο παραθέτει τη δήλωση της Οντίν Λιναρδάτου, επικεφαλής του διεθνούς βραχιόνα της ΕΡΤ: «Είμαστε πολύ σοκαρισμένοι, είμαστε εξαγριωμένοι» από την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης. «Δεν μπορώ να δεχθώ σε μια δημοκρατία η Ελλάδα δεν θα έχει κρατική τηλεόραση».

Οι Financial Times επισημαίνουν ότι όλοι οι απολυμένοι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν πλήρως και μπορούν να υποβάλουν αίτηση πρόσληψης στον νέο φορέα που δεν θα αριθμεί περισσότερους από 1.200 εργαζομένους.

«Η κυβέρνηση κλείνει βίαια την κρατική τηλεόραση ΕΡΤ» τιτλοφορείται το δημοσίευμα της γαλλικής Liberation. Όπως παρατηρεί η εφημερίδα, το «δραστικό και άνευ προηγουμένου» αυτό μέτρο ανακοινώθηκε ενόσω το κλιμάκιο της τρόικας βρισκόταν στην Αθήνα.

Η εν λόγω απόφαση έχει επιφέρει ρήγμα στο κυβερνητικό σχήμα και απειλεί με πολιτική κρίση την εύθραυστη κυβέρνηση συνεργασίας στη χώρα, συμπληρώνει.

«Ψυχρολουσία» χαρακτηρίζει την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τους πομπούς της κρατικής τηλεόρασης η ισπανική εφημερίδα La Vanguardia.

Σύμφωνα με το καταλονικό έντυπο, η εν λόγω απόφαση δεν σόκαρε μόνο για τον δημοσιογραφικό κόσμο, αλλά και για τον απόδημο ελληνισμό για τον οποίο τα κρατικά ΜΜΕ αποτελούσαν τον μοναδικό δεσμό με τον τόπο τους.

«Οι δημοσιογράφοι μάχονται ενάντια στο κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης» τιτλοφορείται το σχετικό δημοσίευμα της ισπανικής El Pais.

«Η ελληνική κυβέρνηση πέρασε άλλη μία κόκκινη γραμμή στην προσπάθειά της να διαχειριστεί την κρίση, ωθώντας τη χώρα σε ένα ακόμη ρεκόρ: Θα είναι η Ελλάδα η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που κλείνει το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό της δίκτυο;», διερωτάται η εφημερίδα. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ικανοποιημένος ο Ράιχενμπαχ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ικανοποιημένος ο Ράιχενμπαχ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ