2013-06-14 19:52:17
Φωτογραφία για Financial Times και JP Morgan θεωρούν σωστή την απόφαση του Α.Σαμαρά για την ΕΡΤ
Η αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ κρύβει κινδύνους που αξίζει όμως να αναλάβει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εκτίμησε η επενδυτική τράπεζα JP Morgan, επισημαίνοντας ότι ίσως αποτελέσει σημείο καμπής για τη χώρα.

Το λουκέτο στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό μέσο βρίσκει αντίθετους τους κυβερνητικούς εταίρους ενώ έχει προκαλέσει έντονες κοινωνικές διαμαρτυρίες. Δεν φαίνεται, ωστόσο, να συνιστά πολιτικό «ατύχημα», υποστήριξε η JP Morgan, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η κυβέρνηση «πετυχαίνει δύο πράγματα. Πρώτον, επιδεικνύει προθυμία να θιγούν κάποιες από τις "ιερές αγελάδες" του δημοσίου... ενώ θα μπορούσε να βοηθήσει το βασικό κυβερνητικό κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία, να παγιώσει την πολιτική του εξουσία με τρόπο που να επιτρέπει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις», γράφει η επενδυτική τράπεζα στην έκθεσή της.

Σύμφωνα με την JP Morgan, εάν η κυβέρνηση καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση αυτή, τότε η Νέα Δημοκρατία θα βγει πολύ ενισχυμένη καθώς θα έχει δείξει την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει με την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.


«Ως αποτέλεσμα, η πορεία προς μια ευρύτερη αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα -αν και συνεχίζει να αποτελεί πρόκληση- θα προκαλεί λιγότερο δέος», προσθέτει η JP Morgan.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα συναντηθούν τη Δευτέρα το απόγευμα, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να λένε στο Reuters ότι υπάρχει περιθώριο συνεννόησης ώστε η ΕΡΤ να επαναλειτουργήσει και να μην συρθεί η χώρα σε εκλογές.

**

Την απόφαση του πρωθυπουργού να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ σχολιάζουν σε δημοσίευμά τους και οι Financial Times, χαρακτηρίζοντάς την «εντυπωσιακή», αλλά όχι «λανθασμένη».

«Είναι αλήθεια ότι ο τρόπος με τον οποίο επέβαλε την απόφαση ο πρωθυπουργός, ήταν εντυπωσιακός. Παρέκαμψε τη Βουλή, χρησιμοποιώντας πράξη νομοθετικού περιεχομένου» σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα το οποίο υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί ότι ο Αντώνης Σαμαράς «κλείνει τις φωνές» που τον επικρίνουν, είναι λανθασμένοι.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή» σύμφωνα πάντα με τους Financial Times: «έπρεπε να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ όπου ήταν δύσκολο να απολυθούν οι εργαζόμενοι, γιατί προστατεύονταν υπερβολικά, ενώ τα σωματεία ολιγωρούσαν με το σχέδιο αναδιοργάνωσης, μην αφήνοντας στην κυβέρνηση άλλη λύση παρά το λουκέτο στη γηραιά ραδιοτηλεόραση.»

Πάντως, η εφημερίδα δεν βλέπει με ιδιαίτερη αισιοδοξία το άμεσο μέλλον της Ελλάδας, καθώς η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί επιπλέον 4% το 2013 και οι ελπίδες για ανάκαμψη έχουν περιοριστεί. I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ