2013-06-16 14:22:17
Φωτογραφία για ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ - Σαμαράς: Δεν συμβιβαζόμαστε με βολεμένους - Δεν θα μας εγκλωβίσουν σε εκλογές
«Δεν θα μας εγκλωβίσουν σε έκτακτες εκλογές» δήλωσε κατά την σημερινή ομιλία του, στο συνέδριο της ΝΔ στο Ναύπλιο, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στέλνοντας μήνυμα προς τους κυβερνητικούς εταίρους, στους οποίους υπενθύμισε ότι έχουν συναινέσει να γίνουν 2000 απολύσεις στο δημόσιο τον Ιούνιο. Χαρακτήρισε την ΕΡΤ «πρόσχημα για να μπλοκαριστούν οι μεταρρυθμίσεις» και εξαπέλυσε εκ νέου σφοδρή επίθεση στους «βολεμένους», δηλώνοντας ότι στην θέση της «αμαρτωλής και απαξιωμένης ΕΡΤ»ανοίγει μια δημοκρατική και ανεξάρτητη δημόσια τηλεόραση, «απαλλαγμένη από τα κυκλώματα».

«Κανείς δεν θα μας εγκλωβίσει σε έκτακτες εκλογές. Άλλοι να προσέχουν. Όποιος χρεωθεί τις έκτακτες εκλογές θα το μετανιώσει. Και αυτοί δεν θα είμαστε εμείς. Εμείς κάναμε προτάσεις απεμπλοκής» , τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, διερωτώμενος ποιος θα αναλάβει το τεράστιο βάρος της διακοπής της χρηματοδότησης της χώρας, αν προκηρυχθούν τώρα εκλογές και ότι «το πραγματικό δίλημμα είναι ποιος θα χρεωθεί το μπλοκάρισμα των μεταρρυθμίσεων».


Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση είχαν υπογράψει όλοι μαζί για 2.000 απολύσεις από το δημόσιο έως τις αρχές Ιουνίου, κάτι που ψηφίστηκε στην βουλή και αποτέλεσε δέσμευση, ενώ αναρωτήθηκε γιατί η αρχή δεν μπορεί να γίνει από την «αμαρτωλή ΕΡΤ», «η περίπτωση της οποίας ξεχώριζε από μακριά» και ήταν η πλέον απαξιωμένη.

Διευκρίνισε παράλληλα ότι ο ίδιος δεν υποστηρίζει τις μαζικές απολύσεις στο δημόσιο, αφού δεν πιστεύει ότι πρέπει να προστεθούν και άλλοι άνεργοι στις στρατιές των ανθρώπων που έχουν μείνει χωρίς δουλειά. Αλλά έστω και «μερικές συμβολικές αποχωρήσεις» πρέπει να υπάρξουν και από το δημόσιο, όπως είπε, την στιγμή που τα τελευταία 3 χρόνια οι άνεργοι νέοι ξεπέρασαν το 1.000.000 και πάνω από 300.000 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, με αποτέλεσμα ο ιδιωτικός τομέας που συρρικνώνεται συνεχώς και επλήγη περισσότερο, να καλείται «να συντηρεί ένα υπερβολικά μεγάλο δημόσιο που παρέμενε άθικτο».

«Με την ΕΡΤ ανοίγουμε την πόρτα μιας μεγάλης αλλαγής και αυτό που ξεκίνησε δεν μπορεί να πάει πίσω, το καταλαβαίνουν όλοι σιγά-σιγά» δήλωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για μια δημόσια ραδιοτηλεόραση «παραλυμένη» που «εδώ και ενάμισι χρόνο βρίσκεται σε απεργία» χαρακτηρίζοντας «απίστευτη υποκρισία» το να ισχυρίζεται κανείς ότι η ΕΡΤ προσέφερε ενημέρωση, αφού «όλα τα μεγάλα γεγονότα που άλλαζαν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό» δεν μεταδίδονταν. Και αυτό άρχισε προτού αναλάβει η παρούσα κυβέρνηση, σημείωσε.

«ΕΡΤ είχαμε, δημόσια ενημέρωση δεν είχαμε», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος σε ατασθαλίες στην ΕΡΤ (έξι λογιστήρια που δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους, με τιμολόγια που μπορεί να πληρώνονταν 2 και 3 φορές, άγνοια για τον αριθμό των ατόμων που δουλεύουν στην ΕΡΤ, άνθρωποι που πληρώνονταν κανονικά αλλά είχαν να πατήσουν χρόνια στην ΕΡΤ, άλλοι που απεργούσαν αλλά πληρώνονταν ως «δήθεν προσωπικό ασφαλείας», εξωτερικές παραγωγές υπέρογκου κόστους που θα μπορούσαν να γίνουν εντός ΕΡΤ με πολύ μικρότερο κόστος, απίστευτα ποσά σε υπερωρίες...) και υποσχέθηκε ότι σύντομα «θα αποκαλυφθούν όσα ήταν κουκουλωμένα» αφού έχει αναλάβει την σχετική έρευνα ο αρμόδιος εισαγγελέας.

«Απαλλάσουμε την ΕΡΤ από τα κυκλώματα που απομυζούσαν τους πόρους της»

«Όταν τελειώσει αυτό το εμπάργκο στην ενημέρωση και αρχίσουν να αποκαλύπτονται τα πραγματικά κατορθώματα της ΕΡΤ, πολλοί θα ίσως να αρχίσουν και να ντρέπονται για την στάση που κράτησαν τις τελευταίες μέρες» είπε.

Έκανε επίσης αναφορά στον υπερβολικά μεγάλο αριθμό του προσωπικού και στην «ιδιαίτερα χαμηλή τηλεθέαση» που ερχόταν- όπως σημείωσε- σε αντίφαση με το υψηλό κόστος λειτουργίας της, την στιγμή που τα δημόσια κανάλια άλλων χωρών έχουν πολύ υψηλότερη τηλεθέαση με πολύ μικρότερο προσωπικό και καλύτερη ποιότητα.

Μέσα σε όλους αυτούς, οι αξιόλογοι χάνονταν «γιατί κυριαρχούσαν τα κυκλώματα που απομυζούσαν τους πόρους της ΕΡΤ και που είχαν τον έλεγχο των πάντων. Σήμερα από αυτά τα κυκλώματα απαλλάσσουμε τη δημόσια τηλεόραση».

Αναφερόμενος στην κριτική που γίνεται στην κυβέρνηση, για το λουκέτο στην ΕΡΤ, δήλωσε ότι είναι «υποκρισία» να αναρωτιέται κανείς γιατί δεν έγινε η εξυγίανση χωρίς να καταργηθεί η ΕΡΤ να συνεχίζει να λειτουργεί, επισημαίνοντας ότι πολλές φορές στο παρελθόν επιχειρήθηκε να αλλάξει η ΕΡΤ εν λειτουργία, χωρίς να ωστόσο να προχωρήσει τίποτα, γιατί ήταν όλα τα προνόμια «καλά προστατευμένα», «το κάστρο των βολεμένων παρέμενε άθικτο για να θυμίζει στον κόσμο ότι οι δεν είμαστε όλοι ίσοι, οι θυσίες δεν είναι για όλους» όπως υπογράμμισε.

«Αυτό θα το ανατρέψουμε, γιατί είναι σωστό και δίκαιο και έπρεπε να έχει γίνει από χρόνια...Δεν χρειάστηκε να μας το ζητήσει κανένας, ούτε μας το ζήτησε» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας: «Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε θυσίες σε όλους, όταν καταφανώς δεν τολμούμε να αγγίξουμε τους βολεμένους. Αυτή είναι η διαφορά με το χτες. Εμείς το τολμήσαμε» και διερωτήθηκε: «Πώς να δεχτώ η συμμαχία των βολεμένων να επιβάλλει στην χώρα ποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και ποιες όχι;».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει «μεταβατική λύση» για να μην δημιουργηθεί κενό και να αρχίσει ακόμη και σε μια εβδομάδα με την ψήφιση του σχετικού νόμου στη βουλή η λειτουργία της ΕΡΤ.

«Η ΕΡΤ είναι το πρόσχημα για να μπλοκαριστούν οι μεταρρυθμίσεις»

«Η υπόθεση της ΕΡΤ έθεσε ένα σημαντικό ερώτημα για το αν θα κάνουμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις ή θα σερνόμαστε με μεταρρυθμίσεις που μας επιβάλλονται από έξω...Σας ζητώ να αγκαλιάσετε αυτό το κύμα των μεταρρυθμίσεων...Αν τώρα κάναμε πίσω θα ξέσπαγαν όλα τα δεινά».

«Η ΕΡΤ άλλωστε δεν είναι η αιτία, ούτε η αφορμή, αλλά το πρόσχημα για μπλοκαριστούν οι μεταρρυθμίσεις» επέμεινε ο Αντώνης Σαμαράς, υπογραμμίζοντας ότι για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να στηριχτούν στο αίσθημα δικαίου, ώστε να υπάρχει λαϊκή αποδοχή και συμπλήρωσε ότι μέσα σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις εντάσσεται και η συνταγματική μεταρρύθμιση,. Μάλιστα παρέθεσε μια σειρά από θέματα που θα πρέπει να εξεταστούν όπως η εκλογή του Προέδρου, η προοπτική δημιουργίας νέου σώματος, της γερουσίας, το ασυμβίβαστο βουλευτή και υπουργού, η διαφάνεια στην λειτουργία των κομμάτων, το θέμα της ασυλίας των βουλευτών κ.α.

«Μέσα σε ένα χρόνο καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, να την κρατήσουμε στην Ευρώπη, να αποκαταστήσουμε την χρηματοδότηση της χώρας...Όσο μένουμε σε αυτό τον δρόμο δεν θα αργήσει η ανάπτυξη....η ρευστότητα επανέρχεται, η Ελλάδα μπαίνει στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, αυξάνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών. Ένα χρόνο πριν, θεωρούσαν (την χώρα) εκτός συστήματος επενδύσεων ...Η μοίρα αυτου του τόπου αλλάζει και φυσικά αυτό δεν γίνεται μόνο εξαιτίας της ΕΡΤ, την οποία μέχρι χθες όλοι εξύβριζαν...Πριν ένα χρόνο μας θεωρούσαν τελειωμένους. Κατορθώσαμε να σταματήσουμε αυτή την πορεία προς την καταστροφή. Δεν το πετύχαμε μόνοι μας. Αυτό δεν είναι έργο μιας κομματικής παράταξης. Συνεργαζόμαστε χωρίς ιδεοληψίες με όποιον θέλει το καλό του τόπου» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη στο εξωτερικό αλλά αυτό πρέπει να γίνει και στο εσωτερικό...Να μοιραστούν δίκαια οι θυσίες...Όσο πιο δίκαια μοιραστούν τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσουν οι θυσίες...Δεν υπάρχουν παιδιά κατώτερου Θεού…Δεν μπορούμε να ζούμε συνεχώς με δανεικά και μνημόνια, αλλά δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από τα μνημόνια όταν κάποιοι πληρώνουν τα πάντα και κάποιοι την γλιτώνουν πάντα».

«Ο ελληνικός λαός δεν θέλει αστάθεια και δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει αστάθεια. Η δημοκρατία έχει υπομονή...αλλά δεν εκβιάζεται. Το κύμα των μεταρρυθμίσεων δεν ανακόπτεται. Πατάμε πάνω στη λαϊκή εντολή να τα αλλάξουμε όλα γιατί αποδείξαμε ότι τολμάμε εκεί που δεν τόλμησε κανείς. Δεν τα λέμε και έπειτα τα ξεχνάμε».

ΤΟ ΕΘΝΟΣ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ