2013-06-14 22:42:03
Φωτογραφία για Bloomberg: Ο απροσδόκητος δεσμός μεταξύ των επιζήσαντων Merkel και Obama
Πέντε χρόνια αφότου το ζήτησε για πρώτη φορά, ο Barack Obama θα έχει τη συμβολική στιγμή που ήθελε: Θα απευθυνθεί... στην Ευρώπη από την Πύλη του Βανδεμβούργου.

Το 2008, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε απορρίψει το αίτημα του Obama, που δεν ήταν τότε παρά ένας υποψήφιος πρόεδρος. Την επόμενη εβδομάδα, με δική της πρόσκληση, ο Αμερικανός πρόεδρος θα μιλήσει σε αυτό το σύμβολο του Βερολίνου, σε μία εξέλιξη που σύμφωνα με το Bloomberg, είναι εμβληματική του απροσδόκητου δεσμού που αναπτύχθηκε ανάμεσα σε αυτούς τους δύο outsiders της πολιτικής.

Και οι δύο έχουν επιβιώσει από οικονομικές κρίσεις, πολέμους στη Μ. Ανατολή και το Αφγανιστάν, και κατάφεραν να παραμείνουν στην εξουσία, κάτι που σημαίνει ότι είναι δύο από τους μακροβιότερους διεθνείς ηγέτες. Η Merkel είναι η μοναδική από τους κορυφαίους ηγέτες της Ευρώπης που παραμένει στην εξουσία, από την αρχή της προεδρίας του Obama.


“Από πολλές απόψεις, είναι οι δύο μοναδικοί που επιβιώνουν από το 2009. Πήγαν από κρίση σε κρίση”, εξηγεί στο Bloomberg ο Ben Rhodes, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Obama.

Στην πορεία, Obama και Merkel απέκτησαν τη φήμη του απόμακρου, κάτι που μάλλον τους έφερε πιο κοντά, σημειώνει ο Jacob Funk Kirkegaard, του Peterson Institute for International Economics.

“Είναι σε απόσταση, ψυχροί, υπολογιστές, έχουν το μυαλό τους στη δουλειά. Δεν χρειάζεται να έχουν ένα αγαπημένο συγκρότημα, να έχουν μια προσωπική σχέση ή να είναι ο Ronald Reagan και η Margaret Thatcher. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι μπορούν να κάνουν business”.

Και αυτή η προσωπική τους σχέση έχει τεράστια σημασία, καθώς ΗΠΑ και Γερμανία είναι οι δύο μεγαλύτεροι παίκτες της διατλαντικής συμμαχίας.

Ακόμα και η διαφωνία μεταξύ των δύο για τη δημοσιονομική πολιτική (με τις ΗΠΑ να αντιτίθενται στη γερμανική λιτότητα), έχει μετριαστεί, καθώς η κρίση έχει εξασθενήσει και το Βερολίνο παρουσιάζει μια προθυμία να μαλακώσει τις απαιτήσεις του για περικοπές δαπανών.
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ