2013-06-15 17:24:04
Φωτογραφία για Α.Σαμαράς: Θα πέσουν οι μάσκες και θα αποδειχθεί γιατί τόσος θόρυβος ξαφνικά για την αμαρτωλή ΕΡΤ
Mε άρθρο του που δημοσιεύεται στην Καθημερινή της Κυριακής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναφέρεται στο θέμα της ΕΡΤ. Σημειώνει ότι κανείς δεν την σεβόταν εδώ και χρόνια, οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε μόνιμη απεργία και ότι «την έβριζαν ως 'απαξιωμένη' και 'χειραγωγούμενη' εκείνοι που σήμερα... θρηνούν!».

Μιλά για ρεσιτάλ υποκρισίας από πλευράς όσων την θέλουν ανοικτή, ενώ σημειώνει ότι με τη δικαστική έρευνα που διέταξε ο εισαγγελέας «σύντομα θα πληροφορηθούμε όλα εκείνα που κρύβονταν επιμελώς για δεκαετίες. Και τότε θα πέσουν οι μάσκες και θα αποδειχθεί γιατί τόσος θόρυβος ξαφνικά για την αμαρτωλή ΕΡΤ».

Ο πρωθυπουργός προσθέτει: «Προφανώς δεν αντιδικούμε με τους εργαζομένους της ΕΡΤ. Δεν είναι αυτοί το πρόβλημά μας. Αλλωστε, αρκετοί απ' αυτούς θα ξαναπροσληφθούν στον νέο Οργανισμό. Αλλά αξιοκρατικά αυτή τη φορά. Και όλοι θα αποζημιωθούν γενναιόδωρα. Το πρόβλημα το έχουν τα 'κυκλώματα' που απομυζούσαν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση χωρίς να την υπηρετούν. Και το έκαναν με τον πιο αλαζονικό τρόπο».


Επαναλαμβάνει ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος υγιής οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης, δημόσιος και όχι κομματικά ελεγχόμενος, ενώ προσθέτει ότι το πρόβλημα δεν είναι η ΕΡΤ, αλλά να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, και γι' αυτό χρειάζεται η στήριξη του ελληνικού λαού.

***

Πρόταση που ουσιαστικά απευθύνεται προς τους κυβερνητικούς εταίρους, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι ζητούν άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εισηγούμενος μία προσωρινή διακομματική επιτροπή να προσλάβει μικρό αριθμό εργαζομένων ώστε να αρχίσει αμέσως η μετάδοση ενημερωτικού προγράμματος.

«Προκειμένου να δοθεί λύση στο θέμα που έχει προκύψει, προτείνω:

»Ο ειδικός εκκαθαριστής να ορίσει άμεσα προσωρινή επιτροπή ευρείας διακομματικής αποδοχής με σκοπό την πρόσληψη μικρού αριθμού εργαζομένων, ώστε να αρχίσει αμέσως η μετάδοση ενημερωτικού προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης.

»Έχει ήδη κατατεθεί από την κυβέρνηση στη Βουλή νομοσχέδιο για την ίδρυση νέου φορέα δημόσιας τηλεόρασης. Το νομοσχέδιο αυτό μπορεί να ψηφιστεί αμέσως την επόμενη εβδομάδα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Αναμένω αντίστοιχη στάση ευθύνης από τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η συνεργασία μεταξύ μας, να συνεχιστεί η θετική πορεία της οικονομίας και να αποφευχθούν περιπέτειες για το λαό μας» κατέληξε.

«Μπορεί να βρεθεί μεταβατική λύση»

Νωρίτερα, ο κ. Σαμαράς, μιλώντας στο 9ο τακτικό συνέδριο της ΟΝΝΕΔ είχε δηλώσει ότι μπορεί να βρεθεί μεταβατική λύση, ώστε η δημόσια τηλεόραση να ξαναβγεί στον αέρα, επέμεινε όμως στην πολιτική του και στην ανάγκη εξυγίανσης.

«Μπορούμε να βρούμε οποιαδήποτε λύση, για να ξεκινήσει ο νέος Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης όσο γίνεται πιο γρήγορα. Ακόμα και για να υπάρξει μεταβατική φάση, ώστε να αρχίσουν προσωρινά μεταδόσεις κι από αύριο. Αλλά θα πρόκειται για φυγή προς τα μπρος. Όχι για νεκρανάσταση των φθαρμένων κι αμαρτωλών συμβόλων του χθες» είπε.

«Βρεθήκαμε με ένα δημόσιο οργανισμό, την ΕΡΤ, που ήταν σύμβολο αδιαφάνειας και σπατάλης. Δεν το λέμε εμείς. Το έλεγαν μέχρι προχθές όλοι. Ακόμα και πολλοί από εκείνους που φωνάζουν τώρα… Βρεθήκαμε, λοιπόν, με ένα δημόσιο οργανισμό που προσπάθησαν πολλοί, επί πολλών κυβερνήσεων, να τον εξυγιάνουν. Στάθηκε αδύνατο» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

«Κι έτσι είχαμε ΕΡΤ. Αλλά δεν είχαμε δημόσια ραδιοτηλεόραση. Είχαμε ΕΡΤ γεμάτη σκάνδαλα απίστευτα, που θα τα μάθει ο λαός μας. Ήδη ο αρμόδιος Εισαγγελέας Διαφθοράς διέταξε δικαστική έρευνα για την ΕΡΤ. Τώρα, λοιπόν, καταργούμε την αμαρτωλή ΕΡΤ. Και δημιουργούμε στη θέση της μια σύγχρονη και δημόσια -αλλά ανεξάρτητη, όχι κομματική- ραδιοτηλεόραση» πρόσθεσε.

«Μέχρι πολύ πρόσφατα -κάποιοι έβριζαν την ΕΡΤ ως… "φασιστική". Και ο κ. Τσίπρας την έλεγε: "Εργαλείο Προπαγάνδας της μνημονιακής κυβέρνησης". Και τώρα τους έπιασε ο πόνος για τη ραδιοτηλεόραση. Που τώρα τη φτιάχνουμε. Γιατί αυτό που είχαμε ως τώρα, κανείς δεν το υπερασπιζόταν» είπε.

«Οι ίδιοι που σήμερα θρηνούν για την κατάργηση της ΕΡΤ, μέχρι πριν λίγο την κατήγγελλαν ως "απαξιωμένη" και "χειραγωγούμενη". Οι ίδιοι την έσερναν από απεργία σε απεργία: 42 μέρες συνεχούς απεργίας στα τέλη της περασμένης χρονιάς. 11 εβδομάδες απεργίας στις ενημερωτικές εκπομπές του Σαββατοκύριακου φέτος την άνοιξη. Γι' αυτό… "θρηνούν";» συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς.

Καταλήγοντας υποστήριξε πως οι ιδέες μας κοιτάνε το αύριο οι δικές τους προσπαθούν να διασώσουν το χθες σημειώνοντας πως για να υπερασπιστείς δικαιώματα της κοινωνίας, πρέπει να καταργήσεις τα προνόμια των λίγων.

***

Το ψήφισμα, που αναρτήθηκε στο δικτυακό τόπο της ΕΣΗΕΑ, αναφέρει:

«Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ συνεχίζουν με αποφασιστικότητα τον αγώνα τους για να κρατήσουν τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση ανοιχτή και ζωντανή. Με "σύμμαχο" τον πολίτη, τους εργαζόμενους όλης της χώρας, τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, τους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, αντιστέκονται σθεναρά και ακούραστα στην υλοποίηση της κυβερνητικής απόφασης να «ρίξει μαύρο» στους δέκτες και να φιμώσει τα μικρόφωνα της ΕΡΤ.

»Με την ίδια δύναμη οι δημοσιογράφοι της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης θα αγωνιστούν και για να αποτρέψουν τα όποια σχέδια μελετούν οι κυβερνώντες για ένα μεταβατικό σχήμα λειτουργίας της ΕΡΤ με ρευστό και πρόσκαιρο εργασιακό καθεστώς, προκειμένου να εκτονωθούν οι πολιτικές δονήσεις, που έχουν σημειωθεί στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης. Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ θα αντισταθούν σε κάθε επιχείρηση «συναλλαγής» που στοχεύει να ανοίξει η ΕΡΤ, με κυβερνητική σφραγίδα.

»Η ΕΣΗΕΑ δηλώνει κατηγορηματικά πως κανένας δημοσιογράφος δεν θα ανταποκριθεί στην ενδεχόμενη επιχείρηση εξαγοράς και στο εμπόριο ελπίδων για ένα μεροκάματο σε μία "μαϊμού" ΕΡΤ.

»Κανένας δημοσιογράφος μέλος της ΕΣΗΕΑ, απολυμένος – κατά την κυβέρνηση- εργαζόμενος στην ΕΡΤ, είτε συνάδελφος εκτός ΕΡΤ δεν πρόκειται να αποδεχτεί να «προσφέρει τις υπηρεσίες του» στην "επιχείρηση – σκούπα" του υπουργού Οικονομικών, με δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις.

»Ο αγώνας για την ανοιχτή ΕΡΤ, με θεσμική κατοχύρωση, διαφανή λειτουργία, ανεξαρτησία, πολυφωνία και εργασιακή αξιοπρέπεια δεν συμβιβάζεται. Είναι αγώνας ολόκληρης της κοινωνίας και δεν επιδέχεται εκπτώσεις».

***

Αρνητικοί Βενιζέλος - Κουβέλης

Τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ήταν αρνητικοί στην πρόταση του Πρωθυπουργού.

Από τη ΔΗΜΑΡ σημειώνουν ότι δεν έχει τίποτα αλλάξει μετά την πρόταση του πρωθυπουργού, η οποία, όπως υπογραμμίζουν, αποτελεί επανάληψη της πρόταση που υπεβλήθη από τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, στον πρόεδρο του κόμματος Φώτη Κουβέλη το μεσημέρι της Παρασκευής.

Στη Δημοκρατική Αριστερά επιμένουν στο άμεσο άνοιγμα της ΕΡΤ, την λειτουργία της με πλήρες πρόγραμμα, την αναδιοργάνωσή της ενώ θα λειτουργεί και τέλος να αρθεί η πράξη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που της βάζει «λουκέτο».

Την ίδια ώρα, κύκλοι της Ιπποκράτους τόνιζαν ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει δημόσια διατυπώσει τη θέση του, με απόλυτη σαφήνεια« και συμπλήρωναν πως «η δήλωση του κ. Σαμαρά δεν συνιστά ανταπόκριση σε αυτά που έχει πει το ΠΑΣΟΚ».

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά και η προσωρινή απόφαση (αναμένεται επίσης τη Δευτέρα) του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναστολή του λουκέτου, έπειτα από προσφυγή της ΠΟΣΠΕΡΤ.

***

Ο πρωθυπουργός έκανε ένα γενναίο και σημαντικό βήμα συνάντησης με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, από τους οποίους αναμένεται μια αντίστοιχη στάση ευθύνης, δήλωσε με αφορμή τα γεγονότα για την ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Απευθύνοντας έκκληση για ενότητα και σύνεση, ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει: «Οφείλουμε όλοι να αποφύγουμε μία ασύμμετρη ζημιά που θα βλάψει τη συλλογική προσπάθεια όλων να βγει η Ελλάδα από την κρίση, να προστατεύσουμε τα θετικά αποτελέσματα που έχει φέρει η συνεργασία των τριών κομμάτων και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες που υφίσταται ο ελληνικός λαός».

Ακόμη, επισημαίνει πως «ο δημόσιος τομέας πάσχει» και «είναι ο βασικότερος παράγοντας που συνέβαλε στην οικονομική κρίση».

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει, «απαιτείται, με βαθιές τομές, η εξυγίανση και το νοικοκύρεμά του» και «από αυτήν την απόφαση δεν μπορεί να εξαιρεθεί η ΕΡΤ, η οποία από μόνη της και όχι μόνο με ευθύνη του προσωπικού της, συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά ενός ξεπερασμένου μοντέλου λειτουργίας και διαχείρισης».

«Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τελειώνει η δημόσια τηλεόραση. Το αντίθετο. Η εξυγίανσή της θα την καταστήσει πιο λειτουργική και πιο ανταγωνιστική. Πιο κοντά στον πολίτη, με ακόμα πιο ανεξάρτητη φωνή και ρόλο» σημειώνει.

***

«Εμείς δεν επιλέγουμε να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Εάν ο κ. Σαμαράς επιλέγει τις εκλογές με τον τρόπο που οδηγεί τα πράγματα ας αναλάβει αυτός την ευθύνη» δηλώνει ο Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στο Associated Press, με αφορμή τις εξελίξεις μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς επαναλαμβάνει ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση έχει ανάγκη εξορθολογισμού και αναδιαρθρώσεων, αλλά «πρέπει η ΕΡΤ να είναι ανοιχτή».

«Πρέπει να ανοίξει η ΕΡΤ και βεβαίως να προωθηθούν όλες εκείνες οι ρυθμίσεις που πράγματι θα αντιμετωπίζουν υπαρκτές προβληματικές καταστάσεις στο χώρο της δημόσιας τηλεόρασης και του ραδιοφώνου» τονίζει.

Αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις που σηματοδοτεί το κλείσιμο της ΕΡΤ, ο κ. Κουβέλης αναφέρει:

«Η αντοχή της κυβέρνησης εξαρτάται όχι μόνο από την Δημοκρατική Αριστερά, εξαρτάται και από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και πρωτίστως από το μεγαλύτερο κόμμα, την ΝΔ και από τον πρωθυπουργό, τον κ. Σαμαρά. Το θέμα των τριβών έχει σχέση όχι μόνο με το ζήτημα της ΕΡΤ, έχει σχέση με συνολικότερα ζητήματα τα οποία έχουν αναδειχθεί ως ζητήματα διαφορετικών απόψεων, αλλά και αντιθέσεων που πρέπει να αντιμετωπισθούν.

»Εμείς θέλουμε να υπάρχει ο κοινός πολιτικός τόπος, να υπάρχει ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου, να υπάρχει ο σεβασμός μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ακριβώς για την επιτυχία του κυβερνητικού έργου. Δεν είναι κατά συνέπεια δική μας επιλογή να οδηγήσουμε τη χώρα σε εκλογές αλλά δεν είναι και επιλογή μας να μην αντιμετωπισθούν όλα αυτά τα ζητήματα που αποτελούν μεγέθη διαφορετικών και αντιθέτων απόψεων».

Επίσης, απορρίπτει εκ νέου τη συμβιβαστική πρόταση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός για μεταβατική ΕΡΤ.

«Όχι, για εμάς δεν υπάρχει αυτή η λύση ως ενδεχόμενη συμβιβαστική λύση. Εκείνο που για μας υπάρχει είναι το άνοιγμα της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Να λειτουργήσουν κανονικά και βεβαίως χωρίς καθυστέρηση να προωθηθούν οι αναδιαρθρώσεις. Δεν πρόκειται μόνο για μετακινήσεις υπαλλήλων, δημοσιογράφων, τεχνικών. Πρόκειται για ένα συνολικότερο ζήτημα που έχει σχέση με την ανάγκη του εξορθολογισμού της λειτουργίας του κρατικού ραδιοφώνου και της κρατικής τηλεόρασης» λέει.

***

Τη θέση της Άνγκελα Μέρκελ ότι η απόφαση για την ΕΡΤ είναι αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης μετέφερε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας. Ο ίδιος διευκρίνισε πως η Άνγκελα Μέρκελ είναι πλήρως ενημερωμένη για τις εξελίξεις στην Αθήνα, αλλά δεν έχει άμεση ενημέρωση από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Στην ερώτηση αν υπήρξε για το θέμα της ΕΡΤ τηλεφωνική επικοινωνία της Μέρκελ με τον Σαμαρά, η απάντηση του εκπροσώπου της Καγκελαρίου ήταν: «Όχι τις τελευταίες ημέρες».

«Βεβαίως σχετίζεται με το πλαίσιο των συμφωνηθέντων για κατάργηση θέσεων στον δημόσιο τομέα, αλλά αυτό το μέτρο δεν συζητήθηκε με τη γερμανική κυβέρνηση και την τρόικα, αλλά ελήφθη από την ελληνική κυβέρνηση» διευκρίνισε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Αθήνα εξέφρασε ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD Πέερ Στάινμπρουκ. «Ναι» ήταν η απάντησή του στην ερώτηση αν το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα συνιστά απειλή για τη δημοκρατία.

Σε συνέντευξη Τύπου στους ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο, ο αντίπαλος της Άνγκελα Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου αναφέρθηκε στις εντυπώσεις που αποκόμισε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στις 6 Φεβρουαρίου. Όπως είπε, διαπίστωσε μεγάλο βαθμό υπευθυνότητας για την τρικομματική κυβέρνηση και προειδοποίησε ότι εάν η χώρα οδηγηθεί σε νέες εκλογές, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για την Ελλάδα. I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ