2013-06-15 15:06:15
Φωτογραφία για Χαμηλή η προσφορά των Αζέρων για τον ΔΕΣΦΑ
Της Χρύσας Λιάγγου

Μετά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) αποφάσισε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη Socar για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, επιδιώκοντας βελτίωση του τιμήματος που προσέφερε η εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο κρίθηκε χαμηλό.

Ερωτήματα δημιούργησε χθες το ΤΑΙΠΕΔ σε σχέση με την κατάληξη του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ. Περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι η προσφορά της Socar «εξετάζεται στις λεπτομέρειες και παραδοχές της» και ότι σε επόμενο δ.σ. των μετόχων (ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ) που δεν προσδιορίζει χρονικά θα ληφθούν αποφάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «παραδοχές» στις οποίες αναφέρεται η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ συνδέουν το προσφερόμενο τίμημα της Socar με την οικονομική κατάσταση της εταιρείας (ενεργητικό και χρέη).

Οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ φέρονται να εκτιμούν ότι μία διαφορετική ανάγνωση αυτών των παραδοχών μπορεί να πείσει τους Αζέρους να βελτιώσουν σημαντικά το τίμημα, το οποίο σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες αναφέρεται σε ένα εύρος της τάξης των 390-430 εκατ
. ευρώ. Το κατώτατο εύρος του τιμήματος υπολείπεται ελάχιστα της αξίας του 66% του ΔΕΣΦΑ που διατίθεται προς πώληση στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για συνολική αποτίμηση της εταιρείας στα 600 εκατ. ευρώ.

Το τοπίο πάντως δεν είναι βέβαιο ότι θα ξεκαθαρίσει την επόμενη εβδομάδα. Παράγοντες της ενεργειακής αγοράς εκτιμούν ως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ να ανακοινωθούν μετά την απόφαση του Αζερμπαϊτζάν για τον αγωγό που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Ευρώπη. Οι οριστικές αποφάσεις για το εάν θα προκριθεί ο αγωγός Νabucco ή ο Τap που διέρχεται από την Ελλάδα θα ληφθούν στις 28 Ιουνίου. Ωστόσο, μια πρώτη εικόνα θα υπάρχει από τις 23 Ιουνίου, ημερομηνία που σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις θα αναμένει η κυβέρνηση για να προχωρήσει είτε στην κατακύρωση του διαγωνισμού στη Socar είτε στον χαρακτηρισμό του ως άγονο. Οι εκτιμήσεις αυτές στηρίζονται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση προκειμένου να αμβλύνει την αρνητική εικόνα από την ατυχή έκβαση του διαγωνισμού της ΔΕΠΑ, συνέδεσε την κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς της Socar για τον ΔΕΣΦΑ με τον αγωγό Tap και τη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας.

Η κυβερνητική αυτή τοποθέτηση στην περίπτωση που ο διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος θα επιφέρει διπλό πλήγμα και μάλιστα μετά το πρώτο που δέχτηκε από τη ΔΕΠΑ, αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες.

Μια αρνητική κατάληξη και του διαγωνισμού του ΔΕΣΦΑ πάντως, ενδεχόμενο που δεν έχει αποκλειστεί, θα επιδεινώσει περαιτέρω το κλίμα που δημιούργησε η απροσδόκητη αποτυχία της ΔΕΠΑ και παράλληλα θα διευρύνει την «τρύπα» στα προσδοκώμενα έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Με ενδιαφέρον πάντως αναμένονται και οι αποφάσεις που θα λάβει το διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΠΕ τόσο για τη ΔΕΠΑ όσο και για τον ΔΕΣΦΑ. Tα ΕΛΠΕ συμμετέχουν με ποσοστό 35% στις δύο εταιρείες, ενώ το 42% των μετοχών τους ελέγχονται από τον όμιλο Λάτση.

O όμιλος των ΕΛΠΕ ανακοίνωσε ότι η προσφορά για τον ΔΕΣΦΑ εξετάζεται από τους συμβούλους του ομίλου και του ΤΑΙΠΕΔ. Για τη ΔΕΠΑ έχει ανακοινώσει ότι σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει τις διαδικασίες αξιοποίησης της συμμετοχής του στην εταιρεία, αξιολογώντας όλες τις δυνατές λύσεις.

Kαθημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ