2013-06-17 11:30:05
Φωτογραφία για Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την ΕΡΤ
Στις 19:30 σήμερα, Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά, με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, για το θέμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης Μετά την απόρριψη της συμβιβαστικής πρότασης για μεταβατική λειτουργία μίας «μικρής ΕΡΤ» ο κ. Σαμαράς φαίνεται να επιλέγει σκληρή γραμμή, ενώ ανυποχώρητοι εμφανίζονται οι κυβερνητικοί εταίροι. Σε αυτό το κλίμα, όλα τα ενδεχόμενα μπορούν να θεωρούνται ανοιχτά, ακόμη και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες...

Ο πολιτικός σεισμός που προκλήθηκε από την υπόθεση της ΕΡΤ έχει ανοίξει σοβαρό ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, καθώς, μέσα στο συγκρουσιακό κλίμα που δημιουργήθηκε, οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τους κυβερνητικούς εταίρους έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα.

Μετά την απόρριψη της συμβιβαστικής πρότασης για μεταβατική λειτουργία μίας «μικρής ΕΡΤ», που κόμισε σε Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ο κ. Σαμαράς φαίνεται πως επιλέγει τη σκληρή γραμμή.


«Περιθώρια για συμβιβασμούς δεν υπάρχουν» διεμήνυσε την Κυριακή ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του προσυνεδρίου της ΝΔ στο Ναύπλιο, σε μία ομιλία γεμάτη μηνύματα και αιχμές προς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ένα 24ωρο πριν από την κρίσιμη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών για την υπόθεση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Ο πρωθυπουργός, στήνοντας ένα πεδίο αντιπαράθεσης που μοιάζει έντονα προεκλογικό, υπογράμμισε ότι η υπόθεση της ΕΡΤ δεν είναι «ούτε η αιτία, ούτε η αφορμή για όσα συμβαίνουν». Είναι -όπως είπε- το πρόσχημα, για να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

«Κάποιοι προσπαθούν αφελώς να μας εγκλωβίσουν σε διλήμματα εκλογών. Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι ποιος θα προκαλέσει εκλογές, γιατί κανείς δεν τις θέλει. Το πραγματικό δίλημμα είναι ποιος θα χρεωθεί το μπλοκάρισμα των μεταρρυθμίσεων» είπε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας: «Εμείς πάντως δεν θα το χρεωθούμε, και όποιος το χρεωθεί θα το μετανιώσει».

Το ΠΑΣΟΚ απάντησε με σκληρό τρόπο στον κ. Σαμαρά, τονίζοντας ότι «δεν δέχεται μαθήματα και υποδείξεις υπευθυνότητας και μεταρρυθμιστικής αποφασιστικότητας» και ότι «μία κομματική εκδήλωση στην οποία δόθηκε πρώιμος προεκλογικός τόνος» δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος να απευθύνεται ο κ. Σαμαράς στους κυβερνητικούς του εταίρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην Ιπποκράτους, η συζήτηση περιστράφηκε, εν πολλοίς, γύρω από το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, το οποίο δεν αποκλείστηκε. Αντίθετα, θεωρήθηκε ότι είναι πιο κοντά και η ευθύνη επιρρίπτεται σαφέστατα στον κ. Σαμαρά, για τον οποίο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν φείσθηκαν χαρακτηρισμών.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που ελέχθη περί «τσαμπουκά» του πρωθυπουργού, «ο οποίος δεν θα περάσει», σηκώνοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης και δείχνοντας ότι η απόφαση να μην υποχωρήσει το ΠΑΣΟΚ από τις θέσεις που έχει διατυπώσει, είναι όχι μόνο δεδομένες, αλλά και ενισχυμένες.

Βεβαίως, όπως τονίσθηκε από όλους, το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει πρόωρες εκλογές, αλλά πολιτική σταθερότητα. Ό,τι άλλο συμβεί, ειπώθηκε, και ο υπαινιγμός περί σχεδίων του κ. Σαμαρά για εκλογές ήταν σαφής, θα είναι αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού.

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε η ΔΗΜΑΡ, που σημειώνει ότι: «Ο κ. Σαμαράς πρέπει να αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση είναι τρικομματική. Αν στην πράξη και στο λόγο- όπως με τη σημερινή εμπρηστική ομιλία του κ. Σαμαρά- παραμερίζονται οι κυβερνητικοί εταίροι, τότε η κυβερνητική συνοχή απειλείται. [...] Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Όποιος επιχειρήσει να την οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, αυτός θα έχει και την απόλυτη ευθύνη αυτής της επιλογής».

Στο όλο σκηνικό, το προεκλογικό άρωμα έρχεται να ενισχύσει η ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσει (ένα χρόνο μετά τις κάλπες της 17ης Ιουνίου 2012) στις 20:00, στην πλατεία Συντάγματος, ο ΣΥΡΙΖΑ με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα.
πηγή
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ