2013-06-17 10:59:03
Φωτογραφία για Μονεμβασιά, μνημείο ιστορίας και ρομαντισμού
Τοπίο σκληρό, αλλά τόσο μαγικό, σαν πέτρα που λαξεύτηκε από Φράγκους, Ενετούς, Βυζαντινούς, Οθωμανούς, έχοντας πάνω του τη σφραγίδα των πολιτισμών τους ανά τους αιώνες.

Το «πέτρινο καράβι» του Γιάννη Ρίτσου, η μεσαιωνική καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, είναι ένα παγκόσμιο μνημείο μοναδικό, που παραμένει όμως ακόμη ζωντανό.

Χτισμένη στα πόδια και στη ράχη ενός βράχου που διάλεξε να αποκοπεί, να απομονωθεί, παλεύοντας να διαφυλάξει τα κειμήλιά του, μοιάζει μόνη, αλλιώτικη, φανταστική. Κρεμασμένη από μια στενή λωρίδα γης, στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου, σε περνά σε έναν άλλον κόσμο, που σε ταξιδεύει σιωπηρά σε άλλες εποχές, παρέα με τους ήχους της θάλασσας και τα χρώματα του ήλιου και της πέτρας. Κάστρα και τείχη, παλιά αρχοντικά, στενά λιθόστρωτα δρομάκια, εκκλησιές, παλιές χαμηλές καμάρες, αψίδες, οικόσημα, μαρμάρινοι αυτοκρατορικοί θρόνοι, βυζαντινές εικόνες άντεξαν στη δίνη του χρόνου και ακολουθούν στωικά την πορεία του κατοικημένου, ζωντανού οικισμού.


Η ονομασία

Γνωστή σαν το «Γιβραλτάρ της Ανατολής», το «Υπερνεφελές Κάστρο» του Μοριά, το «Μενεξέ Καλεσί» (Κάστρο των λουλουδιών - Φρούριο των ανθέων) των Τούρκων, η «Ανθομύριστη Καστροπολιτεία» του Νότου, πήρε το όνομά της από τη φράση «Μόνη Εμβασις», δηλαδή «μόνη είσοδος».

Μπαίνοντας στην πόλη, αριστερά βρίσκεται το σπίτι του Μονεμβασίτη ποιητή της «Ρωμιοσύνης» Γιάννη Ρίτσου. Ακολουθούν ο κεντρικός δρόμος με το βυζαντινό καλντερίμι, ο δρόμος της αγοράς που οδηγεί στην Κεντρική Πλατεία με το παλιό κανόνι και την Εκκλησία του Ελκομένου Χριστού. Απέναντι, το ιστορικό διατηρητέο κτίριο του 16ου αιώνα (τζαμί) όπου στεγάζεται η Αρχαιολογική Συλλογή Μονεμβασίας. Από εδώ διακλαδίζονται οι δρόμοι, σαν λαβύρινθος, σε όλες τις γωνιές του Κάστρου. Επειτα από μία ανηφορική διαδρομή 15 λεπτών, ο επισκέπτης φτάνει στην επάνω πόλη, τον «Γουλά» όπως λέγεται, αλλά η θέα σίγουρα τον ξεκουράζει. Στα πόδια του η κάτω πόλη, τα τείχη και η θάλασσα, να παίζουν το αιώνιο παιχνίδι τους, ενώ λίγο πιο πάνω δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Σοφίας χτισμένη στην άκρη του απόκρημνου βράχου.

Στο Κάστρο υπάρχουν 40 εκκλησίες, μεταξύ των οποίων της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας, της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, της Παναγίας της Κρητικιάς, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Στεφάνου, του Αγίου Παύλου, της Αγίας Αννας, καθώς και το Εργαστήριο και Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας.

Τη ρομαντική συμφωνία του τοπίου συμπληρώνει η νέα πόλη της Μονεμβασιάς που απλώνεται ακριβώς πριν από τη γέφυρα, με σημαντική τουριστική κίνηση και πολλές επιλογές για φαγητό και διασκέδαση. Εκεί βρίσκονται και τα διασημότερα εργαστήρια παραδοσιακών γλυκών της περιοχής.

Οι παραλίες

Στα όρια του δήμου υπάρχουν πολλοί τουριστικοί παραλιακοί προορισμοί μοναδικής ομορφιάς, που περιμένουν τον επισκέπτη, προσφέροντας ποιοτικές και οικονομικές επιλογές για όλους τους τύπους διακοπών. Τα κρυστάλλινα νερά του Μυρτώου πελάγους βρέχουν το ζωγραφιστό Κυπαρίσσι, το Γέρακα με το σπάνιο φιόρδ, τους οικισμούς της παραλίας των Νομίων και τα κατάλευκα Βελανίδια των καπεταναίων. Στην αγκαλιά του Λακωνικού κόλπου βρίσκεται η γραφική Ελιά για ήρεμες διακοπές, η πανέμορφη Πλύτρα με την κοσμοπολίτικη οργανωμένη πλαζ, ο Αρχάγγελος με το απάνεμο λιμανάκι και τη βραβευμένη παραλία του, ο Μαραθιάς με τη μοναδική αμμουδιά και τέλος η Νεάπολη, η αρχόντισσα της περιοχής των Βατίκων, μια θαλασσινή πολιτεία με σημαντική τουριστική υποδομή.

Την ακτογραμμή της περιοχής κοσμούν πάνω από 50 παραλίες, οι οποίες είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο, ενώ αρκετές είναι και αυτές που προσεγγίζονται μόνο από τη θάλασσα. Με πολύχρωμα βότσαλα ή με ψιλή άμμο, κοσμοπολίτικες ή ερημικές, όλες με πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά. Εξι από αυτές είναι βραβευμένες με γαλάζια σημαία.

Τα τοπικά προϊόντα

Τα εξαιρετικά προϊόντα σε συνδυασμό με την τοπική κουζίνα καθιστούν τις διακοπές στο δήμο Μονεμβασιάς μια ενδιαφέρουσα γαστρονομική εμπειρία. Το ελαιόλαδο αποτελεί το σημαντικότερο προϊόν. Η ποιότητά του είναι αναγνωρισμένη διεθνώς, ενώ το 99% της παραγόμενης ποσότητας ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο». Είναι το προϊόν που χρησιμοποιείται σε όλες τις τοπικές συνταγές.

Η οινοποιία έχει τη δική της μακρά παράδοση. Η περιοχή της Μονεμβασιάς είναι η γενέτειρα του μαλβαζία οίνου. Μάλιστα το 2010 αναγνωρίστηκε ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, δίνοντας νέα προοπτική στους αμπελοκαλλιεργητές και τους οινοποιούς του δήμου.

Τα γλυκά της Μονεμβασιάς είναι ένας από τους καλύτερους πρεσβευτές της, ενώ εξαιρετικής ποιότητας είναι και τα μελισσοκομικά προϊόντα, τα κηπευτικά, με ονομαστό το βατικιώτικο κρεμμύδι, τα ζυμαρικά και οι βρώσιμες ελιές. Επίσης, ο μεγάλος αλιευτικός στόλος του δήμου εξασφαλίζει στα τοπικά εστιατόρια φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

Info

Πώς θα πάτε

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η Μονεμβασιά συνδέεται ακτοπλοϊκώς με το λιμάνι του Πειραιά, των Κυθήρων και του Κισσάμου της Κρήτης, μία φορά την εβδομάδα, ενώ, όσον αφορά την οδική μετάβαση στην περιοχή, απέχει από την Αθήνα 300 χλμ. Επίσης πραγματοποιούνται πτήσεις από Θεσσαλονίκη και Αθήνα προς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Διαμονή

Μπορείτε να μείνετε στα παραλιακά θέρετρα του δήμου, όπου υπάρχουν πλήρεις υποδομές ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων και προσφέρονται και για οικογενειακές διακοπές. Στην περιοχή οι ανάγκες των επισκεπτών καλύπτονται από περίπου 5.000 κλίνες ενοικιαζόμενων δωματίων, ενώ οι τιμές ξεκινούν ακόμη κι από 25 ευρώ το δίκλινο αυτήν την περίοδο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Μονεμβασιάς, Θ. Τσιμπίδη.

Χρήσιμα τηλέφωνα

Λιμενικός Σταθμός Μονεμβασιάς: 27320/61266

Ενωση Ξενοδοχείων Λακωνίας: 27310/23393

Σύλλογοι Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων: Μονεμβασιάς: 27320/61910, Νεάπολης Βοιών: 27340/29012

agelioforos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ