2013-06-16 20:40:33
Φωτογραφία για Πονοκέφαλος στην ΕΕ για την Τουρκία
της Μαριλένας Κοππά

Μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Αντιπροέδρου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας

Αιφνίδια ένταση στη σχέση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου-Τουρκίας μετά τη σφοδρή κριτική που δέχτηκε η τουρκική κυβέρνηση σε συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Εγκεμέν Μπαγίς, Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, επετέθη εναντίον μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που άσκησαν κριτική λέγοντας ότι «έχουν χάσει το μυαλό τους κι ότι θα πληρώσουν τις δηλώσεις τους».

Σε απάντηση της δήλωσης του Τούρκου Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, σε κοινή δήλωσή τους στο όνομα της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η Μαριλένα Κοππά, αντιπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας και ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Richard Howitt είπαν:

«Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι ο Τούρκος πολιτικός που έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει λέξεις που το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι τόσο το δικό του όσο και το δικό μας έργο πιο δύσκολο.


«Θα συμμετέχουμε στη διακομματική αντιπροσωπεία των ευρωβουλευτών στην Άγκυρα την ερχόμενη εβδομάδα με την ελπίδα ότι οι συζητήσεις με τον κ. Μπαγίς και τους συναδέλφους του μπορούν να πραγματοποιηθούν με ευγένεια και σεβασμό και από τις δύο πλευρές.

«Η ανησυχία μας σχετικά με την αντίδραση των τουρκικών αρχών στις διαδηλώσεις αφορά στην ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν δημοκρατικά εκφραζόμενες απόψεις ακόμη κι αν διαφωνούν με αυτές. Λυπούμαστε που στη δήλωσή του ο κ. Μπαγίς φαίνεται να συμβάλει στο πρόβλημα παρά στη λύση του.»

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Μπαγίς (σε ανεπίσημη μετάφραση παραπάνω) μπορεί να βρεθεί εδώ: http://www.abgs.gov.tr/index.php?p=49004#.Ubny6iSmBb8.facebook

Συμπληρωματικά σας αναφέρω:

Η τουρκική εφημερίδα «Sunday's Zaman» έγραψε σχετικά:

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιδρά στη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Μπαγίς

Δύο μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν εκδηλώσει την αντίδρασή τους προς τον Τούρκο Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς σε κοινή δήλωσή τους, μετά τις παρατηρήσεις που έκανε εναντίον των Ευρωπαίων Βουλευτών που πρόσφατα ενέκριναν ψήφισμα το οποίο επέκρινε την τουρκική κυβέρνηση για την αστυνομική καταστολή των συνεχιζόμενων διαμαρτυριών κατά του κυβερνητικού σχεδίου για την ανάπλαση πάρκου στην Κωνσταντινούπολη.

Απαντώντας στην ευρωπαϊκή κριτική, ο Μπαγίς κατηγόρησε κάποιους Ευρωπαίους αξιωματούχους και πολιτικούς πως κάνουν «ανεύθυνες» δηλώσεις και «λένε ανοησίες» προκειμένου να προβληθούν από τα μέσα ενημέρωσης.

«Κάποιοι Βουλευτές θα πρέπει να κατανοήσουν ότι υπάρχει ένα τίμημα όταν μιλούν έτσι άνετα και με τόλμη για τα εσωτερικά θέματα της Τουρκίας», είπε σε δήλωσή του την Πέμπτη. «Η Τουρκία δεν είναι μια μπανανία».

Απαντώντας στη δήλωση Μπαγίς, η αντιπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας Μαριλένα Κοππά, και ο Βρετανός Σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Richard Howitt είπαν σε κοινή δήλωσή τους:

«Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι ο Τούρκος πολιτικός που έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει λέξεις που το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι τόσο το δικό του όσο και το δικό μας έργο πιο δύσκολο.

Η Κοππά και ο Howitt δήλωσαν ακόμα ότι θα συμμετέχουν στη διακομματική αντιπροσωπεία των ευρωβουλευτών στην Άγκυρα την ερχόμενη εβδομάδα «με την ελπίδα ότι οι συζητήσεις με τον κ. Μπαγίς και τους συναδέλφους του μπορούν να πραγματοποιηθούν με ευγένεια και σεβασμό και από τις δύο πλευρές».

"Η ανησυχία μας σχετικά με την αντίδραση των τουρκικών αρχών στις διαδηλώσεις αφορά στην ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν δημοκρατικά εκφραζόμενες απόψεις ακόμη κι αν διαφωνούν με αυτές. Λυπούμαστε που στη δήλωσή του ο κ. Μπαγίς φαίνεται να συμβάλει στο πρόβλημα παρά στη λύση του," πρόσθεσαν.

Η Τουρκία έχει συγκλονιστεί από βίαιες διαδηλώσεις για περισσότερες από δύο εβδομάδες από τότε που η αστυνομία ξεκίνησε μια επιδρομή τα χαράματα στις 31 Μαΐου σε μια ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία κατά των σχεδίων να ξεριζωθούν δέντρα στο πάρκο Γκεζί, στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Από τότε, οι διαδηλώσεις των κοσμικών, κατά κύριο λόγο, Τούρκων έχουν προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές ταραχές στην Τουρκία εδώ και χρόνια, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού προκειμένου να διαλύσει τις διαδηλώσεις.

Το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Sunday's Zaman» μπορείτε να το δείτε στα αγγλικά εδώ: http://www.todayszaman.com/news-318377-eu-parliament-reacts-to-turkish-minister-bagiss-statement.html
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ